Dolar

32,3300

Euro

35,0655

Altın

2.282,22

Bist

8.989,73

Davutoğlu'ndan CHP' ye ılımlı yanıt

Partisinin MYK toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Davutoğlu 'Kılıçdaroğlu'nun sözlerini olumlu buluyorum umarım ziyaretimiz sırasında önemli adımlar atılır' dedi.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-26 15:59:24

Davutoğlu'ndan CHP'  ye ılımlı yanıt

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Koalisyon görüşmeleri başlamadan sanki Meclis başkanlığı konusu koalisyon görüşmelerindeki pazarlıkların bir parçası gibi telakki edilmesini kesinlikle doğru bulmam" dedi.

Davutoğlu, AK Parti Genel Merkezi'nde MYK toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Bir gazeteci Davutoğlu'na, CHP'nin Meclis başkanı adayı olarak Deniz Baykal'ı göstermesinin koalisyonun ilk işareti olarak yorumlandığına yönelik görüşü ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kullandığı "Güven sorunu var ama rövanşizm ile hareket edilmez" ifadesine yönelik değerlendirmesini sordu. Davutoğlu da soruya "Sayın Baykal çok tecrübeli bir siyasetçidir ve geçici Meclis Başkanımız olarak da şu anda hepimizin kendisine saygıyla yaklaşmamızı izah eder. Son derece de başarılı bir Meclis yönetimiyle yemin törenini tamamlamamıza da katkıda bulundu. Ancak Sayın Baykal CHP'nin adayıdır, partimizin adayı da Sayın İsmet Yılmaz'dır. Dolayısıyla koalisyon görüşmeleri başlamadan sanki Meclis başkanlığı konusu, koalisyon görüşmelerindeki pazarlıkların bir parçası gibi telakki edilmesini kesinlikle doğru bulmam" cevabını verdi.

AK Parti'nin ilkeler ve parti disipliniyle hareket ettiğini vurgulayan Başbakan Davutoğlu, şunları söyledi:

"En büyük gruba sahip olan parti olarak da şu ana kadar ki siyasi teamüller hemen hemen, bir iki istisna dışında, Meclis başkanının en büyük siyasi gruba sahip olan partiden çıkmasıyla neticelenmiştir. Dolayısıyla Sayın Baykal, bugün kendisiyle de görüşeceğim, kişisel ilişki anlamında saygımız, karşılıklı hürmetimiz vardır ama Meclis başkanlığı konusu koalisyon görüşmelerinin bir parçası değil, koalisyon görüşmeleri Meclis başkanlığı seçiminden sonra ve Meclis Başkanlık Divanı oluşumundan sonra, Sayın Cumhurbaşkanımızın beni görevlendirmesiyle başlayacaktır. Şu ana kadar yapılan resmi hiçbir temas olmamıştır, karşılıklı görüşler, fikirler beyan edilmiştir. Bu çerçevede de Sayın Kılıçdaroğlu'nun bugün basına yansıyan ifadelerini son derece olumlu buluyorum, bunu da ifade edeyim. Yani seçimin ilk günlerinde söz konusu olan 'yüzde 60'lık blok', kutuplaşma ifadesi içeren yaklaşımlardan sonra görüşmelerin yaklaştığı bir dönemde her türlü görüşe açık olduğunu, rövanşizme hiç itibar etmeyeceğini vurgulaması önemlidir. Bizim için de Cumhurbaşkanlık makamına gösterilmesi gereken saygı sadece Sayın Cumhurbaşkanımızın, partimizin genel başkanı ve başbakanlığı ve kurucu liderliği anlamında taşıdığı önem dolayısıyla değil, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin en üst makamı olması hasebiyle de mutlaka bu tartışmaların dışında tutulması gerektiğini düşündük ve o makamın onurunu korumak hepimizin vazifesi. Bu açıdan ve diğer konularda rövanşizm benzeri bir tutumun takınılmayacağı gibi bir yaklaşım doğrudur. Olumlu değerlendiriyorum. Ümit ederim bu anlayışla ziyaretlerimiz gerçekleştiğinde olumlu adımlar atılır, yine ümit ederim ki Sayın Bahçeli de MHP de benzer bir yaklaşım da HDP içinde de değerlendirmeler benzer bir yaklaşımla ele alınır ve Türkiye'de olumlu bir atmosfer söz konusu olur."

 Kobani'deki olaylar

Şu anda siyasi gerilimlere değil, uzlaşı içinde ülkeyi yönetecek bir hükümet yapısına ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Dün Kobani'de olan olaylar dolayısıyla Türkiye içinde kargaşa çıkarmaya yönelik tahrikkar tutumların da bir an önce durması gerektiğini bir kez daha vurgulamak istiyorum. Kobani vesile edilerek 6-7 Ekim'de, geçen sene Kurban Bayramı'nda, çok mübarek günlerde yaşanan acıların bu sefer ramazanda yaşatılmasına dönük birilerinin hesabı olursa da buna karşı bütün siyasi partilerin, yeni bir seçimden çıkmış, demokratik bir seçimden çıkmış siyasi aktörler olarak ortak bir tavır sergilemeleri büyük önem taşıyor. Prensipte bu açıklamaları olumlu bulduğumu tekrar ifade etmek isterim.

Haber Ara