Dolar

32,3649

Euro

35,1705

Altın

2.324,87

Bist

9.079,97

Davutoğlu’dan Suriye açıklaması: Dışişleri bakanıyken bir hata yapıldığını düşünmüyorum

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Dışişleri bakanı olduğu dönemde Suriye konusunda bir hata yapılmadığını ifade etti.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-04 09:29:14

Davutoğlu’dan Suriye açıklaması: Dışişleri bakanıyken bir hata yapıldığını düşünmüyorum

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Fox TV'de İsmail Küçükkaya'nın sunduğu Çalar Saat programına katıldı. İdlib'deki gelişmeleri değerlendiren Davutoğlu, "TSK mensupları tek taraflı bir operasyon dolayısıyla orada bulunmuyorlar. Telabyad bölgesinden farklı. Rusya ve Türkiye arasındaki bir mutabakatla TSDK oraya gitti. Burada sorumlusu Suriye rejimidir. Ama Rusya'nın yeşil ışığı olmadan böyle bir şeye kalkışabilir mi? Soçi mutabakatı geçerliyse, Türkiye Rusya'dan bunun resmen araştırılmasını gerekirse Suriye rejimine karşı ortak tavır için bir talepte bulunmalıdır" dedi.

Davutoğlu ayrıca şunları kaydetti:

"Bu gözlem noktalarını beraber oluşturmuştuk. Bu saldırı hepimize yapılmıştır. Beraber cezalandırma yapmalıyız. İdlib'de 450 binden fazla insan her an Türkiye'ye mülteci olarak gelebilir."

Davutoğlu, "Bizim askerimiz neden Suriye'de?" sorusuna, "Böyle kırılgan bir sınır Suriye rejiminin kendi halkına dönük saldırılar sonucunda korunabilirliğini kaybettiği zaman Türkiye'nin kendi sınırını korumak için tedbir alma hakkı var" diyerek yanıt verdi.

Davutoğlu, Küçükkaya'nın, "Bu işin sorumluluğunda Ahmet Davutoğlu'nun etkisi nedir?" sorusuna da şöyle yanıt verdi:

“3.5 YILDIR KARA PROPAGANDA İŞLENDİ”

"Görev zamanımda ne yapmış etmişsem sorumluluktan kaçmam. Başbakanlığı bıraktıktan sonra ana akım medyada ilk defa bir programa katılıyorum. Dolayısıyla 3.5 yıldır tek taraflı bir propaganda işledi. Pelikan ve çevresi bütün suçu şahsen benim üzerime yüklemeye çalıştı. En kolay eleştirilebilir kimse ona yöneldiler. TC bir devlet, bir geleneği var. O dönemde cumhurbaşkanı 3 başbakan geçmiş 4 genel kurmay başkanı geçmiş ve tek sorumlusu bir kişiye atfediliyorsa burada samimiyet olmaz. 3.5 yıldır kara propaganda işlendi."

"Suriye konusunda yanlış mı yönlendirildiniz?" sorusunu da yanıtlayan Davutoğlu, şöyle konuştu:

“DIŞİŞLERİ BAKANIYKEN BİR HATA YAPILDIĞINI DÜŞÜNMÜYORUM”

"Ben diplomasisinden sorumluyum. Ben dışişleri bakanıyken bizim açımızdan bir hata yapıldığını düşünmüyorum. Uluslararası toplumun bu kadar büyük insanlık suçlarına bu derece sessiz kalacağını düşünmedik. Amerikan sitemi içindeki başkanlık seçimleri esnasındaki tablo Suriye'de önemli ölçüde etkili oldu. Bu konularda çok daha kararlı bir tutum bekledik. Türkiye'nin bir değerlendirme hatası varsa bu ülkelerin de insani hataları var. "

Davutoğlu, "Cumhur İttifakı'nı destekleyenlerden biri de aydınlıkçılar. Doğu Perinçek Türkiye'nin Esad rejimi ile anlaşması gerektiğini söylüyor. Esad rejimi ile anlaşma önerisi konusunda ne düşünüyorsunuz?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"BÜTÜN SAVAŞ SUÇLARINI YAPTI"

"Son 17 yılda Esad'la çok görüşenlerden biri benim. Önce ilişkilerimizin yoğunlaşması anlamında büyük bir mesafe katedildi. Değişen şey Esad rejimi. Biz o rejimin karakterini biliyorduk ve istiyorduk ki kendi içinde yavaş yavaş dönüşsün. İki aile ekonomiyi kontrol ediyor. Sistemin sürdürülebilirliği de ancak ve ancak baskıcı yöntemlerle gerçekleştiriliyordu. Biz Suriye'nin dünyaya açılmasını istedik ama Esad başka bir yol tercih etti. Bütün savaş suçlarını yaptı. Biz her zaman Esad rejimiyle o kritik dönemlerde bile mümkün olduğunda ordu kullanmaksızın bu reformların yapılması için elimizden geleni yaptık. Türkiye'nin kapasitesi neyi sağlıyorsa bunları yaptığımızı düşünüyorum."

"EN KOLAY SALDIRILABİLİR KONUMDAYIM"

Davutoğlu, Emevi Camii eleştirilerine ilişkin olarak da, “Hiçbir zaman irrasyonel bir dil kullanmadım. Kime ait olduğu belli. En kolay saldırılabilir konumdayım” dedi.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara