Dolar

32,3223

Euro

35,0757

Altın

2.281,81

Bist

9.007,88

Davutoğlu: Bölgeyi bölge dışı aktörlere bırakamayız

Başbakan Davutoğlu İran ziyaretinde düzenlenen basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-03-05 13:57:04

Davutoğlu: Bölgeyi bölge dışı aktörlere bırakamayız

AA'nın haberine göre, İran'a resmi ziyarette bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu için Sadabad Sarayı'nda, resmi tören düzenlendi. İki ülke ulusal marşlarının çalınmasının ardından Başbakan Davutoğlu, tören kıtasını selamladı. Tokalaşarak gazetecilere poz veren Cihangiri ve Davutoğlu, daha sonra baş başa görüşmeye geçti. Davutoğlu ve Cihangiri heyetler arasında yapılan görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Davutoğlu buradaki konuşmasında iki ülkenin ortak tarihine ve emellerine vurgu yaparak şu sözleri sarf etti:

"Bazı konularda farklı görüşlere sahip olabiliriz ama tarihimizi ve coğrafyamızı değiştiremeyiz. Bu tarih, kadim bir komşuluk tarihidir. Coğrafyamız da birbirini tamamlayan coğrafyalardır ve gerek özel, baş başa görüşmemizde gerekse heyetlerarası görüşmede bu yeni dönemi nasıl şekillendireceğimiz konusunda önemli adımlar attık."

"İkili ilişkilerdeki büyük potansiyeli değerlendirirsek, bölgemizde şu anda söz konusu olan istikrarsızlıkları, terör tehdidini ve kardeş kavgasını da engellemek üzere ortak bir zeminde buluşmamız kolaylaşır. Bölgemizdeki kardeş kavgasının sona ermesi, etnik ve mezhebi çatışmaların durması için Türkiye ile İran'ın ortak bazı perspektifler geliştirmesi büyük bir önem taşımaktadır. Görüş ayrılıklarımız, dediğim gibi farklı kanaatlerimiz olabilir ancak bölgemizin kaderini bölge dışı aktörlere bırakmamalıyız. Bölgemizde kalıcı istikrarın, barışın, huzurun olması için de Türkiye ile İran arasındaki ilişkilerin taşıdığı önemi herkes bilmektedir. Bir kez daha söylüyorum, zor günlerinde biz İran'la birlikteydik, önümüzdeki günlerde de birlikte çalışmamız hem iki ülkenin hem de bölgenin yararına olacaktır."

"Ekonomi üzerindeki baskıların kalkmasının en fazla Türkiye'yi sevindirdiğini"

Her iki ülkedeki seçimler sonrası bir araya gelmelerinin yeni bir dönemin başlangıcı mahiyetinde olduğunu aktaran Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Nükleer anlaşmasının gerçekleşmesi sonrasında çok geniş imkânların önü açılmış oluyor. Anlaşma dolayısıyla da tebriklerimi sunuyorum. Geçmişte Dışişleri Bakanı olarak böyle bir anlaşmanın gerçeklemesi için çok çaba sarf etmiş biri olarak bugün İran'ın dünya ekonomisine entegrasyonunun önünü açan böyle bir anlaşma dolayısıyla da mutluluğumuzu ifade etmek istiyorum."

Geçmişte bu konuda çaba sarf ederken İran'ın en zor günlerinde ve yaptırımlar karşısında en açık ve net tavrı Türkiye'nin gösterdiğine işaret eden Davutoğlu, "Dostluklar zor günlerde belli olur. Biz geçmişte, bu zor dönemlerde birbirimize dostluklarımızı göstermiş olan iki ülkeyiz" şeklinde konuştu.

İran'ın yeni dönemde dünyaya açılması, ekonomi üzerindeki baskıların, kısıtlamaların, yaptırımların kalkmasının en fazla Türkiye'yi sevindirdiğini vurgulayan Başbakan Davutoğlu, İran ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 30 milyar dolara ulaşmasının önündeki en önemli engelin bu yaptırımlar olduğunu hatırlattı. Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi bu yaptırımlardan kurtulmuş olmak 30 milyarın daha da ötesi hedefleri gerçekleştirebileceğimizi gösterir. Bazı konularda farklı görüşlere sahip olabiliriz ama tarihimizi ve coğrafyamızı değiştiremeyiz. Bu tarih, kadim bir komşuluk tarihidir. Coğrafyamız da birbirini tamamlayan coğrafyalardır ve gerek özel, baş başa görüşmemizde gerekse heyetlerarası görüşmede bu yeni dönemi nasıl şekillendireceğimiz konusunda önemli adımlar attık."

"Türkiye ve İran birbirlerinin kapısıdır"

Ticarette, enerjide, ulaşımda, turizmde ekonomilerin birbirine entegre olması ve en üst düzeyde, birlikte bir ortak ekonomik havza oluşturulması bakımından önemli kararlar aldıklarına işaret eden Davutoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ulaştırmada İran, Türkiye'nin Asya'ya açılan kapısıdır. Türkiye de İran'ın Avrupa'ya açılan kapısıdır. İki ülke pazılın parçaları gibi birbirini tamamlıyor. Ticarette iki ülkenin de büyük pazarları var ve üretim kapasiteleri var. Enerjide İran büyük bir üretici, Türkiye hem büyük bir tüketici hem de en önemli geçiş, transit ülkesi. Türkiye, dünyanın en büyük 6. turizm ülkesi, İran da turizmde keşfedilmemiş bir hazine. Türkiye'nin bu alandaki birikimi ile İran'ın güzellikleri bir araya geldiğinde eminim çok önemli bir çekim alanı oluşturacaktır. İran'ın kültürünü, tarihini yakından tanıyan biri olarak ifade etmek isterim ki İran'ın doğalgaz kaynakları kadar zengin olan diğer bir hususu da İsfahan, Şiraz, Yezd gibi şehirlerin kültürel zenginliğidir, bunun dünyaya açılması büyük bir önem taşımaktadır."

İranlı ilim adamı Ayetullah Tabesi'ye vefatından dolayı Allah'tan rahmet dileyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, başta Ayetullah Hamaney olmak üzere tüm İran halkına taziyelerini iletti. 

Davutoğlu Ruhani ile görüşecek

Başbakan Davutoğlu'nun akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile basına kapalı bir görüşme gerçekleştirmesi öngörülüyor.

Davutoğlu ardından Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi'nde konuşma yapacak.  

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ulaştırma-Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, AK Parti Genel Sekreteri Abdulhamit Gül ile AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan da Başbakan'ın gezisine eşlik ediyor.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ve İran Petrol Bakanı Bijen Zengene de törende yer aldı.

Haber Ara