Dolar

32,4755

Euro

34,9595

Altın

2.437,68

Bist

9.716,77

Davutoğlu: Başkanlığı halk istemedi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, TRT'de katıldığı programda pek çok konuya temas etti ve alınan yüzde 41'lik oyun başarı olduğunu söyledi ve ekledi: Başkanlık sistemine geçmek istedik fakat halk izin vermedi.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-11 04:09:33

Davutoğlu: Başkanlığı halk istemedi

İŞTE DAVUTOĞLU'NUN İLGİLİ AÇIKLAMALARI

"Parlamenter sisteme karşı değilim hiçbir zaman da olmadım. Türkiye'de 12 Eylül yönetimi çarpık bir sistem kurdular. Yetkiler öylesine paylaşılmıştır ki parlamentonun dışındadır bütün yetkiler. Başkanlık sistemine geçmek istedik ama buna halk yetki vermedi. Şu anda yeni bir tablo var, herkes bu tabloyu var olan sistem içinde yönetmekle zorunludur.

SİSTEM DEĞİŞMEDİĞİNE GÖRE TAŞLAR YERİNE OTURMALI

Cumhurbaşkanlığı makamının tartışma konusu yapılmaması lazım. Cumhurbaşkanının herkesi sorumluluğa davet ettiği tutumunun karşılık bulması lazım. Cumhurbaşkanını yok saymak, mekan tartışması yapmak belirsizliği artırır. Cumhurbaşkanımızın pazartesi günkü yapmış olduğu açıklamayı bütün partilerin iyice okumasını dilerim. Sayın Cumhurbaşkanımız bu tutumuyla krizi çözen bir makamdır. Rolleri dağıtacak ve yönetecek kişi Cumhurbaşkanıdır. Kişi nerede ise makamı orasıdır. Sistem değişmediğine göre artık taşların yerine oturtulması lazım. Herkes kendi görevini yetki ve sorumlulukları dahilinde üzerine düşeni yaparsa bir uzlaşı doğar.

CUMHURBAŞKANINI KOALİSYONUN PARÇASI YAPMAK DOĞRU DEĞİL

Sayın Cumhurbaşkanımızın Sayın Baykal ile, ilk meclisi açacak olan kişiyle görüşmesi, olumludur. Ha koalisyon partiler arası olur. Sayın Cumhurbaşkanımız krizi çözmek için gerektiği anda devreye girer. Koalisyon müzakereleri AK Parti ile CHP, MHP arasındadır. HDP ile diğerleri arasındadır vs. Koalisyon müzakeresi olmaz bu. Koalisyon müzakerelerinin doğası partiler arasındadır. Cumhurbaşkanımız koalisyon müzakerelerinin parçası değildir. Müzakereleri yapacak kişi de değildir. Parçası haline getirmek de doğru değildir. Bu, işin doğasına aykırı olur. Cumhurbaşkanımız koalisyon müzakerelerinde olabilecek bir tıkanmayı aşabilecek bir makamdır. Şöyle böyle kanalları açabilir, yardımcı olabilir ama koalisyon müzakereleri partiler arasındadır ve partiler arasında olması parlamenter demokrasinin bir gereğidir. Onun için herkesle biz görüşürüz, herkes de bizle görüşür. Ama Cumhurbaşkanımızın Baykal ile görüşmesi, koalisyon müzakeresi değildir. Herhangi bir şekilde mesaj iletme de değildir. Bu işin doğasına da aykırı olur. Yeni meclisin en yaşlı üyesi vasfıyla yürütülen bir toplantıdır.”

Haber Ara