Dolar

32,3295

Euro

35,0781

Altın

2.306,99

Bist

9.079,97

Davutoğlu: AYM yetkisini aştı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Anayasa Mahkemesi'nin Can Dündar ve Erdem Gül ile ilgili 'hak ihlali' kararına tepki göstererek 'AYM yetkisini aştı' dedi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-03-02 17:59:59

Davutoğlu: AYM yetkisini aştı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Anayasa Mahkemesi'nin gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül ile ilgili 'hak ihlali' kararını yorumladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Anayasa Mahkemesi'nin Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün tahliyesi hakkında verdiğiğ karar hakkında "Ortada bir casusluk meselesi vardır. Konu iki gazetecinin bir görüş beyan etmesi değildir" dedi.

"AYM YETKİSİNİ AŞTI"

Davutoğlu, "Gizli kalması gereken belgeleri yayınlayarak, kanunu bakımdan sakıncalı belgeleri yayınlamışlardır. Yapılmaması gereken bir hareket. Dünyanın hiçbir yerinde basın özgürlüğü olarak değerlendirilmez. Bizi Suriye politikamız olarak eleştirebilirler. Ekonomi politikalarımızı eleştirebilirler. Ancak bir operasyon yürütülmüşse, bu operasyon gizlilik altına alınmıştır. Bu belgeleri onlara verenlerin amacı devleti, hükümeti baskı altına almak sanık sandalyesine oturtmaktır. MİT kollarının yürüttüğü çalışma hakkında işlem başladı. Tutuksuz yargılanma esastır dedim. Bireysel başvuru hakkını biz getirdik. Bütün yargı süreçleri tamamlandıktan sonra, AİHM'den önce bir başvuru merci olarak kullanılabilir. Anayasa'da da bu açıktır. Böyle bir durumda niçin Anayasa Mahkemesi'ne başvurulmuş olabilir. Ancak işin esasına göre dava devam ediyor. O dava sürerken, esastan koparılıp bir basın özgürlüğü davası olarak yansıtılması müdahaledir. Birincil mahkeme kararını verir. Yürüyen davaya müdahil olmuş görüntüsü verilmesinin kimsenin hakkı yok. Hukuki sistem hepimizi sınırlar, herkes riayet edecek. Bu tür yetki aşımları olacaksa bu doğru tanımlanmalıdır. Temel hukuk prensiplerine herkes saygı göstermelidir."

Haber Ara