Dolar

32,3539

Euro

35,0380

Altın

2.328,09

Bist

9.079,97

Darbeden sonra ilk genel seçim

Mısır'da darbe yapıldıktan sonra ilk kez yapılacak genel seçimlerin birinci turu ekim ayında, ikinci turu ise kasım ayında yapılacağı açıklandı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-14 10:34:08

Darbeden sonra ilk genel seçim

Mısır'da darbenin ardından ilk genel seçimin ekim ayında yapılacağı bildirildi.

AA muhabirine konuşan Cumhurbaşkanlığı Seçim İşleri Müsteşarı Tuğgeneral Rafet Kumsan, "Genel seçimin birinci turu ekim ayının başında, ikinci turu ise kasım ayının ortalarında yapılacak" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin vaatlerine göre meclisin en geç aralıkta çalışmalarına başlayacağını söyleyen Kumsan, Yüksek Seçim Kurulu'nun oluşturulmasının ardından seçim takviminin açıklanacağını ifade etti.

Kumsan, Yüksek Seçim Kurulu'nun 7 üyesinden 5'inin emeklilik yaşına geldiğini, diğerlerinin de 30 Haziran'da görevlerinden uzaklaştırıldıklarını belirterek, Sisi'nin yeni üyeleri belirleyeceğini kaydetti.

Hükümet kaynakları ise Yüksek Seçim Kurulunun resmi seçim takvimini açıklamak için yeni üyeleriyle ilk toplantısını Ramazan Bayramı'ndan sonra yapacağını ifade etti.

Mısır Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi'nin (HAP) cumhurbaşkanı adayı Muhammed Mursi Haziran 2012'deki ilk bağımsız seçimlerde yüzde 52 oy alarak iktidara gelmişti. Dönemin Genelkurmay Başkanı Sisi komutasındaki Mısır Silahlı Kuvvetleri, ülkede devam eden protestolar sırasında hükümet ve eylemcilere verdiği 48 saatlik uzlaşma süresinin dolması üzerine 3 Temmuz 2013 tarihinde ülke yönetimine askeri darbe yapmıştı. Ülke tarihinin ilk seçilmiş hükümeti olan HAP Kabinesi de darbe ile yönetimden uzaklaştırılmıştı.

Darbenin ardından oluşturulan yönetim, geçen Aralık ayında Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nı (İhvan) "terör örgütü" ilan etmişti. Mahkemeler de darbenin ardından yargılanan darbe karşıtı yüzlerce kişiye idam dahil çeşitli cezalar vermişti.

Anayasa Mahkemesi, 1 Mart'ta, "seçim bölgelerinin taksimine ilişkin" maddenin anayasaya aykırı olduğuna hükmetmiş, Yüksek Seçim Kurulu da söz konusu kararın ardından, ilk turu mart sonunda yapılması planlanan parlamento seçimlerinin ertelendiğini duyurmuştu. Sisi de konuyla ilgili çalışma yapılmasını istemiş ve çalışmaların "bir aydan uzun sürmemesi" çağrısında bulunmuştu.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara