Dolar

32,5090

Euro

34,9327

Altın

2.431,64

Bist

9.721,60

Darbeci Hafter’e bir darbe de, destekçisi Rusya’dan geldi

Libya'nın doğusundaki gayrimeşru güçlerin lideri darbeci Halife Hafter'in kendisini 'devlet başkanı' ilan etmesine tepkiler sürüyor. Avrupa Birliği’nden sonra destekçisi Rusya da, Hafterin Devlet Başkanlığı’nı onaylamadığını açıkladı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-04-28 16:31:30

Darbeci Hafter’e bir darbe de, destekçisi Rusya’dan geldi

Libya'nın doğusundaki gayrimeşru güçlerin lideri darbeci Halife Hafter'in kendisini "devlet başkanı" ilan etmesine tepkiler sürüyor.

Darbeci Hafter'e Avrupa Birliği'nden sonra bir tepki de destekçisi Rusya'dan geldi

Avrupa Birliği'nden sonra Rusya da, Hafter'in Devlet Başkanlığı'nı onaylamadığını açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Libya'da Hafter'in devlet başkanlığı ilanına ilişkin "Rusya bunu onaylamıyor. Libya'nın çözüm sürecindeki mevcut kriz, tek taraflı kararların alınması için gerekçe değil” dedi.

Lavrov, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS Dışişleri Bakanları Konseyinin video konferans yoluyla gerçekleştirilen gayriresmi toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, Libya krizine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Hafter'in kendisini tek taraflı devlet başkanı ilan etmesini değerlendiren Lavrov, "Rusya bunu onaylamıyor. Libya'nın çözüm sürecindeki mevcut kriz, tek taraflı kararların alınması için gerekçe değil." diye konuştu.

Lavrov, "Ne (Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayiz) Serrac'ın Hafter ile konuşmak istemediği yönündeki açıklamalarını ne de Hafter'in tek başına Libya halkının hayatını belirleme kararını onaylıyoruz. Ne o ne de bu, oluşan duruma çözüm getirecek istikrarlı uzlaşmanın sağlanmasına yardımcı oluyor." ifadesini kullandı.

AB Komisyonu Sözcüsü Peter Stano da bugün yaptığı açıklamada, Birliğin Libya'daki gelişmeleri bir süredir yakından ve endişeyle takip ettiğini belirtti.

Stano, tüm taraflara çatışmaya son verme ve siyasi sürece dönme çağrısı yaparak, Hafter'in kendisini devlet başkanı ilan etmesine ilişkin, "Zorla ve şiddet kullanarak bireysel çözümler 2015 Libya Anlaşması'nı ihlal ediyor." açıklamasında bulundu.

Hafter, dün akşam yaptığı konuşmada, Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde imzalanan "Suheyrat Anlaşması'nın hükmünü yitirdiğini ve ülkenin başına geçtiğini" ve kendisine bağlı silahlı grup Libya Ulusal Ordusunun "tüm ülkeyi kontrolü altına alacağını" ileri sürmüştü. Hafter, daha önce de "yönetime el koyduğunu" açıkladığı darbe girişimlerinde bulunmuştu.

BAE, Mısır, Suudi Arabistan ve Fransa destekli Hafter ve silahlı güçleri, geçtiğimiz yıl ilkbahardan bu yana BM tarafından tanınan ve Türkiye ile Katar'ın desteklediği Uzlaşma Hükümeti Güçlerinin başkenti Trablus'u işgal etmek için savaşıyor.

 

 

Haber Ara