Dolar

32,5194

Euro

34,7430

Altın

2.487,93

Bist

9.524,59

Danıştay'dan Saray'la ilgili yeni karar

Danıştay, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın yapıldığı alanı yapılaşmaya açan ilgili Bakanlar Kurulu kararının yürütmesini durdurdu

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-10 15:44:53

Danıştay'dan Saray'la ilgili yeni karar

Ajansların haberine göre, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın inşa edildiği Atatürk Orman Çiftliği içindeki alanı‘ Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı' ilan eden Bakanlar Kurulu kararına yönelik meslek odalarının itirazını haklı buldu ve kararı iptal etti.

Mimarlar Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Çevre Mühendisleri Odası ve Şehir Plancıları Odası, sarayın yapılabilmesi için Atatürk Orman Çiftliği sınırları içindeki araziyi‘T.C. Başbakanlık Gazi Yerleşkesi (OGM) Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı' ilan eden 27 Nisan 2012 tarihli kararın yürütmesinin durdurulması için dava açmıştı. Danıştay 14'üncü Dairesi'nin yürütmeyi durdurma kararı vermemesi üzerine beş meslek odası, Danıştay idari dava daireleri kuruluna itiraz etmişti. Kurul, meslek odalarını haklı buldu ve oy çokluğuyla itirazlarını kabul etti.
‘Kaçacak yeri kalmadı'

Kararla ilgili yazılı açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "Kaçak Sarayın kaçacak yeri kalmadı, karar büyük yerden" dedi. "Kaçak Saray acilen boşaltılmalı ve Cumhurbaşkanlığı Çankaya'ya taşınmalı" diyen Candan, şöyle devam etti: Bu ülkede hukuk  yeniden inşa edilecekse, öncelikle Atatürk Orman Çiftliği'nde herkesin gözü önünde yapılan bu hukuksuzluğun  sonlanması lazım. Her dava süreci ve lehimize çıkan her karar, bu ülkenin yöneticilerinin hukuksuzluğunun altını kalın çizgilerle çiziyor. Danıştay idari dava daireleri, Kaçak Saray yapmak için Bakanlar kurulu tarafından Kentsel dönüşüm alanı ilan edilen alanın AOÇ 5659 sayılı kanununa göre,  Atatürk Orman Çiftliği arazilerinin planlama ve uygulama bütünlüğü içerisinde korunmasına aykırı olduğunu  ifade ederek,  Bakanlar Kurulu kararının hukuka uygun olmadığına karar vermiş ve bizim itirazımızın haklılığını kabul etmiştir. Kaçak Saray ivedilikle boşaltılmalı bu hukuksuzluk sonlanmalıdır.

Haber Ara