Dolar

32,3275

Euro

35,0894

Altın

2.298,00

Bist

8.984,15

Danışmanlar, müsteşarlar değişiyor... İşte o kararnamenin detayları!

Kabinede yaşanan değişikliğin tabana yayıldığı iddia ediliyor...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-27 10:07:21

Danışmanlar, müsteşarlar değişiyor... İşte o kararnamenin detayları!

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Ak Parti'de yaşanan Genel başkan ve dolayısıyla Başbakan değişimi, yeni kabine ile birlikte yeni politikaları da beraberinde getirdi. Mevcut politikalarda değişikliğe gidilmesi işlemi ilk olarak AB ile ilişkilere yansıdı. Dış politikaya ağırlıklı olarak Cumhurbaşkanlığı'nın yön vereceği artık kesinleşti.

Bunun yanı sıra yorumcuların ifade ettiği "yarı başkanlık sistemi hayata geçti." Ve yeni Bakanlar Kurulu, ilk toplantısını Beştepe'de Erdoğan başkanlığında gerçekleştirdi.

Kabinede en dikkat çeken isim Davutoğlu-Erdoğan gerilimi sebebiyle Lütfi Elvan'dı. Elvan'ın Davutoğlu'na yakın bir isim olduğunu iddia eden onlarca köşe yazarı, başbakan Binali Yıldırım'ın listesinde yer almayacağını yazdı. Fakat Elvan, kabinedeydi...

Konu ile ilgili öne çıkan yeni yorumlar ise "Elvan'ın gönderilmemesinin" "hükümet Davutoğlu ve ona yakın isimlerden temizleniyor" algısını oluşturmamak olduğu yönündeydi...

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın kaleme aldığı bir habere göre ise kabinedeki değişim tabana doğru yayılıyor ve danışmanlar ile müsteşarlar değişiyor. Bu hamle tamamlandıktan sonra ise sıra valilere ve emniyet müdürlerine gelecek...

Haberde yer alan ve İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın son şeklini vereceği düşünülen bir "kararnameye" ilişkin kulis bilgiler şu şekilde ifade edildi:

MAKSUT SERİM

Erdoğan döneminde 12 yıl boyunca Başbakanlık Örtülü Ödenek Başkanlığı'nı yapan Maksut Serim'in yerine, Ahmet Davutoğlu göreve gelince yerine Ali Polat atanmıştı. Maksut Serim ise danışman yapılmıştı. Bunun ardından Erdoğan Serim'e başdanışman olarak Saray'da görev vermişti.

2016 Ocak'tan beri Cumhurbaşkanlığı'nın örtülü ödeneğiyle ilgili harcamalardan sorumlu kişi olan Serim, Binali Yıldırım'ın Başbakanlığıyla artık hem Başbakanlık hem de Cumhurbaşkanlığı'nın örtülü ödenek harcamaları konusunda karar merci olarak yeniden görevine dönüyor.

ÖDENEKLER NEDEN ORTAK?

Hangi amaçla ve kim için harcandığı gizli tutulan örtülü ödenek, geçen dönem çıkarılan bir yasa ile ortak kullanılmaya başlanmıştı. Düzenleme sonrası hesaplarda, Cumhurbaşkanlığı ile Başbakanlığın neredeyse ‘başa baş' kullanım yaptığı saptanmıştı.

DAVUTOĞLU'NUN YAKIN ÇALIŞMA ARKADAŞI: KEMAL MADENOĞLU

Davutoğlu döneminde Başbakanlık Müsteşarı olan Kemal Madenoğlu'nun yerine getirilecek isimler arasında Bursa Valisi Münir Karaloğlu ile halen Gençlik Spor Bakanlığı Müsteşarı Faruk Özçelik'in adı öne çıkıyor.

HAKAN FİDAN DEĞİŞECEK Mİ?

Haberde, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın yerine ise uygun biri bulunamadığı, kulislerde Binali Yıldırım ile aralarının soğuk olduğu konuşulsa da görecde kalacağının konuşulduğu ifade ediliyor.

NE OLMUŞTU?

Fidan, Davutoğlu döneminde milletveili olmak için adaylığını koymuş, ardından 24 saat dolmadan adaylığını geri çekip görevind ekalmıştı. Erdoğan bu hamleyi doğru bulmadığını dillendirmişti. Davutoğlu'na operasyon olarak adlandırılan Pelikan Dosyasında, yaşanan Fidan krizinin Davutoğlu-Erdoğan geriliminin en önemli mihenk taşlarından bir iolduğu yazılmıştı.

PELİKAN DOSYASI NEDİR?

Geçtiğimiz günlerde ismine "Pelikan Dosyası" denilen bir takım yazılar internette dolanmaya başlamıştı. Bu yazılarda Erdoğan taraftarı birinin Davutoğlu ve ekibi; bunun yanında Abdullah Gül ve Binali Yıldırım gibi isimlerle ilgili açıklamalarda bulunuyordu.

Kimin yazdığı bilinmeyen bu yazılar yayınlandığı andan itibaren sosyal medyanın bir numaralı gündemi haline geldi.

"PELİKAN DOSYASI NEDİR?" HABERİ İÇİN FOTOĞRAFA TIKLAYINIZ




Haber Ara