Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Danimarka'da Müslüman karşıtı parti yükselişte

Dünyada hızla yükselen aşırı sağ ve ırkçı yaklaşımların bir türü de Danimarka'da yaşanıyor. Ülkede Müslüman karşıtı parti hızla yükseliyor.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-09-18 16:39:53

Danimarka'da Müslüman karşıtı parti yükselişte

TİMETÜRK ÇEVİRİ

Danimarka'da din özgürlüğü gittikçe tehdit altına giriyor. Buna göre İslam'a karşı kurulan bir partiye destek oranının hayli yükselmesi bir araştırmaya konu oldu.

YENİ SAĞ PARTİ YÜKSELİYOR

Danimarka'da yayın yapan BT Gazetesi adına araştırma şirketi YouGov'un yaptığı araştırma sonucu Danimarkalıların dörtte birinden fazlasının Yeni Sağ Parti adında sağ kanattan bir partinin fikirlerini desteklediği ortaya çıktı. Parti ise ulusal göç politikası ile dinine bağlı Müslüman Danimarka vatandaşlarının vatandaşlığını bile reddediyor.

Araştırmaya katılanların yüzde 27'si Yeni Sağ Parti lideri Pernille Vermund'u takip ederek ibadetlerini yapan Müslüman Danimarka vatandaşlarının diğer koşullara bakılmaksızın vatandaşlık hakkı kazanmasının önlenmesinde“tamamen” veya “kısmen” hemfikirler.

VATANDAŞLIKTAN ÇIKARILMA VE HAK VERMEME KONUSU

Bir diğer yüzde 45'lik kesim ise Müslüman Danimarka vatandaşlarının ceza yasalarını ihlal etmeleri halinde vatandaşlıktan mahrum bırakılmalarını istiyor. Yüzde 44 oranında katılımcı ise bir kere suç işlediğine hüküm verilen bir şahsın vatandaş olsun veya olmasın Danimarka'dan sürülmesi gerektiğini ifade etti.

Roskilde Üniversitesi'nden Profesör Jacob Torfing, araştırmadan yansıyan verilerin oranlarını oldukça yüksek buldu. “Bu şoke edici geliyor. Bu bakış açısı ise düşünce ve din özgürlüğüne sahip olduğumuzun dayanağı olan yasaların ruhuyla uyuşmuyor” dedi. Aalborg Üniversitesi'nden siyaset bilimi alanında Prof. Johannes Andersen, araştırmanın önemli oranda Danimarkalının İslam'ın etkisini bütün yönlerden kırmak için baskı altına almakta kararlılıklarına işaret ettiğini söyledi. Andersen, “Gerçekten Müslümanları sevmeyen büyük çapta bir grup var. İnsanlar gerçekten bu yönde düşünüyorlarsa o halde düşünce özgürlüğü baskı altındadır. Bununla beraber birçokları sorunun çok önemli olduğunu ve oyunun kurallarına daha geniş açıdan bakmak gerektiğini düşünebilir” dedi.

YENİ PARTİ LİDERİ ARAŞTIRMA SONUCUNDAN MEMNUN

Öte yandan Yeni Parti Lİderi Vermund, araştırma sonuçlardan memnun kaldığını ifade etti. "Halkın büyük çoğunluğunun dindar Müslümanların oluşturduğu ülkelere bakarsanız, seküler veya ılımlı olmaları önemli değil, göreceksiniz ki bunlar bizim benzememiz gereken toplumlardır” diye konuştu.

Vermund daha da ötesinde Danimarka'da her on Müslüman'dan birinin anayasanın Kur'an ve onun öğretileri etrafında şekillenmesi gerektiğini savunduklaşrını öne sürdü. Bu fikri desteklemek Danimarkalıların değerleriyle uyuşmaz diye ekledi.

Kaynak: SPUTNİK NEWS

Haber Ara