Dolar

32,5881

Euro

34,8384

Altın

2.496,72

Bist

9.666,99

Danimarka'da 'ırkçı lise' tartışması

Danimarka'daki bir lisede sınıfların öğrencilerin etnik kökenine göre oluşturulması ve sınıflarda 'etnik kota' uygulanması tartışma yarattı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-10 22:02:23

Danimarka'da 'ırkçı lise' tartışması

Sputnik'in İsveç resmi haber ajansı TT'den aktardığı habere göre Danimarka'nın Aarhus şehrindeki bir lisede sınıfların öğrencilerin etnik kökenine göre oluşturulmasına başlandı.

Kentin en eski liseleri arasında yer alan Langkaer Gymnasium, uygulamanın ırkçılıkla bir ilgisi olmadığını gerekçesini "Danimarkalıları okula çekmek" olarak açıkladı.

Okulun müdürü Yago Bundgaard, uygulamanın arkasında olduklarını söyleyerek etnik Danimarka kökenlileri okulu tümden terk etmelerinin önüne geçmek istediklerini belirtti. Bundgaard, gerçek bir entegrasyondan söz edebilmek için tüm gruplardan eşit sayıda insanın bulunması gerektiğini ifade etti.

Buna göre okulun birinci sınıf öğrencileri yedi sınıfa ayrıldı. 4 sınıftaki öğrencilerin yüzde 50'sinin Danimarka kökenli olması, diğer 3 sınıftaki öğrencilerin ise hepsinin göçmen kökenli olmaları gerekiyor.

​TÜRK VEKİL ŞİKAYET EDECEK

Danimarka'da Sosyalist Halk Partisi milletvekili Özlem Çekiç, bu uygulamayı Danimarka Eşitlik Kurulu'na şikayet edeceklerini belirterek Facebook hesabında "Eğer bir okulda koyu tenli çocukları beyaz tenli olanlardan ayıran bir uygulama varsa orada beyaz tenlilerin koyu olanlardan korunması gerektiğine dair bir algı oluşmuş demektir" şeklinde yorumda bulundu. Çekiç'in bu Facebook paylaşımı binlerce kez paylaşıldı.

'ETNİK KÖKENE GÖRE SINIF OLUŞTURMAK YASALARA AYKIRI'

Son 8 yılda okuldaki Danimarkalı oranının yüzde 75'den yüzde 20'ye düştüğü kaydedildi. "Irkçılığa Karşı SOS" adlı örgütün Başkanı Jette Möller uygulamayı "ırkçılık" olarak nitelendirirken, İnsan Hakları Enstitüsü avukatlarından Nanna Krusa da etnik kökene göre sınıf oluşturmanın yasalara aykırı olduğunu söyledi.

Okulun müdürü Yago Bundgaard, eleştiriler karşısında okullarda cinsiyete göre sınıf oluşturma uygulamasını örnek göstererek kendini savundu. Cinsiyete göre sınıf oluşturulabildiği gibi, etnik kökene göre de sınıflar oluşturmanın yasal olduğunu savunan Bundgaard, okulda sınıfları belirleme hakkının müdüre ait olduğunu söyledi.

Haber Ara