Dolar

32,5597

Euro

34,9862

Altın

2.426,19

Bist

9.722,09

Danimarka'da burka yasağı gündemde

Danimarka'da nikab ve burka gibi yüzü tamamen kapatan kıyafetlerin yasaklanması gündemde.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-02-07 13:27:22

Danimarka'da burka yasağı gündemde

TIMETURK | ÇEVİRİ

Arab News'in haberine göre Danimarka Adalet Bakanı Soren Pape Poulsen, “Kamusal alanda biraraya gelinirken birinin yüzünü kapatması topluma saygısızlık ve Danimarka halkının değerleriyle uyuşmuyor” dedi. “Yüzü kapatmayı yasaklamakla biz bir çizgi çekiyoruz ve Danimarka'da yüz yüze buluşarak birbirimize güven ve saygı duyduğumuzu göstermeyi vurguluyoruz” diye ekledi.

Nikab gözler için az bir aralık bırakan, yüzütam örten peçe iken burka bütün vücudu ve yüzü kaplayan fakat yüzde gözler için ağ gibi bir bölge bırakan örtünme şekilleri.

PARLAMENTODAN GEÇME İHTİMALİ YÜKSEK

Önerinin sivil örgütler ve insan hakları kuruluşları tarafından değerlendirilmesi ve onların da önerilerinin hesaba katılarak yeniden yazılması bekleniyor. Sonbaharda ise sağ merkezli hükümetin bir yasa tasarısını parlamentoya getirmesi bekleniyor. Danimarka Halk Partisi'nin de desteğiyle tasarının parlamentodan geçebileceği ifade ediliyor. Yasağın ihlal edilmesi 134 Euro 1000 (kroner) ve tekrar eden ihlallerde ise 10.000 kronere kadar ceza öngörülüyor. Önerilen yasağa göre, “burka, nikab ve kar maskesi gibi sadece ağzın ve gözlerin göründüğü giyimler yüzü saklayan giyimler sınıfına giriyor” Yüzün uygun şekilde kapatılması, örneğin kış giysilerinin giyilmesi, spor giyim ve festival maskeleri bu yasağın dışında tutuluyor.

Geçen yıl Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Belçika'da kamusal alanda yüzün kapatılma yasağını destekledi. Fransa kamusal alanda nikab giyilmesini yasaklayan ilk Avrupa ülkesi oldu, yasak 2011'de bir yasayla etkinleşti. İspanya Yüksek Mahkemesi de 2013'te yine kamusal alanlarda yüzün peçeyle tamamen kapatılması yasağını feshetti. Yasak Katalonya tarafından üç yıl önce sunulmuştu.

 

Haber Ara