Dolar

32,3827

Euro

35,0582

Altın

2.325,03

Bist

9.110,65

Dalyan Deltası gezi rehberi

Dalyan Deltası ülkemizin henüz pek fazla keşfedilmemiş doğa harikası. Tepeden bakıldığında labirent gibi olan görüntüsü fazlasıyla etkileyici.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-07 10:51:49

Dalyan Deltası gezi rehberi

Fantastik bir filmin kısa bir sahnesini izliyormuşsunuz hissiyatı veriyor.

Muğla Ortaca'ya bağlı küçük bir sahil kasabası olan Dalyan'ı duymuşsunuzdur. 4 buçuk kilo metre uzunluğundaki İztuzu plajına da ev sahipliği yapan Dalyan gerçekten nefes kesen manzaralara sahip. Bu güzel manzaraların içerisinde bulunan Dalyan deltası öyle güzel bir doğal oluşum ki bence burayı kesinlikle herkes görmeli.

Delta nadir bulunan hayvan ve endemik bitki türlerine ev sahipliği yapıyor. Sazlıların arasında çok sayıda balık türü var, tabi hal böyle olunca burası çeşit çeşit kuş türlerinin de uğrak yeri olmuş. Tatlı ve tuzlu suların buluştuğu deltada muhteşem bir ekosistem oluşumu var.

Dalyan deltası 700 hektarlık bir alana sahiptir. Delta çok büyük olmayan 4 adet göle de ev sahipliği yapıyor. İztuzu, Sülüngür, Sülüklü ve Alagöl

Delta'nın kısaca manasını açıklamak istiyorum bilmeyenler için; ırmağın çatallar oluşturarak denizle buluştuğu yer. Tam olarak bilmeyenler için bu detaya da değindikten sonra yazımın alt başlıklarına doğru ilerleyelim.

WhatsApp Image 2020-10-07 at 17.17.28

Dalyan Deltası Nerede

Dalyan Deltası Muğla Ortaca'ya bağlı olan Dalyan'da bulunuyor.

Dalyan Deltası'na Nasıl Gidilir

İlk olarak Dalyan sahile varıyorsunuz. Dalyan sahile gittiğinizde feribotu bulmanız gerekiyor. Feribot derken öyle bildiğimiz kocaman bir feribot canlanmasın gözünüzde. Bu 2 yada 3 tane araba taşıyan küçük bir feribot. Feribota aracınızla birlikte binip 10 dakika bile sürmeyen yolculukla gölün üzerinden karşıya geçiyorsunuz. Feribot ücreti 2020 yazı 20 liraydı. Dalyan sahilden feribotla karşıya geçtiğiniz yer Çandır köyü oluyor. Köyün muhtarlığını buluyorsunuz. Muhtarlığın sağ tarafından hafif yokuş yukarı olan yola giriyorsunuz. Çok geçmeden orman yoluna gireceksiniz. Yol boyunca 5 kez plaja gider tabelası göreceksiniz, ilk 4 tabelayı takip edin. 5. Tabelaya geldikten sonra yol sola hafif dik toprak bir yola doğru ayrılıyor. Bu yolu takip edin. 150 metre sonra bahçe girişi karşınızda olacak.

Dalyan Deltası'na Gitmek İçin Sebepler

*Delta manzarası efsane güzel. Güzel bir havaya denk gelirseniz seyrine doyamayacağınız bir görüntüyle karşılaşıyorsunuz. Tepeden delta manzarasına karşı fotoğraf çektirmeyi unutmayın.

*Gezi tekneleri kiralayıp dalyan deltasının içerisinde dolaşıp deltayı daha yakından görebilirsiniz. Tekne turu düzenleyen firmaları sahil şeridinde bulabilirsiniz. Siz bulmasanız bile onlar sizi buluyorlar:)

*Binlerce yıllık kaya mezarları ve Kaunos antik kenti gibi M.Ö dördüncü yüzyıl döneminden kalma Roma dönemine ait tarihi yerlere çok yakın olacaksınız, buraları da listenize ekleyebilirsiniz.

*Caretta caretta'ları görebilir hatta şanslıysanız yumurtadan çıkış anlarına denk gelebilirsiniz. Dalyan deltası'nın içerisinde bulunan Dalyan İztuzu plajı deniz kaplumbağalarının yumurtlama alanlarından bir tanesidir.

*Delta'da 180 çeşit kuş türü yaşıyor. Onları doğal ortamlarında izlemek çok keyifli oluyor. Sazlıkların arasına doğru tekne gezisi yaparsanız kuşların doğal ortamına yaklaşmış olursunuz.

*Dalyan'ın dört bir yanı tarihi sıcak su kaynaklarıyla çevrili. Buraya gelirseniz kaplıcalara girebilirsiniz. Cilt rahatsızlığı olanlar için Sultaniye kaplıcalarını öneriyorlar.

*Gençlik iksiri olarak inanılan çamur banyolarında vakit geçirmeyi de unutmayın.

*Dalyan'da doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz. Turlara katılmak isterseniz doğa yürüyüşü turları da mevcut.

Dalyan Deltası'nda Dikkat Etmeniz Gerekenler

*Delta manzarasını tepeden izleyeceğiniz yukarıda yol tarifini verdiğim yer aslında bir özel mülk. Ama gözünüz korkmasın sevecen bir aile, manzarayı izlemeye geldim diye rica ederseniz gayet hoş karşılıyorlar. Bahçe oldukça büyük olduğundan dolayı onları rahatsız edeceğiniz bir durum da olmuyor.

*Manzarayı izleyeceğiniz yer kayalıklarla dolu. Fotoğraf çekmeye çalışırken kayalıklara dikkat edin.

*Yolları bozuk. Çok kötü bir yol değil ama yine de aracınızı çok seviyorsanız üzülebilirsiniz.

*Buraya gelmek için harita uygulamalarında uzun bir yol daha göreceksiniz ama benim size tarif ettiğim bu feribotlu yol çok daha kısa bir yol.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara