Dolar

32,5659

Euro

34,6925

Altın

2.505,44

Bist

9.524,59

Dahlan bile karşı

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-29 07:16:08

Dahlan bile karşı

Abbas'ın çalıştaya katılmaya karar veren ülkeleri kararlarından vazgeçmeye ikna etmesi neredeyse imkânsız.

Amerika, İsrail ve Ortadoğu'daki bazı Arap ülkelerinin hayata geçirmeye çalıştığı “Yüzyılın Anlaşması” planına Filistin'de neredeyse herkes karşı.

Çünkü plan gayet açık ve net bir şekilde Filistin davasını tasfiyeyi hedefliyor.

Bu nedenle, Muhammed Dahlan dâhil Filistinlilerden hiç kimse çıkıp planı savunamıyor.

Tabii kimin plana “özde” kiminse “sözde” karşı olduğu tartışılır.

Geçenlerde Gazze'de iftar programında buluşan bir grup gazeteciye önceden kaydedilmiş videoyla seslenen Dahlan, “Yüzyılın Anlaşması” planının Filistin halkının bugüne kadar karşı karşıya kaldığı en tehlikeli durum olduğunu söyledi.

Planın hayata geçmesi halinde İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra olduğu gibi bölgenin tümünün çehresini değiştireceğine dikkat çekti.

Filistinlilerin plana karşı koymak için birlik ve bütünlük içinde olmaları gerektiğini kaydederek, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ı eleştirdi.

Filistinli yetkililerin sağda solda yaptıkları birkaç açıklamanın dışında Abbas'ın “Yüzyılın Anlaşması” planıyla ilgili net bir tavır ortaya koymadığını öne sürdü.

Şeytan bile bazen doğru söylermiş.

Birleşik Arap Emirlikleri, Trump ve Netanyahu ikilisinin bölgeyi yeniden dizayn planının en büyük destekçilerinden.

Dahlan da BAE'nin fiili yöneticisi Abu Dhabi Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayed'in danışmanı ve has adamı.

Dolayısıyla söylediklerinde haklı bile olsa samimiyetine inanmak zor.

Ayrıca gelecek ay Bahreyn'de düzenlenecek ve “bugüne kadarkilerin en tehlikelisi” dediği planın ilk aşamasının ilan edileceği çalıştay hakkında tek kelime etmemesi dikkat çekici.

Filistin'de bölünmüşlük hali devam etmesine rağmen “Yüzyılın Anlaşması” ve Manama'nın ev sahipliği yapacağı çalıştay konusunda görüş birliği mevcut.

Fetih, Hamas, İslami Cihad, Halk Cephesi ve Demokratik Cephe gibi Filistinli grupların geçen gün yayınladığı ortak bildiride çalıştayı boykot çağrısı yapıldı.

Filistin Yönetimi de Manama'ya davet edilen ülkelerden ve işadamlarından davete icabet etmemelerini istedi.

Arap ülkeleri liderleri Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdülaziz'in çağrısıyla yarın Mekke'de bir araya gelecek.

Zirveye Abbas da katılacak.

Filistin Yönetimi Başkanı'nın Mekke'de Arap ülkelerinden Bahreyn'de düzenlenecek çalıştaya katılmamalarını isteyeceği söyleniyor.

Abbas'ın çalıştaya katılmaya karar veren ülkeleri kararlarından vazgeçmeye ikna etmesi neredeyse imkânsız.

Tam tersine, “Yüzyılın Anlaşması” planına destek vermesi için baskılara maruz kalması ihtimali oldukça yüksek.

Filistin Yönetimi Başkanı Mekke'deki zirvede şu anki tavrını korusun ve Bahreyn'de düzenlenecek çalıştaya katılmaya ikna olmasın, yeter.

On bir ayın sultanı mübarek Ramazan'da Kâbe'nin yanı başında Filistin davasının tasfiyesi ve Kudüs'ün tamamen İsrail'e bırakılması için Suudi Arabistan, BAE, Mısır ve Bahreyn gibi ülkelerce lobi yapılacak olması İslam dünyası için büyük bir utanç.

“Yüzyılın Anlaşması” planına ve Bahreyn'in ev sahipliği yapacağı çalıştaya karşı olan kimse, söz konusu planın ve çalıştayın ortaklarına da aynı tepkiyi göstermiyorsa samimiyeti elbette sorgulanır.

Haber Ara