Dolar

32,5060

Euro

34,5619

Altın

2.493,80

Bist

9.548,09

Dağıstanlı gençlerden, Şeyh Şamil’e dil uzatan Kadirov’a kınama!

Başkent Mahaçkale'de toplanan bir grup Dağıstanlı genç, Rusya Federasyonu’na bağlı Çeçenistan Cumhuriyeti’nin lideri Ramzan Kadirov’un, Kuzey Kafkasya halkının tarihi önderlerinden Şeyh Şamil ile ilgili saygı sınırlarına aşan ağır eleştirilerde bulunmasına tepki göstererek, kınadı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-08-10 15:49:47

Dağıstanlı gençlerden, Şeyh Şamil’e dil uzatan Kadirov’a kınama!

Başkent Mahaçkale'de toplanan bir grup Dağıstanlı genç, Rusya Federasyonu'na bağlı Çeçenistan Cumhuriyeti'nin lideri Ramzan Kadirov'un, Kuzey Kafkasya halkının tarihi önderlerinden Şeyh Şamil ile ilgili saygı sınırlarına aşan ağır eleştirilerde bulunmasına tepki göstererek, kınadı.

Kadirov'un Şeyh Şamil ile alakalı sözlerine öfkelenen bir grup Dağıstanlı genç, Dağıstan'ın başkenti Mahaçkale Avar Tiyatrosu önünde toplandı.

Meydandaki kalabalığın liderlerinden bir aktivist protestoların devam edeceğini ve koordinasyon için inisiyatif kurulu kurulacağını söyleyip, “Kadirov'un bu sözlerini kınıyor ve kendisini protesto ediyoruz. Kafkasyalıların bu büyük liderine hakaret etmeye izin vermemeliyiz. İmam Şamil'e atılan hakareti kabul edemeyiz. Buna izin verirsek hem kendimizi hem de geçmişte bizim için can veren atalarımızı küçük düşürmüş olacağız.” dedi.

Protestocuları dinleyen güvenlik yetkilileri, hükümetin olayla ilgili görüşmelere başlayacağını bildirdi. Polisin, protestocular ile anlaşması gösterinin olaysız dağılmasına neden oldu.

Kadirov'un sözleri, sosyal medyada da tepkiye neden oldu. Dağıstanlı sosyal medya kullanıcıları olaya tepki için anında Şeyh Şamil portreleri paylaştı.

Dağıstan Müftülüğü de olaylara kayıtsız kalmadı. Müftüler, Ramazan Kadirov'un Şeyh Şamil hakkındaki ifadelerini sert bir dille kınadılar.

Geçtiğimiz günlerde Ramzan Kadirov, “Şeyh (İmam) Şamil'in İslami yönünü ve hassasiyetini biliyoruz. Ona din adamı olarak tabi ki saygı duyuyoruz. Ancak neden 25 yıl boyunca çarlık ile savaşıp mücadeleyi bıraktı? Neden halkını ve Çeçenya'yı yıkıma terk etti? Kafkasya'da ve Çeçenya'da mücadele devam ederken neden teslim oldu? Bu Çeçen halkına yönelik terör değil de nedir? Bilinçli olsun yada olmasın bu kardeş olarak saydığın halka yapılamaz. Yoksa Şamil kendi halkına yönelik çifte standart mı uyguluyordu?” ifadelerini kullanmıştı.

 

Haber Ara