Dolar

32,4982

Euro

34,5765

Altın

2.476,87

Bist

9.536,85

Dağcılar artık okullu olacak

Dağcılar artık okullu olacak

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-17 11:29:28

Dağcılar artık okullu olacak
BETÜL ABBAK - Niğde Aladağlar'daki Mümtaz Çankaya Demirkazık Dağ Evi, Türkiye Dağcılık Federasyonu tarafından dağcılık okuluna dönüştürüldü.

Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayata geçirdikleri projede Aladağlar'ın, dağcılık okulunun laboratuvarı konumunda olduğunu, gençlerin burada uygulamaya başladıkları belirterek, "Mümtaz Çankaya Demirkazık Dağ Evi, federasyonumuza tahsis edildi ve biz burayı dağ okulu haline getirdik" dedi.

Aladağlar'ın konum olarak tırmanma çeşitliliği açısından birçok özelliğe sahip, yerli ve yabancı dağcıların tercih ettiği bölge olduğunu işaret eden Karaca, Cimbar Vadisi'ndeki kayalıklarda "ileri kaya tekniği" dersini uygulamalı olarak verdiklerini anlattı.

Dağ okulu projesiyle sporcuların hem teknik hem uygulamalı eğitim alacağını dile getiren Karaca, şunları kaydetti:

"Gençlerimiz özlemini duyduğumuz teknik içerikli tırmanışlar yapmaya başladı. Bu kayalar bizim laboratuvarımız, gençlerimiz uygulamayı burada yapacaklar. Derslerimiz okulda işlenecek, okulda hocalarımız ve antrenörlerimiz olacak. Türkiye Dağcılık Federasyonu kurumsallaşmış bir yapıya ve özerkliğe kavuştu. Daha yukarılara ve daha güzel yerlere gitmek amacıyla da bir takım girişimlerimiz oldu. Yaklaşık 10 yıldır talep ettiğimiz bir dağ okulu özlemimiz giderildi."

- "Türkiye'nin tanıtımına katkı sağlayacak"

Türkiye'yi dünya dağcılığında tanıtmak için gayret gösterdiklerini vurgulayan Karaca, dağ okulunun Türkiye'nin uluslararası alanda tanıtımına katkı sağlayacağına dikkati çekti.

Dağ okulunun kurulduğu tesiste eğitim programlarının devam ettiğini dile getiren Karaca, şöyle konuştu:

"Tesislerde şu an ileri seviye kaya tekniği eğitimi yapılıyor. Bu eğitime 43 ilden 159 sporcumuz katıldı. Ayrıca Azerbaycan'dan ikili anlaşma karşılığında eğitime katılan arkadaşımız da var. 11 antrenörümüz görev yapıyor. Kursa katılan arkadaşlarımız daha önce Türkiye Dağcılık Federasyonu kapsamında 2 eğitimi başarıyla tamamladılar. Şu an da ileri seviye kaya eğitimi alıyorlar. Dağ okulu gerçekten çok anlamlı bir olay. Gençlerimiz bu eğitimlerinin teorik bölümünü en azından burada farklı bir ortamda tamamlarlar. Daha başarılı, daha bilgili, vatanını, milletini ve bayrağını seven modern gençler yetiştirip, Türk dağcılığını hak ettiği yere taşıyacağız."

Dağcılık sporunun 79 ilde yapıldığını, yaklaşık binden fazla dağcılık kulübünün olduğunu bildiren Karaca, 1998 yılında ilk göreve geldiğinde 919 olan sporcu sayısının 40 bine ulaştığını, o dönem bir branşta gerçekleştirilen dağcılık sporunun günümüzde dağ kayağı, spor tırmanma ve dağcılık olmak üzere 3 branşta yapıldığını aktardı.

Dağcılık sporu öğrencilerinden Niğde Üniversitesi öğretim görevlisi Ramazan Bozkurt da daha önce amatörce yaptığı sporu, federasyonun eğitim faaliyetleri sayesinde profesyonel hale getirmek istediğini söyledi.

Niğde'de dağcılık okulunun Türkiye'de bir ilk olduğunu belirten Bozkurt, "Bu okulun Türk dağcıları için büyük bir şans olduğunu düşünüyorum" dedi.

Atatürk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu öğrencisi Elif Çiftçi ise Atatürk Üniversitesi Dağcılık Kulübü'nden geldiğini belirterek, "Okulun yapılması çok avantaj sağlayacak. Amatör arkadaşlar için profesyonellik anlamında çok daha iyi olacak" şeklinde konuştu.

Haber Ara