Dolar

32,5173

Euro

34,8789

Altın

2.431,61

Bist

9.771,29

IŞİD, karış karış Mozambik'i alıyor!

IŞİD, 16 Eylül Çarşamba gününden itibaren Afrika’da ki varlığını Mozambik üzerinden sürdürmeye devam ediyor. Hint Okyanusu’nda iki adayı kontrolü altına alan IŞİD ile çıkan çatışmalarda iki kişinin hayatını kaybettiği bilgisine ulaşıldı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-18 00:49:52

IŞİD, karış karış Mozambik'i alıyor!


IŞİD militanları olarak elde edilen askeri kaynaklara göre Mozambik'in kuzeyine yolcu taşıyan iki kamyona saldırı yapıldığı ve çıkan kargaşada iki kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.


Yeraltı kaynakları bakımından zengin olan bölgeye yapılan saldırı sonucu birçok hasarın meydana geldiği açıklandı.
Mozambik'in kuzeydoğusu Palma kentinden Tanzanya sınırı yakınındaki Nangade'ye giden iki kamyonu pusuya düşüren IŞİD örgütünün güvenli yollar seçeneğini “tek yol” seçeneğine düşürdü.


Mozambik ordusundan bir subay, “Bu saldırıdan sonra, eyaletin geri kalanından ve ülkeden izole olduğumuzu söyleyebiliriz; Palma'ya gidiş ve dönüş için artık tek güvenli yol hava yollarıdır” açıklamasını yaptı.

 

MOZAMBİK'TE DEV YATIRIM FİRMALARI YER ALIYOR


Oluşan bu koşullar 75 trilyon sıvılaştırılmış doğalgaz hacmine sahip bölgeyi savunmasız ve tehlikeli kılmanın yanında terör örgütlerine açık hale getiriyor. Fransız petrol araştırma firması Total'in üssü kabul edilen Palma kentinde Amerikan şirketi ExxonMobil ve İtalyan ENI firmaları yer alıyor.


Kapana kısıldıklarını dile getiren subay, güvenlik güçlerinin teröristleri Palma'dan çıkarma ve Mocimboa da Paraia'yı geri alma gücüne sahip olmadığını belirtti.
Son 3 yılda Cabo Delgado'nun çeşitli köy ve kasabalarına yapılan saldırılarda 1.500 kişiden fazla kişi hayatını kaybetti. 250 bin kişi evini terketmek zorunda kalan bilançonun diğer kayıtları arasında yerini alıyor.

 

IŞİD'İN BÖLGESEL FAALİYETLERİ

IŞİD'in bölgesel faaliyetleri arasında Hint Okyanusu'nun karşısında radikal bir hükümet kurmak yatıyor. Örgütün bölgesel amacını tetikleyen en önemli sebeplerden bir diğeri de uluslararası okyanus nakliye hatlarına sahip stratejik bir lokasyon unsuru olması geliyor.

WhatsApp Image 2020-09-18 at 01.01.00 (1)

Görgü tanıklarının ifadelerine göre; Mitinda ve Famisi adalarını da kontrol altına alan örgütün, gece balık avlamak için herkesi evlerinden çıkardığını, evleri ateşe verdiğini ve iki adayı da terk etmeleri için baskı yaptıkları paylaşılan bilgileri arasında yer alıyor.

Kimseye zarar verilmediğini aktaran görgü tanıkları, yerli ada halkının Montepuez köyüne kaçtığını ve kimsenin yara almadığı yönünde açıklama yaptı.


Fakir bir Afrika ülkesi kabul edilen Mozambik sıvılaştırılmış doğalgaz rezervleri ile kıtanın en büyük doğalgaz ihracatçıcı olmayı hedefliyor.

Haber Ara