Dolar

32,3578

Euro

35,0024

Altın

2.326,06

Bist

9.124,80

D vitamini eksikliğinin belirtileri nelerdir?

'Güneş ışığı' vitamini olarak da bilinen yeterli D vitamini olmadan vücuttaki kalsiyum ve fosfat miktarını düzenlemek zordur. Belirtiler ve semptomlar şunları içerebilir: yorgunluk, kemik ağrısı, halsizlik, kas ağrıları veya krampları ve depresyon gibi ruh hali değişiklikleri.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-13 14:14:41

D vitamini eksikliğinin belirtileri nelerdir?

D vitamini eksikliğinin belirtilerini tespit etmek ve gün ışığı saatlerinin kısa olduğu kış aylarında ihtiyacınız olan tüm vitamini güneş ışığından almak zor olabilir.

"Güneş ışığı" vitamini olarak da bilinen yeterli D vitamini olmadan vücuttaki kalsiyum ve fosfat miktarını düzenlemek zordur.

Vitaminlerdeki ciddi eksiklik kemik deformitelerine veya raşitizme neden olabilir.

Ancak semptomlar çok belirsiz olabileceğinden, durumu geliştirme riskiniz olup olmadığını anlamak her zaman kolay değildir.

Cleveland Clinic'e göre, durumun en yaygın uyarı işaretlerinden biri yorgunluktur. Genel bir enerji eksikliğinden veya çok yoğun bir yorgunluk hissinden muzdaripseniz bitkin hissedebilirsiniz.

Bazı hastalar ayrıca olağandışı kemik ağrısı veya küçük ruh hali değişiklikleri bildirdi.

Uzmanlar, kas krampları veya ağrılarının D vitamini eksikliğinden kaynaklanabileceği konusunda uyardı.

Cleveland, "Akut D vitamini eksikliği, çocuklarda yanlış büyüme modelleri, kas güçsüzlüğü, kemik ağrısı ve eklem deformiteleri şeklinde görülen raşitizme neden olur" dedi. Bu çok nadirdir. Bununla birlikte, D vitamini eksikliğinden şikayet eden çocuklar da kas güçsüzlüğü veya kas ağrısı çekebilirler. D vitamini eksikliği çocuklarda olduğu kadar yetişkinlerde de tam olarak net değildir.

Belirtiler ve semptomlar şunları içerebilir: yorgunluk, kemik ağrısı, halsizlik, kas ağrıları veya krampları ve depresyon gibi ruh hali değişiklikleri.

D vitamini eksikliği olan bazı hastalar da saç dökülmesi bildirmişlerdir.

Bununla birlikte, saç dökülmesi - yorgunluk ve kas ağrılarının yanı sıra - mutlaka D vitamini eksikliğiniz olduğu anlamına gelmez. Tüm bu semptomların nedeni daha az ciddi olabilir.

Ancak, bu durumu geliştirme riskiniz olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuzla konuşmanız yine de önemlidir.

D vitamini için en iyi besin kaynakları şunlardır: yağlı balıklar, yumurtalar, mantarlar ve bazı güçlendirilmiş ürünler.

Doğrudan güneş ışığında daha fazla zaman geçirerek de D vitamini seviyenizi artırabilirsiniz.

Ancak sonbahar ve kış aylarında vücut, Dünya'nın ekseni ve gün ışığının azalması nedeniyle yeterli D vitamini üretmekte zorlanır. Bu nedenle vitamin takviyelerinin bir sağlık profesyoneli ile koordineli olarak alınması önerilir.

Kaynak: Express

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara