Dolar

32,3544

Euro

35,1415

Altın

2.301,58

Bist

9.079,97

D vitamini camdan geçer mi? D vitamini güneşten nasıl alınır? Hangi aylarda ve saatlerde alınır?

D vitamininin yüzde 90'ı güneşten alınır. Dolayısıyla kış aylarında D vitamini eksiklikleri baş gösterir. Peki ama evde kaldığımız bu günlerde D vitamini almak için ne yapmalıyız? Hangi besinleri yiyerek D vitamini alabilirim? D vitamini camdan geçer mi? D vitamini güneşten hangi aylarda alınır? D vitamini en iyi nasıl emilir? Günde ne kadar D vitamini takviyesi almak gerekir? D vitamini alabilmek için saat kaçta güneşe çıkmak gerekir? Evde D vitamini nasıl alınır? D vitamini güneşten nasıl alınır? D vitamini güneşten hangi saatlerde alınır?

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-04 14:24:32

D vitamini camdan geçer mi? D vitamini güneşten nasıl alınır? Hangi aylarda ve saatlerde alınır?

D vitamini güneşten alınan bir vitamindir. Kışın gelmesiyle birlikte D vitamini eksiklikleri çoğaldı. Uzmanlar, D vitamini için her gün el, kol ve yüzümüzü 10-15 dakika kadar dahi olsa güneşte tutmamız gerektiğini savunuyor. Fakat D vitamini alabilmek için camdan giren güneş değil, direkt olarak güneş ışınlarının tene temas etmesi gerekir. Bunun özellikle sabah saatlerinde ya da öğle vakitlerinde yapılması gerekir. Peki ama günlük alınması gereken D vitamini ne kadardır?

Günlük ne kadar D vitamini tüketilmelidir?

1 yaşına kadar olan bebeklerin günde 8,5 ila 10 mikrogram D vitaminine ihtiyacı vardır. 1 yaşından büyük çocukların ve yetişkinlerin günde 10 mikrogram D vitaminine ihtiyacı vardır. Buna hamile ve emziren kadınlar ile D vitamini eksikliği riski taşıyan kişiler dahildir. (nhs.uk)

D vitamini eksikliği için ne yapılmalıdır?

Sonbahar ve kış aylarında D vitamini takviyleri gerekebilir. Çünkü bu aylarda güneş vücudun D vitamini yapmasına yetecek kadar güçlü değildir. Ancak insanların tek başına yiyeceklerden yeterli D vitamini alması zor olduğundan, herkes (hamile ve emziren kadınlar dahil) sonbahar ve kış aylarında günlük 10 mikrogram D vitamini içeren bir takviye gıda desteği alabilir. Bunun için bir uzman doktora veya eczacınıza danışabilirsiniz.

D vitamini içeren besinler

- Süt, ayran, kefir, peynir ve yoğurt

- Tereyağı

- Ton balığı

- Somon

- Uskumru

- İstridye

- Karaciğer

- Yumurta sarısı

- Tatlı patates

- Balık yağı

- Mantar

- Maydanoz

- Yonca

- Isırganotu

- Yulaf

Haber Ara