Dolar

32,3683

Euro

34,9705

Altın

2.325,55

Bist

9.079,97

Cumhuriyetçilerin yeni sağlık sigortası teklifi ilk engelleri aştı

Cumhuriyetçilerin yeni sağlık sigortası reformuna yönelik yasa tasarısı, farklı cephelerden gelen tepkilere rağmen Temsilciler Meclisi'nin iki komitesinde onaylandı

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-09 23:38:33

Cumhuriyetçilerin yeni sağlık sigortası teklifi ilk engelleri aştı
ABD'de Cumhuriyetçilerin yeni sağlık sigortası teklifi ilk engelleri aştı.

ABD Temsilciler Meclisi Paul Ryan liderliğindeki bir grup Cumhuriyetçinin hazırladığı "Amerikan Sağlık Yasası" (AHC) başlıklı yasa teklifi, Mali Tedbirler ile Enerji ve Ticaret komitelerinde onaylandı.

Eski Başkan Barack Obama'nın hayata geçirdiği "Düşük Maliyetli Sağlık Sigortası Reformu"nun (ACA) iptalini öngören yasa tasarısı, Mali Tedbirler Komitesinde yaklaşık 18 saat süren görüşmeler sonunda yapılan oylamada 16'ya karşı 23 oy alarak kabul edildi. Enerji ve Ticaret Komitesi ise teklifi 28 saatten fazla süren oturumda 23'e karşı 31 oyla onayladı.

Temsilciler Meclisi'nin gelen kurulunda oylanabilmesi için önce alt komitelerden geçmesi gereken tasarı, böylece önündeki engellerden ikisini aşmış oldu.

- Muhalefet büyüyor

Öte yandan, ülkede tasarıya yönelik muhalefetin giderek büyümesi, Temsilciler Meclisi'nde elde edilen bu başarıyı gölgede bıraktı.

ABD'nin en büyük sağlık organizasyonlarından Amerika Hastaneler Derneği ve Amerikan Tıp Derneği, milyonlarca Amerikalının sağlık sigortasını kaybetmesine yol açabilecek tasarıyı desteklemeyeceklerini açıkladı. Ayrıca, yeni sağlık sigortası sisteminin ne kadara mal olacağına yönelik araştırmaların henüz tamamlanmamasına rağmen oylama sürecine başlanması sert eleştirilere maruz kaldı.

Demokratlarda günlerdir düzenledikleri basın brifinglerine devam ederek, AHC tasarısının düşük ve orta gelirli aileleri felakete sürüklerken, zenginlere ciddi vergi indirimleri getireceğini savundu.

Cumhuriyetçileri en fazla zorlayan ise kendi vekillerinden gelen muhalefet oldu. Partinin önde gelen senatörlerinden Ted Cruz, Rand Paul ve Mike Lee tasarıyı aceleye getirildiği ve Obamacare'in tam anlamıyla feshetmediği için eleştirdi.

Ayrıca, Ohio Senatörü Rob Portman, West Virginia Senatörü Shelley Moore, Colorado Sanatörü Cory Gardner ve Alaska Senatörü Lisa Murkowski, Senato Çoğunluk Lideri Mitchell McConnell'a yazdıkları mektupta, Obamacare ile sigortalanan yoksul Amerikalıları kapsamayacak bir tasarıya "hayır" diyeceklerini açıklamıştı.

- "Tasarı, Demokratların engelleyemeyeceği şekilde hazırlandı"

Öte yandan, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan, düzenlediği basın toplantısında hazırlanmasına liderlik ettiği yasa tasarısını savundu. Tasarının istenen her şeyi içermediğini kabul eden Ryan, Senato kurallarını bunu imkansız hale getirdiğini öne sürdü.

Ryan, "Tasarı, Demokratların kürsü işgaliyle engelleyemeyeceği şekilde hazırlandı" derken, istenen diğer maddelerin daha sonra bağımsız tekliflerle geçirilebileceğini anlattı.

Ryan'ın liderliğindeki Cumhuriyetçiler, yeni sağlık reformunu, Demokratların saatlerce konuşarak kürsüyü işgal etmesinin (filibuster) önünü kesmek için "uzlaşma" düzenlemesi kapsamında Kongre'den geçirmeyi planlıyor. Bu kapsamda yapılan görüşmelerin 20 saatle sınırlama getiriliyor.

Buna karşın, "uzlaşma" kapsamında oylanacak yasa tasarıları, sadece federal bütçeyi ilgilendiren maddeleri içerebildiği için kapsamlı bir sağlık sigortası reformunun bu metotla ele alınması mümkün değil.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara