Dolar

32,5109

Euro

34,5807

Altın

2.491,93

Bist

9.548,09

Cumhuriyetçilerden Trump'a uyarı: Savcıya dokunursan, koltuğun tehlikeye girer

ABD Başkanı Trump, Rusya soruşturmasını yürüten Özel Savcı Mueller’i görevden alma sinyali verince, kendi partisinin ağır topları sert çıktı. Önde gelen sekiz Cumhuriyetçi, Mueller’den yana net tavır koydu. Senatör Graham, “Bunu denerse Trump için sonun başlangıcı olur” çıkışını yaptı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-03-20 09:36:45

Cumhuriyetçilerden Trump'a uyarı: Savcıya dokunursan, koltuğun tehlikeye girer

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Rusya soruşturmasını yürüten Özel Savcı Robert S. Mueller'e yönelik sert açıklamaları, kendi partisinden de tepki gördü. Mueller'in ekibinde Demokrat Parti üyelerinin ağırlıkta olmasını eleştiren Trump, ‘cadı avı' dediği soruşturmanın adil olmadığını savunmuştu. Ekibinde Demokratlar ağırlıkta olsa da eski FBI Direktörü Mueller, her kesimin saygısını kazanmış bir Cumhuriyetçi olarak biliniyor. Trump'ın Twitter'dan yaptığı açıklamalar, Mueller'i görevden alma sinyali olarak yorumlanınca, Cumhuriyetçi Parti'nin önde gelen Kongre üyelerinden art arda açıklamalar geldi. Senatör Jeff Flake, Cumhuriyetçi Parti liderleri ve Kongre üyelerinin, Trump'a karşı tavır koymasını beklediğini ifade ederek “Mevkidaşlarımla bu konuyu uzun süredir konuşuyoruz, Trump Mueller'in peşinden giderse harekete geçeceğiz” dedi. Temsilciler Meclisi Sözcüsü Paul Ryan'ın sözcüsü ise yaptığı açıklamada “Sözcü Ryan her zaman Sayın Mueller'in işini yapabilmesi gerektiğini söylemiştir” diye konuştu. Senatör Lindsey Graham ise “Başkan Trump Özel Savcı Mueller'i görevden almayı denerse, bu onun başkanlığı için sonun başlangıcı olur” yorumunu yaptı. Graham, Mueller'in soruşturmasının bağımsızlığının korunması için kendi payına düşeni yapacağını da sözlerine ekledi. Senato Adalet Komitesi'nden Chuck Grassley de “Özel Savcı'nın soruşturması kesintiye uğramamalı” açıklamasını yaptı. Kongre Gözetim Komitesi Başkanı Trey Gowdy, Trump'ın avukatına çağrıda bulunarak “Müvekkilinin masum olduğunu düşünüyorsan öyle davran” çıkışını yaptı. Cumhuriyetçi senatörlerden Marco Rubio, Rand Paul ve James Lankford da Mueller'in kovulmaması gerektiğini savundu.

Bu gelişmelerin ardından Beyaz Saray, Mueller'in görevine devam edeceği yönünde açıklama yaptı. Beyaz Saray avukatlarından Ty Cobb, “Medyadaki söylentiler ve yönetime sorulan alakalı sorulara yanıt olarak, Beyaz Saray Başkan'ın Özel Savcı Robert Mueller'ı görevden almayı düşünmediğini ya da tartışmadığını bir kez daha doğrular” ifadelerini kullandı. Donald Trump, önceki gün Twitter'dan yazdığı mesajlarda “Neden Mueller'in ekibinde, bazıları Sahtekar Hillary (Clinton) destekçisi olan 13 koyu demokrat var fakat ekip içerisinde hiçbir tane Cumhuriyetçi yok? Ekibe yakın zamanda bir Demokrat daha eklediler. Bunun adil olduğunu düşünen kimse var mı? Kaldı ki ortada bir hile yok” demişti.

TROL SKANDALI ZUCKERBERG'E UZANDI

ABD'de Cambridge Analytica adlı bir şirketin, 50 milyon Facebook kullanıcısının verilerine ulaşması ve milyonlarca sahte hesap oluşturarak ABD başkanlık seçimlerini Trump lehine etkilemeye yönelik faaliyette bulunmasının ardından, gözler sosyal medya devine çevrildi. Facebook'tan yapılan açıklamada, Cambridge Analytica şirketinin ve şirketin faaliyetlerini medyaya ifşa eden Christopher Wylie'nin faaliyetlerinin durdurulduğu bildirildi. Ancak ABD'li Senatörler Amy Klaubucher ve Adam Schiff, skandala ilişkin Facebook kurucusu Mark Zuckerberg'in ABD Kongresi'nde ifadesinin alınması gerektiğini söyledi. Senatörler, Cambridge Analytica hakkında halihazırda devam eden bir soruşturma bulunduğunu ancak bunun ilerlemediğini, Zuckerberg'in vereceği bilgilerin bu konuda yardımcı olabileceğini belirtti. Şirketin İngiltere'deki Brexit oylamasında da faaliyette bulunduğunun ortaya çıkmasıyla İngliz milletvekili Damien Collins de benzer bir çağrıda bulundu. Şirketin faaliyetlerini kamuoyuna ifşa eden kurucularından Christopher Wylie, çalınan 50 milyon kullanıcı bilgisinin, seçmen davranışlarını anlamak için kullanıldığını söylemişti. Bu arada Avrupa Parlamentosu da Facebook'a soruşturma açma uyarısında bulundu.

 

Haber Ara