Dolar

32,5090

Euro

34,9327

Altın

2.431,64

Bist

9.721,60

Cumhuriyetçiler İran’a yeni yaptırımlar istiyor

ABD Senatosu'nun Cumhuriyetçi üyelerinin İran'a yeni yaptırımlar istediği bildirildi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-22 08:23:35

Cumhuriyetçiler İran’a yeni yaptırımlar istiyor

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; ABD Senatosu'nun Cumhuriyetçi üyeleri, terörizmi desteklemesi nedeniyle ve balistik füze denemeleriyle Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi yaptırımlarını ihlal ettiğini öne sürdükleri İran'a yeni yaptırımlar getirilmesini istiyor.

Senato'daki önde gelen Cumhuriyetçilerin arasında yer alan Arizona Senatörü John McCain, New Hampshire Senatörü Kelly Ayotte, Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham, Idaho Senatörü James Risch, Alaska Senatörü Dan Sullivan, Kongre'de düzenledikleri basın toplantısında, İran'a yönelik yaptırım planlarını açıkladı.

İran'ın ekim ve kasım aylarında gerçekleştirdiği balistik füze denemeleriyle BM kararlarına riayet etmediğini belirten New Hampsire Senatörü Ayotte, Barack Obama yönetiminden İran'a yeni yaptırımlar getirmesini talep etti. Ayotte, yönetimin bu doğrultuda atım atmaması halinde kendilerinin harekete geçeceğini vurgulayarak, “Balistik füze programı nedeniyle ve İran'ı terörizmi desteklemekten sorumlu tutmayı sürdürmek için bu ülkeye güçlü yeni yaptırımlar getirecek bir tasarı sunacağız” diye konuştu.

Ayotte, İran'ın 10 Ekim ve 21 Kasım tarihlerinde gerçekleştirdiği balistik füze denemelerine rağmen bunlara “kayıtsız” kalan ABD yönetiminin adımını “zayıf ve zavallı” olarak tanımladı.

ABD Hazine Bakanlığı, geçen pazar günü İran'ın balistik füze programını destekleyen 11 kuruluş ve kişiye yeni yaptırımlar getirildiğini duyurmuştu.

Hafta sonundaki yaptırımların yetersizliğine işaret eden muhafazakar partinin “şahin kanadının” en etkili isimlerinden Arizona Senatörü McCain ise Obama yönetimini daha fazlasını yapmaya çağırdı. McCain, “Onlar hiçbir şey yapmayacak, kahretsin ki hiçbir şey yapmayacaklar. Biz Kongre olarak çabalamak ve adım atmak zorunda kalacağız” ifadesini kullandı.

Haber Ara