Dolar

32,4914

Euro

34,9056

Altın

2.440,14

Bist

9.716,77

Cumhurbaşkanlığında muhtarlar toplantısı

Cumhurbaşkanlığında muhtarlar toplantısı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-26 16:20:52

Cumhurbaşkanlığında muhtarlar toplantısı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Tüm milletime soruyorum. Allah aşkına şu anda bütün bu tırları yakanlar, doğalgaz şebekelerini bombayla tahrip edenler, bütün elektrik hatlarını aynı şekilde yok edenler, barajlarda şantiyelere girmek suretiyle insanları kaçıranlar, oralardaki iş makinelerini yakanlar acaba neye hizmet ediyorlar? Onların temsilcisi durumunda olan siyasi parti acaba bu konuda bugüne kadar ne yaptı? O hala oradan gücünü alıyor, onun güç kaynağı o" diye konuştu.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki 10. Muhtarlar Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, milletin asla dayatmaya, alavereye, dalavereye gelmeyeceğini belirtti.

"Bu milletin karşısında dürüst olacaksınız, harbi olacaksınız. Parti içi mücadele yöntemlerini tüm Türkiye'ye teşmil etmeye çalışanlar bu sinsiliklerinin cevabını milletimizden alacaklardır" diyen Erdoğan, delikanlıca hükümette yer alıp, ülke ve millet için hazırladığı projeleri hayata geçirme iradesini ve cesaretini gösteremeyenlerin millete söyleyecek sözü olmadığını, asıl bunun millet iradesini tanımamak anlamına geldiğini söyledi.

Devletin en üst makamları olan Cumhurbaşkanlığını, Başbakanlığı istiskal etmeye çalışmanın, millet iradesini tanımamanın en uç noktası olduğunu belirten Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Geldiğimiz noktada artık bu tartışmaların hepsi geride kaldı. Anayasa'mıza göre Türkiye bir tekrar seçim sürecine girdi. Yani erken seçim...1 Kasım seçimlerinin ülkemizin ve milletimizin sorunlarının çözümünü sağlayacak bir sonuca vesile olmasını Allah'tan diliyorum. Tüm siyasi partilerimize, tüm adaylara seçimlerde başarılar temenni ediyorum. 7 Haziran seçim sonuçlarının yol açtığı sıkıntıyı 1 Kasım seçimlerinin çözeceğine inanıyorum. Esas olan milletin iradesidir. Milletimiz 1 Kasım'da bir kez daha sözünü söyleyecek ve bu mesele inşallah hal yoluna girecektir. Bunu niye söylüyorum çünkü parlamento bu işi çözememiştir. Öyleyse merci millettir. Öyleyse millet çözecektir. Ama bu noktada sevgili muhtarlarımıza çok iş düşüyor."

- "Kısa süreli değil uzun yılların projelerinin peşinde olduk"

Türkiye'yi yönetme sorumluluğunu üstlendikleri günden beri önceliklerinden birinin de Türkiye'de terörü ve bundan dolayı yaşanan acıları bitirmek olduğunu dile getiren Erdoğan, "Bunun için gerek demokrasi ve özgürlükler gerekse kalkınma alanında Cumhuriyet tarihinin en önemli adımlarını attık. En büyük reformlarını gerçekleştirdik. Biz 'analar ağlamasın' derken ve bu doğrultuda adımlar atarken gerçekten çok samimi olduk. Türkiye'nin bu meseleyi ebediyen geride bırakması halinde, 2023 projeleri başta olmak üzere, 2053, 2071 projeleri başta olmak üzere geleceğe ilişkin hedefleri rahatça gerçekleştirebileceğimize inandık. Biz, kısa süreli bir projenin peşinde olmadık. Biz, uzun yılların projelerinin peşinde olduk" dedi.

Bu anlayışla bölgedeki vatandaşların geçmişte maruz kaldığı baskıları ve onların izlerini ortadan kaldırma çabasında olduklarını kaydeden Erdoğan, 81 vilayetteki vatandaşlarla birlikte bölgedeki vatandaşların da demokrasiden hak ve özgürlüklerden, hukuk devleti ilkelerinden eşit şekilde faydalanabilmelerinin yollarını açtıklarını ifade etti.

Anayasa'da ve kanunlarda gerekli düzenlemeleri gerçekleştirdiklerini belirten Erdoğan, "İdari olarak yapılması gerekenleri yaptık. Aynı şekilde eğitimde, sağlıkta, ulaşımda, sosyal yardımlarda ve diğer tüm alanlarda bölgedeki eksiklikleri giderdik çok büyük yatırımlara imza attık. Bunların hiçbirini bir lütuf veya ihsan olarak değil milletimizin tamamıyla birlikte bölgede yaşayan insanların haklarını teslim etme anlayışıyla hayata geçirdik" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ret, inkar ve asimilasyon politikalarını ayaklarının altına aldıklarını dile getirerek, "Biz yaratılanı Yaradan'dan ötürü sevdik. Ayırmadık, Türk'ü Kürt'ten, Laz'ı Çerkez'den, Gürcü'yü Abaza'dan ayırmadık. Roman'ı Boşnak'tan ayırmadık. Hepsini Allah için sevdik. Niye çünkü Yaradan'ımız öyle emrediyordu da onun için. Bu sevgi makam için olmaz, mevki için olmaz, para için olmaz. Bu ancak inancın gereği olarak gerçekleşir. İşte biz bunu yaptık. Onlar bunu anlamadılar, anlamamakta direndiler" değerlendirmesinde bulundu.

- "Almanya'da camilerimizi kundaklayanlardan ne farkı var"

"Bu ülkede 15 yıl önce Hakkari'ye, Muş'a, Iğdır'a, Ağrı'ya, Şırnak'a havalimanı yapılacağına kim inanırdı" diye soran Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz bunları yaptık. Niye yaptık? Çünkü '780 bin kilometrelik vatan topraklarında elimizin değmediği yer kalmayacak' dedik. 79 senede bu ülkede 6 bin yüz kilometre bölünmüş yol yapıldı. Biz 12 seneye 17 bin kilometre bölünmüş yol sığdırdık. Oraları o bölünmüş yollarla ülkenin batısına bağladık. Okullar yoktu, okullar yaptık. Üniversite yoktu, üniversite inşa ettik. Şimdi Türkiye'de üniversitesi olmayan ilimiz kalmadı. Ama bunlar terör örgütünü arkasına almış olan bu siyasi parti, okullarımızı yaktı mı, yaktı. Camilerimizi yaktı mı, yaktı. Hayır kurumlarımızı yaktı mı, yaktı. Yakmaya devam ediyor mu, ediyor. Bunların Fransa'da, Almanya'da şurada, burada camilerimizi, evlerimizi kundaklayanlardan ne farkı var, bunlar aynı... "

- "Bütün oyunların içinde siz varsınız"

6-7-8 Ekim olaylarını hatırlatan Erdoğan, "Acımasızca 6-7-8 Ekim tarihlerinde benim Kürt kardeşlerimi sokağa dökenler bunlar değil miydi, bunlardı. 50 kardeşimiz orada öldürüldü mü, öldürüldü. Ölenler Kürt, öldürülenler de Kürt. Hani bunlar Kürtlerin temsilcisiydi? Ne alakası var? Bunların hepsi yalan. Bunlar dürüst değil. Bunlar samimi değil, bunlar kandan besleniyor. Bunlar ölümden besleniyor. Utanmadan sıkılmadan da Suruç'un faturasına şahsıma kesmeye çalışıyor. Geliyor Milli İstihbarat Teşkilatına kesmeye çalışıyor. Bütün oyunların içinde siz varsınız siz. Diyarbakır'da da aynı oyunu oynadılar. Suruç'ta da aynı oyunu oynadılar. Bunların faturasını da utanmadan sıkılmadan bize kesmeye çalıştılar. Biz bu ülkede bir kişinin ölümüne asla evet diyemeyiz. Biz şunu biliyoruz ki bir insanın ölümü tüm alemin ölümü gibidir" şeklinde konuştu.

2012 yılı Aralık ayından itibaren Çözüm Süreci kapsamında her türlü riski göze alarak üzerilerine düşenleri yaptıklarını kaydeden Erdoğan, "Bu kardeşiniz başlattı bu süreci. Önce demokratik açılım diye başlattık. Sonra bunu biraz daha yükselttik, Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi dedik. Ardından taçlandıralım istedik, Çözüm Süreci. Bunlar maalesef buna uymadılar" dedi.

- "Gerçek niyetleri milletin refahı ve huzuru değil"

Çözüm Süreci'ni tanımayanların sokaklara dökülerek terör estirmeye başladıklarına dikkati çeken Erdoğan, terör örgütü ve yandaşlarının, yol kesme, araç yakma gibi eylemlere başlayarak gerçek niyetlerinin milletin refahı ve huzuru olmadığını ortaya koyduklarını söyledi.

Millete seslenen Erdoğan, şunları kaydetti:

"Allah aşkına şu anda bütün bu tırları yakanlar, doğalgaz şebekelerini bombayla tahrip edenler, bütün elektrik hatlarını aynı şekilde yok edenler, barajlarda şantiyelere girmek suretiyle insanları kaçıranlar, oralardaki iş makinelerini yakanlar acaba neye hizmet ediyorlar. Onların temsilcisi durumunda olan siyasi parti acaba bu konuda bugüne kadar ne yaptı? O hala oradan gücünü alıyor. Onun güç kaynağı o. O barajlardan elde edilen nedir? O kurak topraklara su vermek. O barajlardan elde edilen nedir? Elektriktir. Niçin? O bölgeleri aydınlatalım diye. Onların zaten bayrak noktasında hazımsızlıkları var. Son seçimde bazı yerlerde böyle sembolik olarak, hani beyaz Türkler vesaireler vardı ya 'Onlar da görsünler' diye, 'Dostlar alışverişte görsün kabilinden' birkaç Türk bayrağı dalgalandırdılar, 'Bak işte biz de dalgalandırdık' dediler. Ama benim milletim bunları artık yutmuyor. Gerçeği biliyor. Bunların derdi başka, bunların derdi ülkemizi bölme gayreti ama buna asla muvaffak olamayacaklar."

(Sürecek)

Haber Ara