Dolar

32,3655

Euro

34,9519

Altın

2.325,22

Bist

9.079,97

Cumhurbaşkanına hakaretten ifade verdi

Gazeteci Ahmet Altan, 'Cumhurbaşkanına hakaret' ve 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlarından hakkında başlatılan iki ayrı soruşturmada ifade verdi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-11 18:27:34

Cumhurbaşkanına hakaretten ifade verdi

Gazeteci ve yazar Ahmet Altan, hakkında "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçlarından başlatılan iki ayrı soruşturmada ifade verdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Ahmet Özel, bir internet sitesi için Hüseyin Özkaya tarafından gazeteci-yazar Ahmet Altan'la yapılan "Saraylarda oturabilmek için gencecik çocukları öldürtüyorlar" başlıklı röportaj nedeniyle suç duyurusunda bulunmuştu. Avukat Özel, bu röportajda Ahmet Altan tarafından kullanılan ifadelerin haber niteliği taşımadığını ve "tahammülü imkansız, hakaret ve ithamları içerir yalan iddialara dayalı paylaşımlar” olduğu gerekçesiyle "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçlarından cezalandırılmasını istemişti.

Ahmet Altan'ın 1 Eylül 2015'te ve 2 Eylül 2015'te katıldığı iki ayrı televizyon programlarındaki açıklamaları nedeniyle Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü tarafından da suç duyurusunda bulunmuştu. Suç duyurularını işleme koyan savcılık, Altan'ı ifadesi alınmak üzere adliyeye çağırmıştı.

Avukatıyla birlikte Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelen Ahmet Altan, Basın Suçları Bürosu Savcılığı'na iki ayrı soruşturma kapsamında ifade verdi.

"ELEŞTİRİ VE ÖNGÖRÜ YAPTIM"

Adalet Bakanlığı'nın şikayetçi olduğu soruşturmada ifade veren Altan, suç konusu televizyon programlarında yaptığı açıklamaların eleştiri ve öngörü niteliğinde olduğunu savundu. Altan, programda kullandığı cümlelerin bazı yayın organlarında çarpıtılarak yayınlandığını, Adalet Bakanlığı'nın da bu yayın organlarında çıkan haberleri suç duyurusu dilekçesine koyduklarını söyledi. Altan ifadesinde, "Bir gazeteci olarak şikayetçiyi nasıl tehdit edebilirim. Herhangi bir suç işlemedim. Eleştiri hakkımı kullandım. Suçlamaları kabul etmiyorum" dedi.

"BU KONUŞMANIN İÇİNDE HAKARET SÖZCÜĞÜ BULAMAZSINIZ"

Altan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şikayetçi olduğu soruşturmada verdiği ifadede ise 41 yıllık gazeteci olduğunu belirterek, "Saraylarda oturabilmek için gencecik çocukları öldürtüyorlar" başlıklı haber içeriğindeki röportaj konusu sözleri kendisinin sarf ettiğini söyledi. Altan ifadesinde, "Hukuken bu konuşmanın içinde bir hakaret sözcüğü bulamazsınız. Bulabileceğiniz sadece eleştiridir. Suçlamaları kabul etmiyorum" dedi.

"ADALET BAKANLIĞI'NIN NEDEN BU KADAR ACELE ETTİĞİNİ ANLAMADIM"

İfade işleminin ardından adliye önündeki alanda basın açıklaması yapan Ahmet Altan, "Adalet Bakanının talimatı üzerine 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla ifademi aldılar. Adalet Bakanı ivedilikle bir cevap istiyor. Bu konunun Adalet Bakanını neden bu kadar yakından ilgilendirdiğini, neden bu kadar acele ettiğini ve neden ivedilikle cevap beklediğini anlamadım. Çok gayriciddi bir dosyayla benim sorguya çekilmemi talep ediyor. Neden şikayet ettiğini bile söylememiş" dedi.

"HUKUK BİR TOPLUMUN ORTA DİREĞİ"

Cumhurbaşkanı ile ilgili eleştirileri olduğunu belirten Altan, "Bu eleştirilerimiz olacak ve bunu dile getireceğiz. Sadece 5 ayda 400 insanın öldüğü bir ülkede, bu çocukların hayatının kurtulması, diğerlerinin ölmemesi için sesimizi çıkarmak hem hakkımız hem görevimiz. Bu ülkenin geleceği hukukuna bağlı. Hukuk bir toplumun orta direğidir. Bu direği kırarsanız bu toplum çöker" diye konuştu.

Altan, açıklamasının ardından yanına gelen iki vatandaşın isteği üzerine kendi yazdığı kitapları imzalayarak hatıra fotoğrafı çektirdi. Altan, daha sonra avukatıyla birlikte adliyeden ayrıldı.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara