Dolar

32,3448

Euro

35,0981

Altın

2.310,54

Bist

9.079,97

Cumhurbaşkanı meydanlara çıkacak mı?

AK Parti'nin 5. Olağan Kongresi'ne damgasını vuran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim sürecinde de işi sıkı tutacak.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-14 10:07:00

Cumhurbaşkanı meydanlara çıkacak mı?

Milliyet'ten Abdullah Karakuş'un haberine göre; Kendisine yakın isimleri parti yönetimine getiren Erdoğan'ın 1 Kasım seçim sürecinde de tek başına iktidarı yakalamak için özel stratejileri hayata geçireceği belirtiliyor. En önemli hedef ise 276'yı yakalamak, yeni Anayasa ve başkanlık sistemi.

Yeni yol haritası

Seçimlerde tek başına iktidarı kaybeden ve yüzde 40'lara gerileyen Ak Parti'de yeni yol haritası hayata geçirilecek.
Kongrenin her anında ağırlığını ve izlerini hissettiren Erdoğan, aynı uygulamayı MYK'nın belirlenmesi ve genel seçim listelerinde de gösterecek.

Raporlar yön çizecek

Erdoğan'ın bundan önceki seçimden farklı olarak listelere daha çok müdahil olacağı ve bu çerçevede de özellikle oyların düştüğü illere yönelik özel stratejileri hayata geçireceği dile getiriliyor. Seçimler sonrasında neden oy kaybedildiğine yönelik hazırlanan raporların da yeni stratejilere yön çizeceği dile getiriliyor.

Hazırlanan raporlarda da özellikle bazı illerde çok az rakamlarla milletvekilliklerinin kaybedildiği üzerinde duruluyordu. Bu süreçte teştilatlardan gelen bazı aday yanlışlıklarının da yeni listelerde dikkate alınması bekleniyor.

Tek başına iktidar

Erdoğan'ın öncelikli hedefi, Ak Parti'nin tek başına iktidarı yakalaması. Böylece Erdoğan yeni anayasa ve başkanlık sistemine geçiş için uygun sayıya ulaşmayı amaçlayacak. Ak Parti kulislerinde yeni anayasa için gerekli çoğunluğun sağlanmasının şu andaki şartlara göre zor olduğu konuşulsa da buna yönelik bütün gayretlerin gösterileceği belirtiliyor. Beştepe'ye yakın kaynaklar Başkanlık sistemine geçiş tartışmalarının şimdilik rafa kalkmasına rağmen bundan hiçbir şekilde vazgeçmenin de mümkün olmadığını seslendiriyor.

Meydana çıkacak mı?

Erdoğan'ın 7 Haziran seçimi gibi meydanlara tekrar çıkıp çıkmayacağı da tartışılıyor. Erdoğan'ın Beştepe'de yaptığı muhtarlar toplantısını artırması ve yine illerde açılışlara katılması bekleniyor. Bu çerçevede de Erdoğan'ın güven ve istikrar ortamının korunmasına yönelik özellikle vurgu yapacağı belirtiliyor.

Rehavet uyarısı

AK Parti'nin bu süreçte teşkilatlara vereceği en önemli mesaj, birlik ve beraberliğin korunması ile ‘rehavete kapılmayın' olacak. Özellikle 7 Haziran seçimleri sonrasında hazırlanan oy düşme raporlarında teşkilatların rehavete kapılması da altı çizilen olmuştu.

Gözler Gül'de

Partinin kurucularından ve önemli isimlerinden Abdullah Gül ve ona yakın isimlerin 1 Kasım seçimleri sürecinde ne yapacağı da çok önemli. Ak Parti, Gül tartışmaları nedeniyle 7 Haziran seçimlerinde Kayseri'de 100 bin dolayında oy kaybetmişti.

Yeni MKYK'da yer bulan, 1998-2015 yılları arasında Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Mehmet Özhaseki'nin de Kayseri ile ilgili özel çalışma yapması bekleniyor.

Ak Parti'nin yeni yol haritası tamamen tek başına iktidarı tekrar yakalamaya yönelik hazırlanıyor. Ancak tek başına iktidar çıkmaması halinde ise CHP ile koalisyon yapmaya yönelik yeni bir süreç başlayacak gibi gözüküyor.

Haber Ara