Dolar

32,3448

Euro

35,1194

Altın

2.309,79

Bist

9.079,97

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Dünya 5'ten Büyüktür' vurgusu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, konuşmaların ardından 'Dünya 5'ten büyüktür' diyerek toplantıyı sonlandırdı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-06 17:47:08

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Dünya 5'ten Büyüktür' vurgusu


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile ortak basın açıklaması yaptı. İkili ve heyetler arası gerçekleştirilen görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen basın toplantısı ile görüşmenin detaylarını aktaran Erdoğan, "Dostum Maduro, Venezuela'dan devlet başkanı düzeyinde ülkemize ilk resmi ziyareti gerçekleştiriyor. Maduro geçtiğimiz sene Ekim ayında İstanbul'da düzenlenen Dünya Enerji Kongresine katılmıştı. Kendisi daha önce de ülkemizi Venezuela'dan ülkemizi ziyaret eden ilk Dışişleri Bakanı olmuştu. Geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanı ile Astana'da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) toplantısında da bir araya geldik ve etraflıca ülkelerimiz arasındaki ilişkileri değerlendirme fırsatı bulduk. Ortak İşbirliği Komisyonu'nun ikinci toplantısının en kısa zamanda yapılması konusunda mutabakata varmıştık. Bugün ilk toplantısı 2011 yılında yapılan komisyonun ikinci toplantısı da icra edildi. Biraz önce Maduro ile ikili ve heyetler arası görüşmeler yaptık. Bu görüşmelerimizin çok verimli olduğuna inanıyorum. Ortak İşbirliği Komisyonu sırasında ele alınan kararlar hakkında da bakanımdan gerekli bilgileri aldım. Ortak İşbirliği Komisyonu, sonuç deklarasyonunda bu konularda alınan kararlara yer veriliyor" ifadesini kullandı.

"THY VENEZUELA HALKINI YALNIZ BIRAKMADI"

Ziyaret çerçevesinde bir süredir müzakeresi süren anlaşmaların da imzalandığını kaydeden Erdoğan, "5 anlaşma bugün imzalanmak suretiyle bunu hayata geçiriyoruz. Böylece Ekonomik İşbirliği Anlaşmasına, Karma Ekonomik Komisyon mekanizması kuran anlaşma olması nedeniyle ayrı bir önem veriyoruz. Bugünkü görüşmelerimizde özellikle enerji ve ticaret alanındaki işbirliğimizi geliştirmek amacıyla atılabilecek adımları değerlendirdik. Bunun yanı sıra tarım, madencilik, turizm, ulaştırma, kalkınma iş birliği, savunma sanayine yönelik neler yapabiliriz bunları ele aldık, görüş alışverişinde bulunduk. Türk Hava Yolları (THY) 2016 Aralık ayından bu yana İstanbul-Havana-Karakas hattında seferler düzenliyor. Birçok havayolu şirketi seferlerini durdurmasına rağmen THY Venezuela halkını yalnız bırakmadı. THY uçuşlarının daha etkin hale getirilebilmesi için değerli dostumdan bazı taleplerimiz oldu. Önümüzdeki dönemde iki ülke arasında bu konuda bir anlaşma imzalanması için müzakereler sürüyor. Bu ziyaret vesilesiyle Ankara'da iki ülke iş adamlarının katılımıyla bir iş forumu ve ihraç ürünleri sergisi düzenlendiğini belirtmek isterim. Nisan ayında da Türkiye ihracatçılar Meclisi ve Ekonomi Bakanlığımız organizasyonunda bir ticaret heyeti Venezuela'yı ziyaret etmiş ve bir iş formu düzenlemişti. Kültürel alanda da ilişkilerimizin hızla gelişmekte olduğunu vurgulamak isterim. Karakas'ta yakın zamanda bir Yunus Emre Kültür Merkezi açılması konusunda Başkan ile mutabık kaldık" diye konuştu.

"DÜNYA 5'TEN BÜYÜKTÜR"

Ankara Üniversitesinde Simon Bolivar Kürsüsü'nün yakın bir zaman içinde kurulacak olmasının sevindirici olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Geçtiğimiz yıl Dışişleri eski Bakanı Rodriguez, bizden Venezuela'da bir Türk camisi açılması yönünde bir talepte bulunmuştu. Biz de bu talebi gerçekleştirmekten bahtiyarlık duyacağımızı ifade etmiştik. Karakas'ta uygun bir arsa tahsisi yapılması halinde ülkemizin geleneksel mimarisini yansıtan güzel bir eser inşa edeceğiz. Maduro'da bu süreçte gerekli desteği vereceğini ifade ettiler. Venezuela Latin Amerika bölgesinde değer verdiğimiz bir ortaktır. Bu sene Venezüella'ya ilk büyükelçiyi atamamızın 60'ıncı yıl dönümü. Kısa bir süre içinde Karakas'a atadığımız yeni büyükelçimiz de göreve başlayacaktır. Latin Amerika ve Karayipler bölgesi ile ilişkilerimiz her geçen gün daha da gelişiyor. Türkiye'nin bölgeye yönelik dış politikasının parametreleri bellidir. Hiçbir ayrım yapmadan tüm Latin dostlarımızın barış, huzur ve esenlik içinde yaşamasını arzu ediyoruz. Dış müdahalelerinde doğru olmadığını özellikle gerek diplomasimizin gerekse de uluslararası politikamızın bir gerçeği olduğunu ortaya koymakta fayda görüyorum. Özellikle ticari olarak ilişkilerimizi kazan kazan temelinde ilerletmek istiyoruz. Halkın iradesinin üstünde bir gücün olmadığına inanıyor, dış müdahalelerin çoğu zaman sorunları daha da derinleştirdiğini düşünüyoruz. Temennimiz; Venezüelle'da son dönemde yaşanan sorunların suhuletle, diyalog ve uzlaşmayla çözüme kavuşturulmasıdır. Türkiye bu süreçte gereken desteği vermeye hazırdır. Önümüzdeki dönemde açacağımız büyükelçiliklerimiz ile birlikte bölgedeki diplomatik misyon sayımızı 15'e çıkartacağız. Böylece ülkemiz bölgedeki en geniş temsil ağına sahip ülkeler arasına girmiş olacak."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun yaptığı konuşmanın ardından "Dünya 5'ten büyüktür" diyerek toplantıyı sonlandırdı.

Haber Ara