Dolar

32,3660

Euro

34,9550

Altın

2.325,32

Bist

9.079,97

- Cumhurbaşkanı Erdoğan: (3)

- Cumhurbaşkanı Erdoğan: (3)

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-09 23:54:33

- Cumhurbaşkanı Erdoğan: (3)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye, tüm soydaşları ve kardeşleri gibi Çin'deki Uygur Türkleri'nin de sonuna kadar yanındadır. Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşayan kardeşlerimizle ilgili sıkıntıları en üst düzeyde dile getiriyoruz, getirmeye devam edeceğiz" dedi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde büyükelçiler ile bir araya geldiği iftar programında yaptığı konuşmada, bir çok Avrupa demokrasisinde tehlike haline gelen popülist aşırıcı sağcı partilerin kaygı verici bir unsur olduğunu belirterek, "Bu gelişmelerin önüne geçebilmek için okullarda Avrupalı ve Amerikalı genç nesillere, Türkler, İslamiyet, Müslümanlar ve göçmen topluluklar hakkında objektif bilgiler verilmelidir. Bu sorunla birlikte mücadele etmemiz ortak bir çaba sergilememiz gerekiyor" dedi.

Osmanlı Ermenileri'nin Birinci Dünya Savaşı'nın olağan dışı koşullarında yaşadıkları acıları paylaştıklarını çeşitli vesilelerle dünyaya ilan ettiklerini belirten Erdoğan, "Türkiye 1915 olayları konusunda yapılacak akademik çalışmalara tüm arşiv belgelerini açarak her türlü desteği vermeye kararlıdır. Ortak Komisyon önerimiz geçerliliğini hala koruyor. Buna rağmen son dönemde yaşanan gelişmeler konunun tarihi bir mesele olmaktan çıktığına aşırı, derecede siyasallaştığına işaret ediyor. Türkiye, kültürler, inançlar ve medeniyetler arasında uyum, huzur ve dostluk için büyük bir gayretle çalışmıştır ve çalışmaya da devam edecektir" diye konuştu.

-"Sıkıntıları en üst düzeyde dile getiriyoruz"

"Yaklaşık 2 yıldır Paralel Devlet Yapılanması diye adlandırdığımız legal görünüm altında illegal faaliyetler yürüten bir örgütle mücadele içindeyiz. Fakat burada son günlerdeki bir gelişmeyi özellikle sizlerle paylaşmak istiyorum" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"Bu ay sonu itibariyle bir Çin seyahatim söz konusu. Ve bu Çin seyahati öncesinde özellikle ülkemizdeki gelişmeler manidardır. Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı olarak dünyanın her köşesinde bizim soydaşlarımız var. Balkanlardan Orta Asya'ya, Kırım'dan Kuzey Afrika'ya her bölgede bütün yaşanan hadiseler bizi doğrudan ilgilendiriyor. Bu çerçevede Çin Halk Cumhuriyeti'nin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşayan kardeşlerimize baskı yapıldığı iddiaları kamuoyumuzda hassasiyetlere yol açtı. Bilhassa medyada dolaşan önemli bir bölümünde yalan veya yanlış olan görüntüler ve haberler bu duyarlılığı ister istemez istismara açık hale getirdi. İstanbul'da küçük de olsa asla görmek istemediğimiz, asla tasvip etmediğimiz hadiseler yaşandı. Öncelikle şunu ifade etmek isterim ki Türkiye, tüm soydaşları ve kardeşleri gibi Çin'deki Uygur Türkleri'nin de sonuna kadar yanındadır. Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşayan kardeşlerimizle ilgili sıkıntıları en üst düzeyde dile getiriyoruz, getirmeye devam edeceğiz."

Türkiye'nin hassasiyetinin Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisine iletildiğini bildiren Erdoğan, ay sonunda yapacağı Çin ziyaretinde meseleyi muhataplarının dikkatine getireceğini söyledi.

Erdoğan, "İstanbul'da yaşanan provokatif olaylar ne bizim misafirperverliğimize yakışır ne de Uygur kardeşlerimizin dertlerine derman olur. Bu konuda ülkemiz kamuoyunu dikkatli olmaya çağırıyor, provokatörlerin oyununa gelinmemesini rica ediyorum. Ülkemize iş, için gezmek için, yaşamak için gelen Doğu Asya'lı tüm misafirlerimizin can ve mal ve güvenliği bizim namusumuzdur. Bu insanlara zarar veren herkes milletimizin en kadim töresi olan misafirperverliğine ihanet etmiş demektir. Güvenlik güçlerimizin de bu konuda çok daha dikkatli, çok daha hassas olacaklarına inanıyorum" diye konuştu.

-"Dostlarımızı yanımızda görmek istiyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaklaşık 2 yıldır ulusal güvenliği tehdit eden "Paralel Devlet Yapılanması" adı altındaki legal görünüm altındaki illegal örgütle mücadele içinde olduklarını belirtti.

"Bu örgüt 40 yıldır kendisini gizleyerek devletin kritik noktalarına sızmış, milletimizin iyi niyetini istismar etmiş, son derece karmaşık bir yapıdır. Devletin meşru hiyerarşisi dışında örgütlenen bu yapı son yıllarda milli kurumlarımıza çok ciddi zararlar vermiştir" diyen Erdoğan, şunları kaydetti:

"Faaliyetlerini okul, dernek, vakıf gibi kuruluşlar arkasına gizleyerek yürüten Paralel Yapı, 2013 yılı sonunda hükümeti hedef alan darbe girişimi sonrasında deşifre oldu. Büyük bir titizlikle devam eden idari ve hukuki süreçler bu yapının gerçek yüzünün hep devletimiz, hem milletimiz nezdinde görülmesini sağladı. Artık bu yapıyla ilgili ve ilişkili kuruluş ve şahısların milletimizin nazarında hiç itibarı ve meşruiyeti kalmadı. Bu yapının mensupları gayri meşru yöntemlerle elde ettikleri bilgileri çarpıtarak dünyanın her yerinde ülkemiz aleyhinde bir algı oluşturmaya çalışıyorlar. Avrupa'dan ta Amerika'ya kadar. Afrika ülkelerinin her birinde bunu yapıyorlar. 40 yıllık bir hazırlıktır bu. Bu karanlık örgütle mücadelemizde siz dostlarımızı yanımızda görmek istiyoruz. Artık Milli Güvenlik Siyaset Belgesi içerisinde de bu örgüt yerini almıştır. İfade şudur; 'Ulusal güvenliğimizi tehdit eden legal görünüm altındaki illegal örgütler.' Buda bu örgütlerden bir tanesidir."

Erdoğan, dünyanın zor bir dönemden geçtiğini belirterek, küresel sorunlarla baş edebilmek için küresel bir bakış açısına, stratejik vizyona ve siyasi karara ihtiyaç olduğunu söyledi.

Suudi Arabistan eski Dışişleri Bakanı Suud el Faysal'ın bu akşam vefat ettiğini bildiren Erdoğan, Faysal'a Allah'tan rahmet diledi.

Erdoğan, büyükelçilerin önümüzdeki hafta kutlanacak Ramazan Bayramı'nı da tebrik etti.

(Bitti)

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara