Dolar

32,3283

Euro

35,0748

Altın

2.298,24

Bist

8.984,26

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (1)

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (1)

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-15 22:54:46

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (1)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "2018 yılında, ilk çeyreğinde, Türkiye'nin kazanacağı bu havalimanı inşallah bizim dünyanın her yerinde iftihar vesilesi olacak" dedi.

Erdoğan, 3. Havalimanı Merkez Şantiyesi'nde işçilerle bir araya geldiği iftar programının ardından yaptığı konuşmada, İstanbul'un, Türkiye'nin hatta dünyanın en büyük havalimanında işçi kardeşleri ve yatırımın müteşebbisleriyle böyle bir ramazan sofrasında buluşmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ebedi azaptan kurtuluş olan mübarek Ramazan-ı Şerif'in son gününe girdiklerini ve çok farklı bir ramazan ayını geride bıraktıklarını belirten Erdoğan, "Adeta hep gölgeyle dolaştık bu yaz mevsiminde. Rahmet dalgalarıyla yağmurla bu yaz mevsimini ülkemiz geçirdi. Çok sıkıntılar çektiğimiz aylar oldu ancak bu yıl farklıydı bereketliydi" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, katılımcıların Ramazan Bayramı'nı tebrik ederek, "Ailelerinizle, sevenlerinizle, dostlarınızla huzur dolu bir bayram geçirmenizi Allah'tan temenni ediyorum. Türkiye'nin kalkınmasına, gelişmesine, büyümesine verdiğiniz katkı için sizleri şahsım, milletim adına tebrik ediyorum" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin geçen 12 yılda sağladığı iftihar verici ilerleme sayesinde dünya çapında projeleri hayata geçiren, dünyada kendinden söz ettiren bir ülke konumuna geldiğini vurgulayan Erdoğan, bugün şantiyesinde birlikte oldukları yeni havalimanı inşaatının, bu projelerin en önemlilerinden biri olduğunu kaydetti.

İftara programına gelmeden önce Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün son halini görmek istediğini ve helikopterle köprü üzerinde dolaştıklarını aktaran Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bütün yolları şöyle bir görelim dedik. Yolları gördük. Hamdolsun gayet güzel bir şekilde devam ediyor. Bir de körfezi görelim dedik. Körfez köprüsü ne alemde, oraya gidelim dedik. Orayı da şöyle bir gezdik, gördük. Tabii buraları görmek ve buradaki şantiyelerin büyüklüğünü havadan izlemek insana başka bir gurur, başka bir onur veriyor. Az önce bu proje ihaleye çıktıktan sonra ihaleyi kazananların hazırladığı bir animasyon vardı, bir de şimdi değişiklikleriyle animasyonu izledik. Geldiğimiz noktayı bir görelim dedik ve şimdi de 2018'i düşünmeye başladım. 2018 yılında inşallah ilk çeyreğinde Türkiye'nin kazanacağı bu havalimanı inşallah bizim dünyanın her yerinde iftihar vesilesi olacak. Tıpkı bir Marmaray gibi tıpkı şimdi onun biraz güneyinde yapılmakta olan lastikli sistemin yani otomobillerin geçtiği çift katlı aynı şekilde denizin altından tünel gibi."

- "Kanal İstanbul'u gerçekleştirmemiz gerekiyor"

Erdoğan, bu projelerin hepsinin Türkiye'ye başka bir heyecan başka bir güç kattığını söyledi.

Kanal İstanbul Projesi'nden de bahseden Erdoğan, şunları anlattı:

"Şimdi benim en önemli heyecan veren projelerimizden biri diye söylediğim Kanal İstanbul. Bizim Kanal İstanbul'u da ne yapıp yapıp gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bunu bitirdiğimiz andan itibaren İstanbul farklı bir cazibe merkezi haline gelecektir her yönüyle. Bakın şimdi şu yatırımın maliyeti 12 milyar avroyu bulacak. Devlete KDV'si hariç. 22 milyar avro gelir sağlayacak. Fakat bunu hazmedemeyenler var. Ama biz ne diyoruz 'At denize balık bilmezse halik bilir' ve böylece yola devam ediyoruz."

Erdoğan, projenin tüm etaplarıyla tamamlandığında dünyanın en büyük havalimanı olacağını ifade ederek, projenin ihalesini 3 Mayıs 2013'te Cengiz, Kolin, Limak, Kalyon, Mapa Ortak Girişimi'nin kazandığını anımsattı.

"Neler demediler, neler söylemediler" diyen Erdoğan, projenin yer tesliminin 1 Mayıs 2015'te yapıldığını aktardı.

Erdoğan, pistler, ana terminal bölgesi ve otoparkta inşaat çalışmalarının hızla devam ettiğini ifade ederek, "Şimdi helikopterle yukarıdan dolaşırken aşağıda baktık karıncalar dolaşıyor. Ne o karıncalar? Bütün iş makineleri, kamyonlar. Hepsi adeta birer kanınca gibi gözüküyor. Böyle bir noktada" dedi.

Projeyle ilgili yoğun bir gayret ve çalışma olduğunu belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bana verilen son bilgilere göre de projede, 5 bin 328 işçi ve 533 mühendis olmak üzere 5 bin 861 kişi görev yapıyor. İlerleyen aşamalarda da bu sayının 30 bine kadar çıkacağını arkadaşlar bana bildirdiler. Halen 1200'ü kamyon olmak üzere bin 653 iş makinesi şantiyede faaliyet gösteriyor. Bu sayının da 3 bine kadar çıkacağı ifade ediliyor. Buradan ben şimdi tüm milletime sesleniyorum, 'İşsizim' diyen operatörlere sesleniyorum, 'İşsizim' diyen kamyon şoförlerine sesleniyorum. Şu anda bu şantiyede şoför aranıyor. Vietnam'dan buraya şoför getiriyoruz. Niye? Her şey olduğu halde, sigortası vesaire olduğu halde gelmiyorlar. Ondan sonra da 'İşsizim' diye dolaşıyorlar. Buyur işte iş burada var, hadi gel, gel.

Maalesef yan gelip yatarak para kazanmaya alışanlar var, terleyerek değil. Ben karşımda terleyenleri görüyorum. Onun içinde sizleri kutluyorum. Bakın burada sendikaysa sendika var, sigorta var. Ücretler hamdolsun onu da sordum. Ücretler de fena değil. Böyle bir yerde buyur gel çalış kardeşim ve işletmeye geçtikten sonra da yani bütün faaliyetleriyle beraber bu havalimanında 100 bin kişi görev yapacak."

(Sürecek)

Haber Ara