Dolar

32,3754

Euro

35,0133

Altın

2.325,64

Bist

9.103,47

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (1)

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (1)

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-14 23:27:19

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (1)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, insan hayatının, hırslara, çıkar hesaplarına kurban edilemeyecek kadar değerli ve aziz olduğunu belirterek, "Her gün kimyasal silahlarla bombalarla çocukların katledildiği, yetim ve öksüz bırakıldığı bir dünyanın huzur ve sükun bulması mümkün değildir. Ölen her masum, insanlığımızdan da bir parça götürüyor. Yok edilen her şehirle birlikte kadim medeniyetimizin çok kıymetli bir cüzü, hatırası da ortadan kalkıyor. Artık herkesin elini vicdanına koyup bu vahim tablonun geri döndürülmesi, yaşanan vahşetin son bulması için harekete geçmesi şarttır" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelen Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, ramazanın herkes için hayırlara vesile olmasını, tutulan oruçların, yapılan hayırların ve eda edilen ibadetlerin Hak katında kabul ve karin olmasını diledi.

Ramazanın son günlerine gelindiğini anımsatan Erdoğan, bir taraftan ramazana veda etmenin burukluğu içindeyken, diğer taraftan bayrama ulaşmanın heyecanının yaşandığını söyledi.

- "Helalleşecek, kucaklaşacağız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ramazan ayı içinde bulunan manevi iklimin bayramla taçlanacağını ifade ederek, "Varsa aramızdaki dargınlıkları, küskünlükleri, yanlış anlamaları bertaraf edecek, helalleşecek, kucaklaşacağız" diye konuştu.

Kardeşlik, dostluk, bereket ayı olan ramazanın hep birlikte en iyi şekilde idrak edilmeye çalışıldığına işaret eden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Ramazan, manevi olarak ruhlarımızı doyurduğumuz, arındığımız, nefsimizi terbiye ettiğimiz veya etmeye çalıştığımız, bu şekilde gelecek 11 ayın hazırlığını yaptığımız bir ay. Bu mübarek ayda, millet olarak kapı komşularımızdan başlayarak akrabalarımızı, dostlarımızı, içimizdeki ve dünyadaki ihtiyaç sahiplerini gözettik. Fakir fukaranın, yolda kalmışların, hastaların, yetim ve öksüzlerin dertlerine derman olmanın çabası içinde olduk. Ramazanın feyzinden, bereketinden bizleri her noktada kemale erdiren, yenileyen ikliminden nasiplerimiz ölçüsünde faydalanmaya çalıştık.

Ramazan ayı maalesef başlangıcındaki tüm iyi niyet temennilerimize, tüm umutlarımıza ve heyecanımıza rağmen gerek ülkemiz gerek dünya üzerindeki bazı ülke ve halklar için buruk geçti. Komşumuz Suriye ve Irak'ta devam eden çatışmalar, DEAŞ gibi terör örgütlerinin saldırıları, tehdit ve baskıyla tehcire zorlanan kardeşlerimizin dramı bizi büyük bir üzüntüye sevk etti. Esed rejiminin varil bombaları, hava saldırıları altında yok olan o hayatların, yetim bırakılan çocukların, tarumar edilen şehirlerin görüntüleri içimizi parçaladı."

- "Srebrenitsa, uluslararası toplumun acziyetinin resmidir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen cumartesi gününün, insanlık tarihinin en yüz kızartıcı olaylarından biri olan Srebrenitsa katliamının 20. yıl dönümü olduğunu, binlerce Boşnağın tüm sorumlu ülkelerin gözleri önünde katledildiği o kara günün bir kere daha teessürle hatırlandığını söyledi.

Anma törenleri sırasında toplu mezarlardan çıkarılarak defnedilen cenazelerin tekrar yürekleri dağladığını dile getiren Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve bazı bakanların da katılımıyla gerçekleştirilen törenlerin farklı bir yeri olduğunu vurguladı.

"20 yıl önce Avrupa'nın tam ortasında gerçekleşen Srebrenitsa katliamı, esasında uluslararası toplumun acziyetinin resmiydi. İrade eksikliğinin, kayıtsızlığın, kısır çekişmelerinin ve çıkar hesaplarının ne tür felaketlere sebep olabileceğinin en bariz ifadesiydi" diyen Erdoğan, buradan gerekli derslerin çıkarılarak, böyle acı hadiselerin yaşanmayacağı bir düzenin tesis edilmesi gerektiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 20 yıllık sürece bakıldığında böyle bir dersin çıkarılmadığının görüldüğünü ifade etti.

- "Bedeli, 20 yıl önce Boşnaklar ödemişti, bugün masum Suriyeliler, Iraklılar..."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün de benzer olayların, Suriye başta olmak üzere bir çok ülkede tekrarlandığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"20 yıl önce kendine sığınan sivilleri, Sırp kasabı Ratko Mladiç liderliğindeki o askerlerin insafına teslim eden anlayış, bugün de milyonlarca sivili Suriye kasabı Esed'e teslim ediliyor. Bosna savaşı sırasında 300 binden fazla insan hayatını kaybetmiş, 2 milyondan fazla kişi de evlerini terk etmek zorunda kalmıştı. Bugün Suriye'de 300 bininin üzerinde insan hayatını kaybetti. 2 milyonu bizim ülkemizde olmak üzere, yaklaşık 4 milyon kişi ülkesini terk etti, 6 milyon Suriyeli de ülke içinde yer değiştirmek zorunda kaldı. Uluslararası toplumun irade eksikliğinin bedelini 20 yıl önce Boşnaklar ödemişti, bugün de bu bedeli masum Suriyeliler, Iraklılar ödüyor. Aynı şekilde, Filistin'de, Mısır'da, Libya'da, Myanmar'da, Somali'de dünyanın birçok yerinde mazlumların yaşadığı acılar yüreklerimizi sızlatıyor.

Burada bir temel ilkeyi altını çizerek tekrar hatırlatmak istiyorum. İnsan hayatı hırslara, çıkar hesaplarına kurban edilemeyecek kadar değerlidir, azizdir. Her gün kimyasal silahlarla bombalarla çocukların katledildiği, yetim ve öksüz bırakıldığı bir dünyanın huzur ve sükun bulması mümkün değildir. Ölen her masum, insanlığımızdan da bir parça götürüyor. Yok edilen her şehirle birlikte kadim medeniyetimizin bir cüzü, hatırası da ortadan kalkıyor. Artık herkesin elini vicdanına koyup bu vahim tablonun geri döndürülmesi, yaşanan vahşetin son bulması için harekete geçmesi şarttır. Savaşın sebep olduğu mülteci sorununu komşu ülkelerin üzerine yıkarak, sınırları kapatarak, mevcut rejime ehvenişer muamelesi yaparak bu sorun çözülemez. Suriye halkı, DEAŞ terörü, bununla birlikte Esed'in devlet terörü arasında bir tercih yapmak zorunda bırakılamaz, bırakılmamalıdır. Şayet gelecekte yeni Srebrenitsa katliamlarının, Ruanda katliamlarının yaşanmasını istemiyorsak başta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesi ülkeler olmak üzere, tüm uluslararası ve bölgesel güçlerin inisiyatif alması gerekiyor. İnşallah önümüzdeki günlerin bu noktada yeni açılımların yeni müjdelerin habercisi olmasını temenni ediyorum."

(Sürecek)

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara