Dolar

32,3495

Euro

35,1149

Altın

2.309,28

Bist

9.079,97

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı: Başkanlık sistemi üniter devlet yapısıdır

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Malkoç, Başkanlık sistemiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-04 01:26:37

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı: Başkanlık sistemi üniter devlet yapısıdır

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç, "Bizim tercihimiz üniter devlet yapısıdır. Başkanlık sitemi üniter devlet yapısıdır. Sayın Cumhurbaşkanımız bunu sürekli anlatıyor hala anlamayanlar var." dedi.

Malkoç, Düzce Müftülüğü Konferans Salonu'nda, Düzce Sivil Tolum Kuruluşları Platformunca düzenlenen "2023 Vizyonu Işığında Anayasa ve Başkanlık sistemi" konulu konferansta yaptığı konuşmada, toplumda yeni anayasaya ihtiyaç olduğunu belirtti.

Dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren'in kuvvet komutanları ile değişik bahanelerle yönetime el koyduğunu, 1982 Anayasası'nın çetin ve zor şartlarla yapıldığını anımsatan Malkoç, "TBMM'yi kapattı, siyasetçilerin bir kısmını hapse koydu, partileri dağıttı. Bütün sivil toplum teşkilatları kapatıldı. İşte, o şartlar altında Kenan Evren 'Ben anayasa yapacağım' dedi. O açıdan bu anayasa yapılış şartları itibarıyla çok doğru ve demokratik olmayan şartlarda yapıldı. Yani doğarken malul doğdu, sakat doğdu." diye konuştu.

"Başkanlık sitemi üniter devlet yapısıdır"

Türkiye'de anayasa değişikliği konusunda anketler yapıldığını, son bir ay içerisinde yapılan anketlerde de toplumun yüzde 90'ının "Bu anayasa değişsin" veya "Yenisi yapılsın" dediğini aktaran Malkoç, "Bu güzel bir şeydir. Milletin isteğinin önünde hiçbir beşeri güç duramaz. Hiçbir siyasetçi itiraz edemez. Zaten bu talebe itiraz eden siyasetçi olduğu zaman, yeri gelince millet tutar kulağından sandığın dibine atar onu. Bunda tereddütümüz yok. Yeter ki millet yeni anayasayı istesin." ifadesini kullandı.

Yeni anayasa konusunda zihinleri bulandırmak için çok değişik şeyler söylendiğine dikkati çeken Malkoç, şu görüşlerini paylaştı:

"Bazıları zihinleri bulandırmaya çalışıyor. 'Başkanlık sistemi gelince federasyon olacak, Türkiye bölünecek' diyorlar. Bunun propagandasını yapanlar var. Ama başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, bu konuda her seferinde açıklama yapılıyor, şu deniliyor, 'Devlet biçimi ayrıdır, hükümet sitemi ayrıdır.' Devlet ya bugün ki gibi üniter yapıda olur, merkezi yerden yönetilir veyahut Almanya ve Amerika'da olduğu gibi federasyon devletleri olur. Bizim tercihimiz üniter devlet yapısıdır. Başkanlık sitemi üniter devlet yapısıdır. Sayın Cumhurbaşkanımız bunu sürekli anlatıyor hala anlamayanlar var. Lisandan anlamayana da işaret dili ile anlatıyor. Rabia işareti ile. Bizim başkanlık sistemimizde tek millet, tek vatan, tek devlet, tek bayrak vardır. Ama hala anlamayanlar varsa, kabahat bizim değil."

Haber Ara