Dolar

32,3448

Euro

35,0981

Altın

2.310,54

Bist

9.079,97

Cuma gününün sünnetleri nelerdir?

Cuma gününün sünnetleri nelerdir? Cuma namazı için nasıl hazırlık yapılır?

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-15 13:27:33

Cuma gününün sünnetleri nelerdir?

Nureddin Yıldız, Cuma gününün önemini anlattı.

İşte Cuma gününün sünnetleri:

Gün olarak Cuma bizim için mübarektir. Bu ümmetin farklılıklarından biri de Cuma Günü ve Cuma Namazı farkıdır. Bu nedenle Cuma ile alakalı özel emirler ve tavsiyeler vardır. Cuma günü şuuru oluşması bir anlamda Sünnet mantığına kavuşma anlamına gelmektedir. Özellikle belirtmek gerekirse Cuma'yı namazı kadar Günü ile de izlemek gerekmektedir. Genel bir çerçeve içinde Cuma günü ile alakalı şu hususlara dikkat edilmelidir:

1- Cuma gününe mahsus bir gusül abdesti alınır. Bu farz değildir ama önemli bir Sünnet'tir. O gün ne zaman yapılsa yerine gelmiş olur. Gusül ile beraber tüy ve tırnak temizliği gibi diğer temizlikler de yapılmalıdır. Cuma Günü'ne mahsus olarak, ağır olmayan kokular özellikle kullanılmalıdır. En temiz elbiselerin giyilmesi de Cuma gününün gereklerindendir.

2- Cuma namazına gecikmemek hatta ‘cumaya erkenden gitmek' denebilecek bir görev vardır. Cuma namazına kim ne kadar erken giderse sevabı da o kadar fazla olur. Ezanla beraber camiye girmek yerine mümkün olan en uygun vakitte, önceden gidip zikir veya kıraatle ya da başka bir ilmi faaliyetle meşgul olmak o günün azameti ile ilgili işlerdendir.

3- Cuma hutbesini dinlemek bir ibadet çeşididir. Hutbeyi ibadet kalitesinde dinlemek şarttır. Hutbe irat edenlerin de namaz kalitesinde bir iş yapmaları gerektiğini bilmeleri ve Allah'tan korkmaları gerekir.

4- Bilhassa Cuma namazı için gelinen camide oturma ve mü'minlerle beraberlik ortamı cumanın önemli farklılıklarındandır. Kimseyi rahatsız etmemek, rahatsızlık verecek şekilde oturmamak önemlidir. Ter kokusu, bu konuda ikaz edilmiş bir konudur. Bu zamanın ayrıntılarından biri olarak, kullanılan parfümlerin rahatsız edici olmamasını da öne çıkarabiliriz. Belki söylenmesi dahi abes sayılabilecek kadar uzak bir ayrıntı gibi dursa da şunu kaydetmemiz mecburidir: Cep telefonu ve benzeri cihazların Cuma namazı esnasında verdiği rahatsızlık bir yandan kul hakkı diğer yandan da Cuma kıvamını zedeleyen bir sıkıntıdır.

5- Cuma günü Kehf suresini okumak önemli bir Sünnet'tir.

6- Cuma gününde duaların reddedilmediği bir İCABET SAATİ vardır. O saat, gün içinde gizlidir. Cuma günü, Perşembe günü akşam ezanı okunmasından başlar Cuma günü akşam ezanı vaktine kadar devam eder. İcabet saati bu yirmi dört saatlik zaman diliminde gizlidir. Ağırlıklı olarak bu icabet saatinin, cuma namazının kılınmasına yakın saatlerde olduğu umulsa da esasen o günün bütününü icabete layık olma şuuru ile geçirmeye çalışmak gerekir. İcabet saati mantığı da çokça istiğfar etmeyi, duayı ve zikri gerektirir.

7- Cuma gününün çok önemli farklılıklarından biri de, o gün Peygamber aleyhisselama salavat getirmenin önemli olmasıdır. En azından on kere salavat getirmek o günümüzün farkı olmalıdır.

8- Bir başka husus da Cuma gününün bir ibadet ortamı olmasına dikkat ederek Cuma gününün nasıl geçirildiği denebilecek bir endişe taşımak gerekir. O günümüzün bizim için ecir kaynağı olmasına, yaptıklarımızın kabulüne dua etmemiz gerekmektedir.

Haber Ara