Dolar

32,3218

Euro

35,0855

Altın

2.300,02

Bist

9.060,56

Çukurova 'sarı'ya büründü

Türkiye'de yağlı tohumun yüzde 23'ünün karşılandığı Adana'da, ayçiçeği ekim alanları diğer tarım ürünlerine göre bu yıl yüzde 17 arttı.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-20 14:04:40

Çukurova 'sarı'ya büründü

Türkiye yağlı tohum üretiminin yüzde 23'ünün karşılandığı Adana'da, ayçiçeği ekim alanları diğer tarım ürünlerine göre bu yıl yüzde 17 arttı.

Önemli yağ bitkilerinden ayçiçeği, sahip olduğu yüksek ekonomik değeriyle gelişmiş ülkelerde tarımsal üretimde önemli yer tutuyor.

Türkiye'nin önde gelen tarım alanlarından Çukurova'da hava şartları nedeniyle mayıs sonunda ekilen ayçiçeği, tarlaları sarıya boyadı.

Yörede yetiştirilen ve çiftçilerin en çok tercih ettiği ürünlerden ayçiçeğinin ekim alanı, son yıllarda arttı.

Adana Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Söğüt, AA muhabirine, diğer tarım ürünlerine göre ayçiçeği ekim alanlarında bu yıl yüzde 17'lik artış olduğunu belirterek, ayçiçeğinin yörede en çok tercih edilen ürün haline geldiğini söyledi.

Türkiye'nin yağlık tohumları üretiminin yüzde 23'ünün karşılandığı Adana'da bu yıl yağışların iyi gitmesi nedeniyle ayçiçeği ekiminin mayıs ayının son haftası yapıldığını ifade eden Söğüt, şunları söyledi:

"Geçen yıl yaklaşık 450 bin dekarda ekim yapılırken bu yıl Adana'da 527 bin 277 dekara ayçiçeği ekildi. Ekim alanı yaklaşık yüzde 17 artan ayçiçeğinde bu yıl, diğer tarım ürünlerinde olduğu gibi yüksek verim bekliyoruz. Mevsim şartlarının iyi gitmesi, çiftçilerin yüzünü güldürdüğü gibi bizleri de çok sevindirmiştir. Geçen yıl çiftçimiz dekardan 200 ila 300 kilogram verim aldı, bu yıl 400 kilogram verim beklemekteyiz." 

Çukurova yöresinde ayçiçeğinin açmasıyla tarlaların adeta "sarı gelinlik" giydiğini ifade eden Söğüt, temmuzdaki hasadın bereketli geçmesini diledi.

Haber Ara