Dolar

32,4896

Euro

34,9304

Altın

2.432,00

Bist

9.807,33

CPJ'den Mısır'a basın özgürlüğü çağrısı

CPJ'den Mısır'a basın özgürlüğü çağrısı

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-09 21:30:19

CPJ'den Mısır'a basın özgürlüğü çağrısı
Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Mısır'da terörle mücadele ve siber suçlar yasa tasarılarının basın özgürlüğüne zarar vereceğini belirterek Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'den bu yasaları onaylamamasını istedi.

CPJ İcra Direktörü Joel Simon, Cumhurbaşkanı Sisi'ye gönderdiği mektubunda Mısır'da basın özgürlüğü ortamının giderek kötüleşmesi nedeniyle duyduğu kaygıları yazdı.

Mısır yönetiminden CPJ'ye verilen sözlü güvencelere rağmen hükümetin kabul ettiği ve Cumhurbaşkanlığı'ndan onay bekleyen Terörle Mücadele Yasası'nın basın özgürlüğünü daha fazla tehdit ettiğini belirten Simon mektubunda, "Kamuyu ilgilendiren konularda haber yapanların hapsedilmesi, her türlü basın özgürlüğü standardına ve Mısır Anayasası'na aykırıdır. Eleştirel bilgilerin yayınlanmasının engellenmesi Mısır halkının temel haklarının ihlalidir" ifadelerini kullandı.

Hükümetin siber suçlara ilişkin kabul ettiği yasayı da eleştiren Simon, bu yasadaki "sosyal barışa zarar verme" ve "milli birliği tehdit" gibi muğlak ifadelerin, blog yazarları, gazeteciler ve sıradan internet kullanıcılarını hapis cezalarıyla karşı karşıya bıraktığını vurguladı.

Mektubunda "Cumhurbaşkanı Sisi, size bu yasaları onaylamama çağrısı yapıyoruz" ifadelerine yer veren Simon, iki yasanın da ifade özgürlüğü ve demokratik toplumun temel değerlerini sınırlandırdığını kaydetti.

1 Haziran'daki CPJ raporunun, Mısır'da çoğunluğu Müslüman Kardeşler bağlantısı olduğu iddia edilen 18 gazetecinin hapiste olduğunu belirlediğini hatırlatan Simon, o günden bu yana en az beş gazetecinin daha tutuklandığını vurguladı.

Simon, Sisi'den görevleri nedeniyle hapsedilen gazetecilerin serbest bırakılmasını ve Mısır'da gazetecilerin serbestçe kamuyu ilgilendiren konularda çalışabilmelerinin temin edilmesini de istedi.

Haber Ara