Dolar

32,3367

Euro

35,1478

Altın

2.241,97

Bist

8.741,33

'Covid-19'dan tam iyileşmeyi hızlandıran gıdalar

İngiliz bilim isanları, bağışıklık beslenmesinin 'Covid-19' hastalığı olan kişilerin rehabilitasyonunu nasıl etkilediğini keşfettiler ve bu temelde iyileşme sürecini hızlandıracağına inandıkları bir gıda maddeleri listesi geliştirdiler.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-01 11:45:29

'Covid-19'dan tam iyileşmeyi hızlandıran gıdalar

İngiliz bilim insanları, bağışıklık beslenmesinin "Covid-19" hastalığı olan kişilerin rehabilitasyonunu nasıl etkilediğini keşfettiler ve bu temelde iyileşme sürecini hızlandıracağına inandıkları bir gıda maddeleri listesi geliştirdiler.

İngiliz araştırmacılar Emma Derbscher ve Joan Delange, "Covid-19" sonrası rehabilitasyona yardımcı olan besin maddeleri ve takviyelerine yönelik bilimsel çalışmaları incelediler ve analiz ettiler. Araştırmacılar dikkatlerini, terapötik beslenmenin 65 yaş üstü insanların bağışıklık sistemi üzerindeki etkisine odakladılar.

Bilindiği gibi bağışıklık sistemi dört bileşenden oluşur: T lenfositleri; B lenfositleri; Ve takviye sistemi ve fagositler. Tüm bu bileşenler vücudu patolojik enfeksiyonlardan korur ve vücuda giren virüslere ve bakterilere karşı bir bariyer görevi görür.

Doğuştan gelen bağışıklık ve kazanılmış bağışıklık vardır ve yaşla birlikte kapasiteleri azalır ve "bağışıklık yaşlanmasının" nedenlerinden biri besin eksikliğidir. Bu nedenle yaşlılar bu eksikliği özel immün beslenme ile telafi etmek zorundadır. Bu, "Covid-19" gibi ciddi hastalıkların ardından rehabilitasyon aşamasında gerekli ve önemli hale gelir.

Araştırmacılar, "Yetersiz beslenmenin ve protein, vitamin ve mineral eksikliğinin bağışıklık sisteminin işlevini gereken düzeyde yerine getirme kabiliyetinde azalmaya yol açtığına dair yeterli kanıt var" diyorlar.

Bu nedenle meyveler, vitaminler, antioksidanlar, mineraller ve probiyotikler onları güçlendirmeye yardımcı olur ve virüslere ve hastalık enfeksiyonlarına karşı direnmede önemli rol oynar.

Buna dayanarak, iki bilim insanı "Covid-19" hastalığına yakalanan kişilerin C vitamini, D vitamini ve çinko yönünden zengin besinler tükettiğini öne sürüyor. Bunun nedeni, C vitamininin solunum sistemi epitelini güçlendirmesidir, bu da patojenlerin hücumunu sınırlar ve sistemin alt kısımlarına ulaşmalarını engeller. Uzman görüşüne göre bu, pnömoniyi önler. D vitamini ise, bazı bağışıklık hücrelerinin - B ve T lenfositleri, fagositler ve monositler - D vitamini reseptörlerinin yüzeyinde bulunduğu için güçlü bir bağışıklık düzenleyicidir. Bu nedenle tüm solunum yolu enfeksiyonlarında koruyucu rol oynar.

Çinko, sağlığın önemli bir bileşenidir ve bağışıklık sisteminin işlevlerini uyarır.

Araştırmacılar, brokoli, turunçgiller gibi C vitamini yönünden zengin ve yengeç, kenevir, fasulye ve haşlanmış yumurta gibi çinko açısından zengin aşağıdaki maddeleri ve günde 50 mikrogram D vitamini açısından zengin besin takviyeleri yemeyi önermektedir.

Çalışmanın sonuçları, bu diyete uymanın rehabilitasyon süresini kısalttığını ve "Covid-19" dan tam iyileşmeyi hızlandırdığını gösterdi.

Araştırmacılar, bu önerilerin diyabet, pulmoner emboli, astım ve kardiyovasküler hastalık gibi kronik hastalıklardan muzdarip olmayan kişiler için olduğuna dikkat çekiyor. Bu nedenle, kronik hastalıklardan muzdarip olanlar, bir taahhütte bulunmadan önce bir doktora danışmalıdır.

Kaynak: Novosti

 

Haber Ara