Dolar

32,3667

Euro

35,0588

Altın

2.324,81

Bist

9.079,97

Corona virüsünün ortaya çıktığı şehirden 'ürkütücü' görüntüler

Dünyada büyük paniğe yol açan ve büyük hızla yayılan Corona virüsünün merkez üssü Çin’in Wuhan kentinde yaşanan olayların ‘şoke’ edeci video ve fotoğrafları, hastalığın tehlikeli boyutunu ortaya çıkardı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-24 15:43:03

Corona virüsünün ortaya çıktığı şehirden 'ürkütücü' görüntüler

buyuk_224

Dünyada büyük paniğe yol açan ve hızla yayılan Corona virüsünün merkez üssü Çin'in Wuhan kentinde yaşanan olayların ‘şoke' edeci video ve fotoğrafları, hastalığın tehlikeli boyutunu ortaya çıkardı.

Fotoğraf ve yayınlanan videolarda Corona virüsüne yakalanan Çinliler, sokaklarda, yolda yürürken birer birer yere düşüyor.

Sokaklarda ve toplu taşıma istasyonlarında Corona virüsünden düşen insanlarda dolu.

Sağlık görevlileri bir yandan virüse yakalanan yerdeki insanlara yardım ederken, vatandaşlar da yerde yatan insanlardan uzak tutulmaya çalışılıyor.

Ayrıca Corona virüsü için şehirdeki halka maske dağıtılmaya başlandığı bildirildi.

5e2ac5024236046f472909c9

Yaklaşık 11 milyonluk bir şehir olan Wuhan'da, Corona virüsünün yayılmasını önlemek için yollar kapatıldı, trenler iptal edildi ve havaalanları kapatıldı.

Çin'de 7 şehirin daha dışarıyla olan bağı tamamen kesildi. Bu şehirler şunlar:
Ezhou, Huanggang, Chibi, Qianjiang, Zhijiang, Jingmen ve Xiantao

Bu arada Zhijiang'da da tüm halka açık mekanlar kapatılırken, Enshi'de şehrinde de virüsü kontrol etmek için eğlence mekanları kapatıldı.

Pekin yakınlarındaki Çin Seddi'nin bir kısmını Corona virüsünün yayılması karşısında ziyaretçilere kapatıldı.

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs (2019-nCoV) salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı ise 25'e yükseldi.

Ulusal Sağlık Komisyonu, Tibet ve Çinghay eyaleti dışında ülkedeki bütün, özerk bölge, özel idari bölge ve eyalete yayılan koronavirüsten etkilenenlerin sayısının, 177'sinin durumu ağır olmak üzere 830'a yükseldiğini duyurdu.

Salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin 24'ünün Hubey eyaletinden, birinin de Hıbey eyaletinden olduğu belirtildi

Daha önce ABD, Japonya ve Güney Kore topraklarında Coruna virüsünün ortaya çıktığını duyurdu.

Dünya Sağlık Örgütü ise, yeni Corona virüsü küresel bir acil durum olarak ilan etmenin "biraz erken" olduğunu söyledi.

Solunum sistemine saldıran SARS benzeri bir hastalık olan virüs, dünya çapında en az 26 kişiyi öldürdü ve 800 kişiye bulaştı.

5e2ac5034236046f472909ca

CORONA VİRÜSÜ NEDİR?

Corona virüsler, insanların genellikle bir anda karşı karşıya kaldığı virüs çeşididir. İnsan corona virüsleri genellikle hafif ve orta şiddette üst solunum yolu hastalıklarına neden olur. Corona virüslerin alfa, beta ve gama olarak bilinen üç alt grubu vardır; ayrıca delta corona virüsleri denilen dördüncü yeni bir grup da bulunuyor, bu da SARS-CoV. İnsan corona virüsleri ilk olarak 1960'ların ortasında tespit edildi ve şu ana kadar Suudi Arabistan, Güney Kore, Çin, Katar ve Ürdün'de görüldü.

oronavirüsler alt familyası ait virüsün türlerdir Coronavirinae aile içinde Coronaviridae sırayla, Nidovirales . Koronavirüsler edilir zarflı virüsler bir ile pozitif sens , tek iplikçikli bir RNA genomu ve ile nükleokapsid sarmal simetri. Genomik boy koronavirüslerin yaklaşık 26 ila 32 arasında değişmektedir kilobaz , bir için en büyük RNA virüsü .
“Koronavirüs” adı , taç veya halo anlamına gelen Latin koronadan türetilir ve elektron mikroskobu (EM) altında virionların (virüsün enfektif formu) karakteristik görünümüne işaret eder. kraliyet tacı veya güneş korona anımsatan bir görüntü . Bu morfoloji , virüsün yüzeyini dolduran ve konak tropizmi belirleyen proteinler olan viral sivri (S) peplomerler tarafından oluşturulur .
Tüm koronavirüslerin genel yapısına katkıda bulunan proteinler sivri uç (S), zarf (E), membran (M) ve nükleokapsiddir (N). SARS koronavirüsünün spesifik durumunda ( aşağıya bakınız ), S üzerindeki tanımlanmış bir reseptör bağlanma alanı, virüsün hücresel reseptörüne, anjiyotensin dönüştürücü enzim 2'ye (ACE2) bağlanmasına aracılık eder . Bazı koronavirüsler (özellikle Betacoronavirus alt grup A üyeleri ) hemagglutinin esteraz (HE) adı verilen daha kısa başak benzeri bir proteine sahiptir .

23782710-7923981-Three_passengers_a_man_and_two_children_arrive_at_Heathrow_Airpo-a-31_1579853703836

CORONA VİRÜS BELİRTİLERİ NELERDİR?

İştahsızlık ve kilo kaybı
Ateş
Halsizlik ve durgunluk
Karın bölgesinin şişmesi
Görme sorunları, gözün sulanması ve gözde renk değişimi
Solunum sorunları ve nezle
Denge sorunları
Genel psikolojik durumda değişme, mutsuz ifade

23811034-7923981-image-a-5_1579853391496

CORONA VİRÜSÜ BULAŞICI MI?

Corona virüsler birçok farklı canlıda hastalıklara neden olabilir. Ancak, SARS-CoV insanlar ve maymunlar, Himalaya misk kedisi, rakun köpeği, kedi, köpek ve kemirgenler gibi hayvanlara bulaşabilir. Kış aylarında daha çok görülen bu virüs; özellikle solunum yolları, karaciğer, mide, barsak ve sinir sistemini etkileyebilir. Grip gibi kolayca, öksürme ve hapşırma ile havaya saçılan virüslerin alınması, enfekte materyale dokunulmasının ardından ağız ve buruna temas sonucunda bulaşabilir.

23769882-7923981-Doctors_at_the_Central_Hospital_of_Wuhan_attend_to_a_patient_wit-a-35_1579853714990

CORONA VİRÜSÜNDEN NASIL KORUNULUR?

Temizlik
Corona virüsü salya ve dışkıyla bulaştığından kedi ve ortam temizliği çok önemlidir. Virüs 4-6 hafta arası pasif bekleme süresine sahiptir. Kedinin Corona virüsle karşılaşmaması için kedi kumu, mama kabı, ortam temiz tutulmalıdır. Kedinin bakım ve temizliği düzenli yapılmalıdır. Sokağa çıkarmamak virüsle karşılaşmayı engelleyebileceği gibi, kedi açısından stres kaynağı olabileceğinden ve halihazırda Corona virüsü ile karşılaşmış olabileceğinden hastalığı da başlatabilir.
Beslenme
Kediyi besin yönünden zengin beslemek ve antioksidanlar, hastalığa karşı korunmada küçük de olsa katkıda bulunabilir.
Stres
Corona virüsünün FIP'e dönüşmesinde etken olarak görülür. Kedinin psikolojisinin iyi olması sadece bu hastalığa değil diğer hastalıklara karşı korunmada da önemlidir. Ev içi ve dışında kedinizi strese sokabilecek nesne ya da durumları en aza indirmeye çalışın. (örneğin: elektrikli süpürgenin sesi vb.)
FIP'e karşı aşılar: Pfizer, hastalığa karşı "Primucell" adında bir aşı geliştirmiştir. %50-%60'lar oranında koruyucudur. Kesin koruma sağlamaz. Ayrıca 16. aydan itibaren kullanılabilmektedir. Hasta kedilerde bağışıklık sistemi etkilendiğinden, uzmanlar aşıların kesilmesi gerektiğini düşünmektedirler. Konu hakkında veterinere danışılmalıdır.

WUHAN KENTİ NEREDE?

Wuhan, Çin'in Hubei eyaletinin yönetim merkezi ve en büyük şehridir. Şehir Yangtze ve Han nehirlerinin kavşağında yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 8,821,658 ve toplam nüfusu ise 2015 yılı itibarı ile 10.6 milyon olup Orta Çin'in en büyük şehridir. Wuchang, Hankou ve Hanyang adlı üç kentin birleşmesinden ortaya çıkan Vuhan, “Jiusheng Tongqu (dokuz vilayetin önde gelen iş merkezi)” olarak bilinmektedir. Vuhan şehirden geçen ve diğer büyük şehirleri birbirine bağlayan onlarca demiryolu, yol ve otoyol ile önemli bir ulaşım merkezidir ve Orta Çin'in siyasi, ekonomik, mali, kültürel, eğitim ve ulaşım merkezi olarak tanınmaktadır.

Kaynak: https://www.dailymail.co.uk/

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara