Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Çolakoğlu'ndan çifte mesaj

Muş Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergün Çolakoğlu, 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü ve 16 Ekim Dünya Gıda Günü ile ilgili mesaj yayımladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-15 16:09:20

Çolakoğlu'ndan çifte mesaj
Muş Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergün Çolakoğlu, 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü ve 16 Ekim Dünya Gıda Günü ile ilgili mesaj yayımladı.

Uluslararası Tarım Üreticileri Derneği'nin 15 Ekim'i Dünya Kadın Çiftçiler Günü olarak ilan ettiğini belirten Ergün Çolakoğlu, bu özel günün 1997 yılından beri ülkemizde de kutlandığını hatırlatarak, "Günümüzün ve geleceğin en stratejik sektörlerinden biri olan tarım sektörünün en önemli yapıtaşlarından biri de kadın çiftçilerdir. Kadınlar, tarımsal üretimde, kaynakların sürdürülebilir kullanımında, gıda üretiminde ve gıda güvenliğinde önemli rol oynamaktadırlar. Tarımın kadınların omuzlarında yükseleceğine inanan Bakanlığımız, tarımsal desteklemeler, projeler ve eğitimlerde kadınlara yönelik çalışmalara ağırlık vermektedir. Bu alanda bölgesel olarak Kadın çiftçilerimize yönelik çalıştaylar düzenlenmektedir. Uygulamış olduğumuz projelerde ve ekonomik yatırımlar programında kadınlarımıza pozitif ayrımcılık uygulamaktadır" dedi.

Dünyada 1,6 milyar kadın çiftçi bulunduğunu ifade eden Çolakoğlu mesajının devamında ise, "Kadın çiftçiler Dünya gıda üretiminin yarısından fazlasını gerçekleştirmektedir. Ülkemizde toplam nüfusumuzun yaklaşık yüzde 35 kırsal alanda yaşamaktadır. Kırsal nüfusumuzun yüzde 50'sinden fazlasını kadınlar oluşturmaktadır. Kırsalda yaşayan faal nüfus içinde yer alan kadınların yüzde 90'nından fazlası tarımla uğraşmaktadır. Gerek dünyada gerekse Türkiye'de tarımsal üretimin ve kırsal hayatın sürekliliğinin sağlanmasında kırsal alanda yaşayan kadınlar, önemli rol oynamaktadırlar" şeklinde konuştu.

Ülkemizdeki kadınların her zaman çok çalıştıklarını, özellikle köylerde yaşayan kadınların ev, tarla ve hayvancılık işlerini neredeyse tek başlarına yürüttüklerini ifade eden Çolakoğlu, "Kadın çiftçilerin eğitimi konusunda Bakanlığımız birçok proje hazırlayıp hayata geçirmiştir. Kadınlarımızın tarım sektöründe birlik ve beraberlik içerisinde hareket ederek, kooperatif ve birliklerle daha çok yer alması gerekmektedir. Bu vesileyle, tarlada tarımın her aşamasında neredeyse %80-90'lara varan oranlarda işgücüne katılan, evde her zaman bize şefkatli bir anne, bir eş olan kadın çiftçilerimizin hatırlanması açısından önemli olan 'Dünya Kadın Çiftçiler Günü'nü kutluyorum" ifadelerini kullandı.

16 Ekim Dünya Gıda Günü mesajında da, gıda gününün amacının kamuoyunun dikkatini çekmek olduğunu belirten Çolakğlu, "Gıda gününün amacı, kamuoyunun ve yetkililerin gıda ile ilgili üretim, beslenme, gıda güvenliği, açlık gibi konulara dikkatlerini çekmektir. FAO, her yıl gıda ile ilgili önemli gördüğü bir konuyu Dünya Gıda Günü Teması olarak belirler ve dünya gıda günü kutlamaları da bu tema çerçevesinde yoğunlaşır. 2016 yılının Dünya Gıda Günü Teması; "iklim değişiyor, o halde gıda ve tarım da değişmeli" olarak belirlenmiştir" dedi.

Özellikle bu yılki temanın ruhuna uygun çalışmaların yapılması ve vatandaşların bilgilendirilmesi noktasında, üzerlerine düşen görevleri yerine getirmeye gayret sarf ettiklerini belirten Çolakoğlu, "Küresel ısınmanın neden olduğu kuraklık, yağışların azalması ve su kaynaklarının yanlış yönetimi kullanımı tarımsal üretimi olumsuz yönde etkiliyor. Artık modern çağın gereklerine uygun alet ve makinalar kullanılarak suyu, toprağı, gübreyi ve tohumu israf etmeden birim alandan maksimum ürün alabilecek şekilde faaliyetlerin gerçekleştirilmesi gerekiyor. Sürekli vurguladığımız gibi, gıda insan hayatı için vazgeçilmez bir ihtiyaçtır, gıdaya ulaşım ise bir insanlık hakkıdır gıdaya ulaşmanın yegane yolu da tarım ve hayvancılıktır. Dünyada her yedi kişiden biri yetersiz beslenmektedir. Oysa insanoğlu açlığı ortadan kaldıracak ve sürdürülebilir gıda sistemlerini teşvik edecek gerekli araçlara sahiptir. Açlığın olmadığı bir dünya için el ele hep birlikte olmak dileğiyle tüm halkımızın Dünya Gıda Gününü kutlarım" ifadelerine yer verdi.

Haber Ara