Dolar

32,5607

Euro

34,9891

Altın

2.424,58

Bist

9.722,09

Çokuluslu şirketler Avrupa’da birçok siyasi partiyi finanse ediyor

Uber, Bayer ve Disney, büyük Avrupa siyasi partilerini cömert katkılarıyla finanse ediyor. Yasal bir uygulama, ancak bu soruyu gündeme getiriyor.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-11 15:59:35

Çokuluslu şirketler Avrupa’da birçok siyasi partiyi finanse ediyor

"Bu yaygın bir uygulama ve tamamen yasal"

Avrupa kurumlarındaki lobilerin her yerde varolduğu iyi biliniyor. Büyük özel şirketlerin ve sanayi gruplarının doğrudan Avrupa siyasi partilerini finanse etmesi ise daha az bilinmektedir.

Avrupa Liberalleri ve Demokratları İttifakı (ALDE)

Avrupa Liberaller ve Demokratlar İttifakı, 2004'ten bu yana Avrupa genelinde merkezci ve liberal siyasi güçleri bir araya getiren bir Avrupa siyasi partisidir. 68 MEP ile Avrupa Parlamentosu'ndaki dördüncü en büyük gruba sahiptirler. Yalnızca UDI ve Radikal değil, aynı zamanda hareket halindeki ve Cumhuriyetçi vatandaşlardan resmen dokuz Fransız milletvekilini de bir araya getirmektedir.

Ulusal Ralli Başkanı'nın suçlaması, aslında bir ayrıntısıyla oldukça doğrudur: LRM, ALDE'nin resmi bir üyesi değil fakat Avrupa seçimleri ışığında müttefikler. Son yıllarda ALDE, Bayer, Uber, Google ve İsviçre pestisit devi Syngenta'dan önemli miktarda fon aldı.

Giriş Ücreti

Sadece 2018'de, bu liberal merkez partisi, sekiz çokuluslu şirketten ve lobilerden 122 bin avro aldı. Hepsi, Kasım 2018'de Madrid'de düzenlenen yıllık konferansa katılmak için ya da diğer konferanslarda toplamda 7.8-18.000 avroluk bir giriş ücreti ödedi.

Bayer ve Walt Disney'den temsilciler, bir Avrupa Komisyon Üyesi, bir Finlandiya Bakanı ve bir Alman milletvekili ile "Ticaretin, yatırımın ve yeniliğin geleceği" tartışmasına katıldılar. Uber ve Stuart, "esneklik ve işin geleceği" konulu panelde tartışırken, tarımsal ticaret genel müdürü Food Drink, Europe "2019'dan sonraki tek pazar" üzerine görüşlerini açıkladı.

 

Kaynak: Le monde.fr

Haber Ara