Dolar

32,7453

Euro

34,7764

Altın

2.506,99

Bist

9.524,59

Çocukları online oyun oynayan ebeveynlerin dikkat etmesi gerekenler!

Korona virüs salgını nedeniyle sokağa çıkamayan çocuklar zamanlarının çoğunu online oyunlar üzerinde geçirmektedirler. Peki ebeveynler çocuklarını online ortamlarda nasıl güvende tutabilirler?

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-06-02 22:44:27

Çocukları online oyun oynayan ebeveynlerin dikkat etmesi gerekenler!

Korona virüs salgını kişilerin yaşam tarzlarını çaok fazla değiştirirken bu değişiklikten en fazla etkilenen çocuklar oldu. Tedbirler kapsamında sokağa çıkamayan çocuklar zamanının çoğunu online oyunlar oynayarak geçirmeye başladılar. Peki ebeveynler çocuklarını online tehlikelerden nasıl koruyabilirler. İşte ebeveyneler için tavsiyeler.

Çocukların indirdiği uygulamaları/oyunları sıkı bir şekilde takip etmek

Ebeveynlerin, çocukların indirdiği ve kullandığı her uygulamayı denetlemesi gerekiyor. Bir uygulamanın App Store'da veya Google Play'de üst sıralarda yer alması, o uygulamanın güvenli olduğu anlamına gelmemektedir. Uygulamanın ebeveyn denetimi içerip içermediği, hangi yaş grubuna uygun olduğu ve hangi bilgilere erişim sağladığı bu denetlemeyi gerçekleştirirken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardır.

İndirilen uygulamaların erişim izinleri dikkatlice incelenmelidir. Özellikle uygulama ile alakası olmayacak şekilde erişim izni istenen mikrofon, kamera gibi bir durum varsa bu uygulamadan uzak durulmalıdır.

Çocukları siber güvenlik hakkında bilgilendirmek

Ailelerin, çocuklarıyla siber güvenliğin neden önemli olduğu konusunda açık bir konuşma yapması gerekiyor. Aileler, çeşitli bağlantıların cihazlara zarar verebileceği ve siber güvenliği ihlal edebileceği konusunda çocukları bilinçlendirmeliler. 

Avatar (sanal kimlik) kullanmayı önermek

Aileler çocuklarına online ortamda kendi kimlik bilgileri vermek yerine avatar kullanmayı önermelidir. Çocuklarına online ortamda gerçek isimleri yerine takma isimler ve resimler kullanmasını tavsiye etmelidir. İnternet ortamında ne kadar az bilgi vermek çocukları sanal tehlikelerden o kadar uzak tutacaktır.

Şifre seçimi

Çocukların aynı zamanda aileler içinde geçerli olarak en az 8 karakterden oluşacak içinde büyük harf, küçük harf, sayı ve noktalama işareti olacak şekilde şifre oluşturulması öğretilmelidir.

Ev içinde açık alanda oyun oynamaları sağlamak

Çocukların oturma odası, salon gibi ailelerin gözü önünde olacak şekilde online oyun oynamaları sağlanmalıdır. Kendi odalarında gözden uzakta oyun oynamalarına izin verilmemelidir.

Güvelik kontrolü içeren yazılımlar kullanmak

Çocuğunuzun oyun oynarken güvende kalabilmesini sağlamak için çevrimiçi aktivitelerini izleyebileceğiniz ebeveyn kontrolü içeren bir güvenlik çözümü edinin. İnternet sağlayıcıların "Güvenli İnternet Hizmetleri" bulunmaktadır. Bu gibi tedbirler almak online ortamlarda çocukları daha korunaklı hale getirecektir.

 

 

Haber Ara