Dolar

32,3332

Euro

35,1643

Altın

2.240,96

Bist

8.718,11

Çocuklara Covid-19 aşısı yapılacak mı? Klinik deneyler kaç yaş grubunu kapsıyor?

Çocuk ve bebeklere koronavirüs aşısı yapılacak mı? Bu sorunun yanıtı 'yaş'a ve klinik deneylerden çıkacak sonuçlara bağlı. Ergenlik çağındakilerin küçük kardeşlerine göre aşı için kollarını daha erken sıvayacağı kesin.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-06 16:26:24

Çocuklara Covid-19 aşısı yapılacak mı? Klinik deneyler kaç yaş grubunu kapsıyor?

Pfizer'in Covid-19 aşısının 16 yaşından büyüklerde kullanımına lisans verildi. Dolayısıyla bu aşıyı temin eden ülkelerde, gençler sağlık durumlarına göre ya da sırası geldiğinde bu aşıyı yaptırabilecek.

Pfizer ve diğer koronavirüs aşısı üreticisi Moderna, 12 yaş üzerindeki çocuklarda aşının etkilerini ölçmek için klinik deney başvurularını tamamladı. Moderna aşısının mevcut lisansı 18 yaş ve üzeri kişileri kapsıyor. İki firmadan yaz aylarında bu araştırmanın sonucuna ulaşmayı hedefliyor. Elde edilen sonuçlara göre daha küçük yaştakiler için sağlık otoritelerinden onay çıkması durumunda, aşılar 12-18 yaş aralığına da yapılabilecek. Bu da, aşı yapılacaklar sıralamasında gençler listenin en sonunda yer aldığından stokların elverişine bağlı.

12 yaş grubu için klinik deneyleri başlatan Pfizer ve Moderna, bu yılın sonuna doğru 11 yaşındaki çocuklar üzerinde aşıları test etmeyi planlıyor.

Uzmanlar ne diyor?

Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesinden Dr. James Campbell'e göre çocuklarla yetişkinler arasındaki farklılıklardan dolayı klinik deneylerde büyükten küçüğe doğru gidiliyor. Çocuklar büyüklere göre daha farklı reaksiyonlar gösterdiğinden ve farklı dozların denenmesi gerektiğinden, yaş küçüldükçe araştırmalar daha zorlaşabiliyor.

Campell, "Çocuklar küçük birer yetişkin değil. Yaş küçüldükçe beklenmedik sonuçlar elde etme ihtimali artıyor" diyor.

Koronavirüsten dolayı hayatını kaybeden çocuk sayısı yetişkinlere oranla çok daha düşük ancak çocuklar taşıyıcı olup salgının yayılmasında rol oynuyor.

Drexel Üniversitesi'nden Prof. Dr. Sarah Long da çocuklarının aşı olup olmayacağı hususunda konunun tartışmaya açık olmadığını, tüm çocukların aşılanması gerektiğini savunuyor: "Sürü bağışıklığını çocukları aşılamadan elde edemeyiz. Çocukların aşılanması, normale dönüşün de anahtarı".

Haber Ara