Dolar

32,3289

Euro

35,0459

Altın

2.282,92

Bist

8.984,24

Çocuklar okul korkusunu nasıl aşabilir ?

Peki nedir okul korkusu ? Öğrenciler bu korkuyu nasıl yenmeli ve bu süreçte velilere düşen görevler ne ?

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-28 19:37:11

Çocuklar okul korkusunu nasıl aşabilir ?

Üç aylık yaz tatilinin ardından yaklaşık 18 milyon öğrenci ve 900 bin öğretmen için 2015 -2016 eğitim öğretim yılı başladı. Sabahın erken saatinde okullarına gelen öğrencilerin birçoğu mutlu. Ancak ailesinden ilk kez ayrılan anaokulu ya da ilkokul birinci sınıf öğrencilerinin bazılarının gözü yaşlı.

Miniklerin ağlama sebebi “okul korkusu”. Peki nedir okul korkusu ? Öğrenciler bu korkuyu nasıl yenmeli ve bu süreçte velilere düşen görevler ne ?

“Çocuğunuzun kaygılarını farketmezseniz depresyona girebilir”

Psikolog Fikriye Merve Kurt okul korkusunu şöyle özetliyor: “ Çocukların en güvenilir yerleri ailelerinin yanıdır ve annelerine çok bağlıdırlar. Annelerinden ilk ayrıldıklarında kendi özel alanından ilk kez dış dünyaya gitmiş olurlar ve davranış repartuarları çok kısıtlıdır. Nerde, nasıl davranacaklarını bilemeyebilirler. O yüzden doğal olarak ilk okula girdiklerinde kimisi ağlayarak, kimisi kaçınma davranışıyla annesine yapışarak okul korkusunu belli edebilir. Ancak bu çok normal bir süreçtir Her ağlayan çocuğun çok büyük bir korkusu var şeklinde nitelendirmemeliyiz. Dış dünya daha otoriter ve sorumlulukların olduğu bir dünya olduğu için okula uyum süreci çok önemli. Eğer 3-6 ay arasında şiddetli korkular, karın ağrısı, mide bulantısı gibi şikayetler ve okula gitmeme davranışı devam ediyorsa mutlaka bir uzmandan yardım alınması gerekiyor. Yardım almak için geç kalındığında çocuk depresyona bile girebiliyor.Kaygı; anlaşılmama ve katılaşmayla birlikte tamamen geri çekilmeye sebep olabiliyor.”

“Yüksek performans çocuğa kaygı verebilir.”

Psikolog Fikriye Merve Kurt'a göre sosyal anlamda arkadaşlık kuramayan, davranış repartuarı genişlemeyen, ne yapacağını bilemeyen çocukların yaşadığı belirsizlik ve ailelerin yüksek performans beklentisi çocuklara kaygı veriyor. Çocuğun bu kaygıları aşması ve okul korkusunu yenmesi içinse velilerin önce sabırlı davranmaları gerekiyor.

İşte çocukların okul korkusunu yenmesi konusunda velilerin yapması gerekenler

Kurt'un çocukların okula alışma döneminde velilere tavsiyeleri ise şöyle:

1) Veliler sabırlı ve anlayışlı olmalı

2) Çocuğun duygularını anlamalı,empati kurmalı

3) Çocuğu küçük düşürücü tutumda bulunmamalı

4) Çocuğa iletişim becerisi katmalı

5) Çocuğun arkadaş edinmesinde yardımcı olmalı

6) Veliler kendi deneyimlerinden bahsetmeli,kendi okul başlangıçlarından örnekler vermeli

7) Çocuğa arkadaş ilişkilerinin ders başarısından daha önemli olduğunu vurgulamalı

8) Performanstan çok çocuğun ilerlemesine önem vermeli

9) Veliler çok eleştirel olmamalı

Haber Ara