Dolar

32,5665

Euro

34,8863

Altın

2.436,50

Bist

9.645,02

Çocuklar ne kadar protein almalı? Çocuklar için proteinin fazlası zararlı mı?

Günlük olarak çocuklar ne kadar protein alması gerekir? Protein fazlası ne tür zararlar verebilir? Protein ile obezite arasında ilişki var mı?

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-07-07 06:13:14

Çocuklar ne kadar protein almalı? Çocuklar için proteinin fazlası zararlı mı?

Protein yetişkinler için önemli olduğu kadar, çocuklar içinde oldukça önemlidir. Protein ihtiyacı ve alınması gereken protein miktarı hakkında dünyada oldukça fazla araştırmalar yapılmıştır. 

Yapılan araştırmalarda bilim insanları şaşılacak sonuçlara ulaşmıştır. Bunlardan birtanesi de 2 yaşından küçük çocuklara verilecek fazlaca protein miktarı çocukların obeziteye yatkınlığını artırmasıdır. 

Araştırmalarda çıkan bir başka ilginç sonuç iste obeziteyi tetikleyen prteinlerin süt, peynir ve yoğurtta bulunanlar olmasıdır. Et ve sebzede bulunan proteinlerin obeziteye yatkınlık sağlaması ile ilgili herhangi bir bulguya rastlanılmamıştır. Yani et ve sebzelerdeki protein miktarının aşırı kiloya sebep olduğuna dair bir kanıt bulunmuyor.

Ne kadar protein almalı?

6 aydan büyük bebekler ve 24 aydan küçük çocuklar için günlük enerji ihtiyacının yüzde 15'ini proteinden alması tavsiye ediliyor. Bu da yaklaşık 30-45 gram civarı anlamına geliyor. Protein ihtiyacını çocukların harcadığı enerjiye göre değiştiğide unutulmamalıdır. Amerikan Pediatri Akademisi'nin desteklediği bir görüşe göre 7-12 ay arasındaki bebekler günde 13 gram, küçük çocuklarda 12 gram günlük protein yeterli. Çocukların sanıldığı kadar proteine ihtiyaçları yok.

Anne sütü veya bebek maması ile beslenen bebekler, ihtiyaçları olan tüm proteini yeterli miktarda alıyorlar. Temel gıdalara geçişte et, balık, yumurta, fasulye gibi doğru protein kaynakları sayesinde anne sütü ve mamadaki miktarı karşılanabilir.

Hangi besinde ne kadar protein bulunur?

- 1 fincan süt ve 1 fincan yoğurtta 8 gram

- 1 yumurtada 7 gram

- Çeyrek bardak fasülyede 3 gram

 

Haber Ara