Dolar

32,3760

Euro

34,9688

Altın

2.325,67

Bist

9.066,10

Çocuk yetiştirme yurtları kapatılıyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, 'Bugüne kadar yavrularımızın yaşadığı ortamları yüzde 95 oranında ev tipi bakım modeline dönüştürdük. 2017’nin sonuna kadar çocuk yetiştirme yurtlarımızı tamamen kapatmış ve dönüştürmüş olacağız' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-01 11:06:30

Çocuk yetiştirme yurtları kapatılıyor

Kaya ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, bir otelde düzenlenen "Sosyal Hizmet Modellerinden Yararlanan Gençlerin Atama Töreni"ne katıldı.

Törende bir konuşma yapan Bakan Kaya, "Nasıl bir anne baba çocuğunu en iyi şekilde yetiştirip devletine ve milletine hizmet etmek için görev almasını hayal ederse, bizler de bugün bu hayalin gerçekleştiğini görmenin mutluluğunu yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

Koruma altındaki gençlerin hayata en iyi şekilde hazırlanmaları için bütün imkanları seferber ettiklerini vurgulayan Kaya, "Devlet anne gibidir. Sizleri yetiştiren, bugünlere hazırlayan, büyük bir sabır ve özveriyle sizleri geleceğe hazırlayan vefakar bir anne." diye konuştu.

Kaya, sürdürülen özenli çalışmalarla kurum bakımında bulunan her çocuk için bireyselleştirilmiş bakım ve korumu hizmeti sunulduğunu belirterek, çocukların aile yanında yetiştirilmesini sağlamak amacıyla "Aile Yanında Destek", "Koruyucu Aile" , "Aileye Döndürme ve Evlat Edindirme", "Sosyal Ekonomik Destek (SED)" programlarının uygulandığını anımsattı.

"41 BİN 227 KİŞİ KAMUDA İSTİHDAM EDİLDİ"

Bakan Kaya, çocukların hayata hazırlanmasının en önemli ayağının istihdam süreci olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hükümet olarak en az iki yıl süreyle sosyal ve ekonomik desteklerimizden yararlanan, koruma ve bakım altında bulunan gençlerimizi kamu kurum ve kuruluşlarımızda istihdam ediyoruz. Bugüne kadar toplam 41 bin 227 kişi kamuda istihdam edilmiştir. 2003 ve 2015 yılları arasında ise toplam 19 bin 925 kişinin kamu kurumlarında istihdamını gerçekleştirdik. Bugün atama yapacağımız kadrolar için bin 924 aday yardımcı hizmetler sınıfı, bin 50 aday ise memur unvanlı kadrolar için tercihte bulunmuştur. Merkezi yerleştirme ve kura ile toplam 2 bin 974 adayın kamu kurum ve kuruluşlarına atama işlemlerini gerçekleştireceğiz."

İnsan için çalışmanın önemine ve alın terinin kutsallığına işaret eden Kaya, ataması yapılacak gençlere hitaben, "Görev yapacağınız her kamu kurum ve kuruluşunda 'önce insan' anlayışıyla hizmet üreteceksiniz. İnsanı sevmeden, insana hizmetkar olunmaz. Peygamber Efendimiz, 'Bir kavmin efendisi onlara hizmet edendir.' buyuruyor. Sizlerin bu sorumluluk duygusuyla milletimize hizmet edeceğinize olan inancımız tamdır." dedi.

"SEÇİLME YAŞINI 18'E DÜŞÜRÜYORUZ"

Yeni ve güçlü Türkiye'yi gençlerle birlikte inşa etmeyi sürdüreceklerini aktaran Kaya, "Biliyorsunuz, yeni anayasa teklifimizde seçilme yaşını 18'e düşürüyoruz. Gençlerimizin siyasette, yönetimde daha etkin olmasını arzu ediyoruz. Anayasa değişikliği ile siyasette gençlerin rolünün ve ağırlığının artmasının da önü açılmış olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin 80 milyon nüfusuyla büyük bir aile olduğunu vurgulayan Kaya, bunun en önemli örneğinin, 15 Temmuz darbe girişiminde milletin canı pahasına darbeci teröristlere karşı dimdik durmasıyla görüldüğünü ifade etti.

ÇOCUK YETİŞTİRME YURTLARI TAMAMEN KAPANACAK

İnsana yapılan yatırımın geleceğe yatırım olduğunu vurgulayan Kaya, çocukları aile sıcaklığıyla, anne şefkatiyle hayata hazırladıklarını dile getirdi. Kaya, "Çocuklarımız için yaptığımız çalışmalarla ilgili olarak aldığımız bir kararı sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu yıl sonuna kadar çocuk yuvaları ve çocuk yetiştirme yurtları modellerimize son veriyoruz. Bugüne kadar yavrularımızın yaşadığı ortamları yüzde 95 oranında ev tipi bakım modeline dönüştürdük. 2017'nin sonuna kadar çocuk yetiştirme yurtlarımızı tamamen kapatmış ve dönüştürmüş olacağız." diye konuştu.

Koruma altındaki çocuklar için önceliğin koruyucu aile modeli olduğunu, bu modelden yararlanamayan çocukların da ev tipi bakım sisteminden faydalandığını belirten Kaya, "Koruma altına alınan yavrularımız eskiden 100-200 kişi kapasiteli, koğuş anlayışıyla yapılmış yuva ve yurtlarda barındırılmaktaydı. Bu dönüşüm sayesinde, en fazla 5-6 çocuğumuzun kaldığı, sosyal çalışmacı, psikolog, sosyolog, çocuk gelişimcisi, öğretmen ve çocuk eğitimcisi gibi meslek personelimizin hizmet verdiği evlerimizde yavrularımızı yetiştirmekteyiz." dedi.

Kaya, konuşmasının sonunda göreve başlayacak gençlere başarı dileğinde bulunarak her zaman gençlerin yanında olacaklarını sözlerine ekledi.

Haber Ara