Dolar

32,3760

Euro

34,9688

Altın

2.325,67

Bist

9.066,10

Çocuk gelinlerin ikinci mağduriyeti

'Küçük yaşta, ailesinin ve kendi rızasıyla evlenen, ardından mutlu bir aileye sahip olan, ancak yıllar sonra 'Cinsel istismar' gerekçesiyle eşleri cezaevine gönderilen kadınlar mağdur oluyor.'

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-15 10:17:06

Çocuk gelinlerin ikinci mağduriyeti

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, AA'ya açıklamalarda bulundu.

Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nun bu konuda önemli çalışmalar yaptığını, saha araştırması ile sorunları daha yakından tespit ettiklerini anlatan Katırcıoğlu, bu araştırmalarda farklı bir dramla da karşılaştıklarını kaydetti.

Katırcıoğlu, küçük yaşta, ailesinin veya kendi rızasıyla evlenerek, mutlu bir aileye sahip olan, ancak yıllar sonra "Cinsel istismar" gerekçesiyle eşleri cezaevine gönderilen kadınların mağdur edildiğini bildirdi.

Bu konuda mağdur olan ailelerden, kendisine ve komisyon üyelerine başvurular yapıldığını, ailelerin, sorunlarının çözüme kavuşturulmasını istediklerini aktaran Katırcıoğlu, şöyle devam etti:

"Küçük yaşta evlilik mutlak surette suç olarak kalmalı, yaptırımlar caydırıcı olmalı. Ancak bu durumda olan kişilerin, en azından denetimli serbestlik şeklinde cezalarını çekmesi, aile mağduriyetini önleyebilir. Bana mağduriyetini anlatan bir kadın, kendisinin ve ailesinin rızasıyla küçük yaşta evlendiğini, iki çocuk dünyaya getirdiğini, mutlu bir aileye sahip olduğunu ve eşini çok sevdiğini anlattı. Ancak kendileriyle husumeti olan akrabalarının şikayeti üzerine, yıllar sonra eşinin cezaevine gönderildiğini anlatan kadın, çocuklarıyla ortada kaldığını söylüyor. Benzer durumda yaklaşık 3 bin aile var. Bu mağduriyetin son bulması için yasal düzenleme yapılmalı. Bu konuda komisyon olarak bizim de çalışmalarımız var. Söz konusu kişinin cezasının infazı, denetimli serbestlik kapsamında değerlendirilebilir. Konu tartışılabilir, başka çözümler de bulunabilir."

Komisyonun bu konudaki çalışmalarının bazı kesimlerce, "Erken yaşta evliliğin önü açılıyor, tecavüzcüler serbest bırakılıyor" şeklinde yorumlandığını belirten Katırcıoğlu, bunun art niyetli bir yaklaşım olduğunu kaydetti.

Haber Ara