Dolar

32,5670

Euro

35,0242

Altın

2.428,02

Bist

9.722,09

Çocuk daha çok kime benzer?

Tam bilimsel izahatta ittifak sağlanamasa da yine de çocukların hangi özelliklerini annelerinden, hangilerini babalarından aldıkları hakkında yorum yapmak mümkün.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-06 17:56:29

Çocuk daha çok kime benzer?

Anne ve babanın genleri çocuğun DNA'sında genellikle eşit miktarda rol oynar. Ancak erkek genleri kadınlarınkine göre daha sert olduğu için daha çok öne çıkar. Yani çocuklarda genellikle yüzde 40 aktif kadın geni görülürken %60 aktif erkek geni görülür.

Yorum yapılabilir mi?

Yine de çocukların hangi özelliklerini annelerinden, hangilerini babalarından aldıkları hakkında yorum yapmak mümkün.
Çocukların cinsiyetini belirleyen özellikler babadan gelir. Bebekler annelerinden her zaman X kromozomunu alırken babalarından da X kromozomu alırlarsa bebeğin cinsiyetin kız, babalarından Y kromozomu alırlarsa erkek olur.

Babanın erkek kardeşi fazlaysa çocuğun erkek olma ihtimali, kız kardeşi fazlaysa bebeğin kız olma ihtimali daha yüksektir. Erkeklerin yalnızca bazılarının spermleri eşite yakın miktarda X ve Y kromozomuna sahiptir ve bu da çocuğunun kız ya da erkek olma ihtimalinin eşit olduğu anlamına gelir.

Kromozom etkisi

Y kromozomlarında X kromozomlarından daha az gen vardır, erkek çocuklarının çoğunlukla annelerine benzemelerinin sebebi de budur. Kızlar ise iki ebeveynden de X kromozomu aldıkları için kime benzeyeceğini tahmin etmek pek de mümkün değildir.
Kilolu olmak ya da zayıflık da genetik olarak aktarılan bir durum. Çoğu insanın kilosu ve bel ölçüleri %25 oranında genlere bağlıdır. Kilo problemi yaşanan genler, fit olmanızı sağlayan genlerden daha kalıtsaldır. Kilo problemiyle karşılaşan kişiler de bu genleri ailelerinden almaktadır ve nedeni genler olduğunda fazla kilolardan kurtulmak oldukça zordur. Böyle durumlarda bile iyi bir beslenme planı ve fiziksel aktivitenin etkisini de göz ardı etmemek lazım tabii.

Boy ve kilo sorgusu

Çocuğun kilosu yalnızca annesine bağlıdır. Babanın kilosunun çocuğun kilosunda hiçbir etkisi yoktur, anne zayıfsa çocuğun da zayıf olması muhtemeldir. Eğer anne kiloluysa bebek doğduktan sonra birkaç fazla kilosu olması da normaldir.

Çocuğun boyunda babanın etkisi anneden daha fazladır. Uzun erkeklerin çocukları da genellikle uzun olur. Ortalama bir insanın boyu %60-%80 oranında anne ve babasına bağlıdır, geri kalanını ise beslenme şekli, yaşam tarzı ve sağlığından etkilenir. Bunun yanında aynı anne babanın çocuklarının boyu aynı olmaz, genellikle küçük kardeşler büyüklerden daha kısa olur.

Haber Ara