Dolar

32,3197

Euro

35,1092

Altın

2.297,51

Bist

9.040,46

Çocuğunuz 'kahraman' olmak zorunda değil

Çocuklar çocukluklarını çocuk gibi yaşamalı. Ekran karşısında ya da programlarda yer alan çocukların anne babalarca psikolojik yönden kontrol edilmeleri gerekiyor

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-27 10:28:05

Çocuğunuz 'kahraman' olmak zorunda değil

Son dönemlerde çocukların içerisinde yer aldığı televizyon programları sizlerin de dikkatini çekmiştir.
Film ve sinemalarda zoraki rol verilerek rayting uğruna çocukların her tür duygu durumunun kullanılması ise farklı bir tartışma konusu.

Çocuklarını bir 'kahraman' olarak addeden ailelerin onları zoraki dizilere ajanslar kanalıyla yazdırdığını ve ekran karşısında çocuklarını görmeyi arzu eden ailelerin ileriki süreçte çocuk için nasıl bir tedbir almaları gerektiği hususunda ise pek sağlıklı davranamadıklarını gözlemlediklerini belirtiyorlar.

Eğlence adına reyting amaçlı gerçekleştirilen bu programlara uzmanlar de tepki gösteriyor.
Çocukların kendi yaşlarına uygun davranmasının, giyinmesinin hatta şarkı söylemesinin gerektiğini hatırlatan uzmanlar bu konudaki istismara vurgu yapıyor.

Yarışma programlarıyla çocuklara kaldırabilecekleri heyecanın fazlasını kaldırmaya mecbur bırakıldığını, yarışma psikolojisi içinde oldukları için başa çıkabilme güçlerinden daha üst düzey bir kaygıya maruz bırakıldıklarını vurgulayan uzmanlar bu davranışın onları olumsuz yönde etkilediğinin altını çizdi.

Özellikle çocuklar üzerinden ebeveynleri yakalayarak onları ekran karşısına oturtabilme gayesini güden yapımlara itibar edilmemesi gerektiğine vurgu yapan uzmanlar tüm bunlara rağmen bu tarz programlarda yer alan çocukların da ebeveyn kontrolünden ziyade uzmanlar tarafından yakından takip edilmesinin önemine değinmekteler.

Çocukların kendi kategorilerinze oyunsa oyun, eğlence ise eğlence...çocuksu davranmasının kişilik oturmasında da belli bir evreyi yaşamaları gerektiğini söyleyen uzmanlar özellikle anne babaların bu duruma karşı taha temkinli olmalarını hatta ekran karşısında kendi yaş gruplarına göre program ve dizilere yönlendirmeleri gerektiğini ısrarla hatırlatmaktalar.

Haber Ara