Dolar

32,5206

Euro

34,7918

Altın

2.423,24

Bist

9.731,42

Çocuğa kitap seçerken bunlara dikkat!

Çocukların hayal gücünü geliştirmeye çalışırken en uygun kitapları seçmek durumundasınız

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-19 09:46:08

Çocuğa kitap seçerken bunlara dikkat!

Anne babalar çocuklarının gelişim sürecinde özellikle fıkra anlatımı ve hikaye seçiminde büyük bir kafa karışıklığı ile karşı karşıya kalabilmektedirler. Ebeveynlerdeki bu kafa karışıklığının çocuklara da sirayet etmemesi için bu alanda daha titiz ve seçici davranmak önemli...

Çocuklar 2 yaşından itibaren bez veya kalın kartondan yapılmış çoğu resimden oluşan oyuncak gibi ellerinde tutabilecekleri kitapları sevmeye başlar. 3-4 yaş itibarıyla da kendilerine hikaye kitaplarının okunmasından hoşlanabilmekteler.

3-4 yaşta anne ve babanın çocuğa hikaye kitapları okuması ve o kitaplar hakkında konuşması çocuğun zekasını geliştirmektedir.
Algılama ve dikkat gücünü artırır, destekler; sözcük dağarcığını zenginleştirir. Öğrenme isteğini, merak duygusunu arttırır, geliştirir. Hikaye ve kitap 3-4 yaşından itibaren çocuk ve ebeveyn arasında bir sohbet aracı olur, çocuk ve ebeveyn arasında sevgi ve güven bağı oluşturur.
Çocuklar ilgili karakterlerde kendilerini de geliştirmek için özdeşlik bağı kurabilmeye çalışmaktadırlar

Peki bu durumda hangi yaşlarda nelere dikkat edilmeli işte yaş gruplarına göre seçimler:


Hikaye ve kitap seçiminde çocuğun zihinsel gelişim süreçleri ve duygusal durumları göz ardı edilmemeli...
1-3 yaş: Kalın kartonlu veya bez kitaplar, bilinen resimlerin olduğu parlak, çocuğun dikkatini çekecek kitaplar tercih edilmeli.
3-5 yaş: Hayatın içerisinden bol resimli, hayal gücünü geliştiren hikaye kitapları. Bu yaş döneminde çocukların korkularını arttıracak hayali figürler (canavar, hayalet) hikayelerde yer almamalıdır.
5-8 yaş: Masallarda karakter, kahraman olan doğru ve yanlışı bir arada bulunduran daha çok gerçek hikayelerden oluşan bol resimli, çocuğun dikkatini çekecek hikaye kitapları tercih edilmelidir.
8-12 yaş: Çocuğun kendisinin de tercih ettiği hayal gücünü de geliştirebileceği macera, masal, hikâye, fıkra, tekerleme, şiir, bilmece, roman, efsanelerden oluşabilir.

Haber Ara