Dolar

32,3756

Euro

34,9750

Altın

2.325,68

Bist

9.091,62

Çocuğa 'hayır' diyebilmek

Çocuklara hayır diyebilmek de önemli. Ama ne zaman ve hangi durumlarda...

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-23 10:13:49

Çocuğa 'hayır' diyebilmek

Hayır kavramını bilmeyen çocuklar birtakım isteklerinin yerine getirilmesi için çeşitli yaptırımlara başvurabilir, ağlayarak ya da öfke nöbetleri geçirerek ebeveynlerini etkilemeye çalışırlar. Ancak hayır kavramını öğrenen çocuklar ısrarcı davranışlardan kaçınarak, isteklerinin yerine getirilmesi için aileleriyle daha sağlıklı iletişim kurarlar.

Karşı koyduğu durumlarda...
Çocukların karşı koyduğu durumlar da olabilir. Alışveriş merkezinde öfkelenmesi, giyinirken zorluk çıkarması veya yeni yerlere gitmeye direnç göstermesi gibi. Bu tür olaylarda neyin işe yarayıp neyin yaramadığı öğrenilebilir.
Burada anne baba kendini engellenmiş, kızgın, incinmiş, çaresiz veya üzüntülü hissedebilir. Böyle olduğunda “Çocuğum bana ne söylemeye çalışıyor?” diye, ailenin kendisine sorması gerekiyor. Öfkesi, ykusunun geldiği, acıktığı, yorulduğu, gürültüdenbunaldığı, değişiklikten rahatsız olup olmadığı düşünülmeli.

Motive edebilmek
Çocuğunuzun yapabildiklerini sevinçle ödüllendirilip, “aferin”, “çok güzel” gibi ifadeler kullanın

- Olumlu sözlerle yanlışlarını düzeltin ve doğruyu yapmaları için onları yönlendirin.
- Hata değil, çözüm bulun
- Çocuğu iyi yetiştirmek adına, sürekli onun olumsuz veya yanlış davranışlarını görmek ve düzeltmeye çalışmakilişkiyi bozabilir.
- Sakin oynayan çocukla da ilgilenin.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara