Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Çocuğa Bağırmak

Hani öyle çocuklarınızın karşısına kocaman geçip, onlara kızıp bağırıyorsunuz ya, işte o zaman onlar sizi sevmeyi bırakmıyorlar, kendilerini sevmemeyi öğreniyorlar !

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-23 11:42:05

Çocuğa Bağırmak

KübraAnne babalar, çocuklarına bağırmamaları gerektiğini bilse de çocuğun dikkatini çekmenin başka bir yolu olmadığını düşünürler. Peki dinlemelerini sağlamanın başka yolu var mı?

Çocuğa bir şeyleri öğretmenin yolu ona bağırmak değildir.Öncelikle çocuğunuz sizin neden bağırdığınızı anlayamaz. Nedeni değil sonucu gördükleri için bağırmanıza bir anlam veremezler. Bağırdığınızda çocuklar korkar, kaçar ya da donup kalır algılayamaz hale gelirler. İlerleyen süreçte sürekli çocuğa bağırarak bir şeyleri yaptırmaya çalıştığınızda, sesiniz ne kadar yüksek olursa olsun sizi duymamaya başlayacak ve o da bağırmaya başlayacaktır. Unutulmamalı ki çocuğunuzun ilk eğitmeni sizsiniz. İlk rol modeli anne babası olan çocuk sizden ne görüyorsa onu uygulayacaktır. Siz sürekli bağırdığınızda çocuğunuz söylediğiniz hiçbir şeye tepki vermeyen, korkak, özgüveni eksik, utangaç ve eziklik hisseden bir birey olacaktır. Çocukluk döneminde yaşanan bu travmalar çocuğunuzun da gelecekte bağıran bir ebeveyn olmasına neden olacaktır.

Peki çocuğa bağırmamanın yolu nedir?

Öncelikle karşınızdaki bireyin yetişkin değil bir çocuk olduğunu hatırlayın, çocuklarınızın çocuk gibi davranacağını unutmayın.

Kendinizin anne baba olduğunuzu ve duygularını kontrol etmesi gereken tarafın siz olduğunuzu hatırlayın.

Çocuğunuz kaç yaşında olursa olsun ona sevgi ve saygıyla yaklaşın. Empati kurun. Sizden bu davranışı görerek öğrenecek ve o da size aynı şekilde davranacaktır.

Onaylamadığınız ya da hatalı bir davranışını gördüğünüzde konuları biriktirmeyin. Konuşmanız gereken zamanlarda beklemeyin. Nedenleri ve niçinleriyle çocuğunuzla konuşarak çözüm sağlayın.

Öfke duyduğunuz zamanlarda durun, derin bir nefes alın. Önce kendinizi sakinleştirin. Daha sonra çocuğunuzla iletişime geçin.

Çocuğunuza ders vermeye çalışmayın. Her zaman pozitif düşünün ve pozitif adımlar atın. Öğrenme ve öğretme her iki tarafta sakinleşinceye kadar gerçekleşmeyecektir. Bu nedenle öncelikle kendiniz ve çocuğunuzun da iyi ve pozitif hissetmesini sağlayın.

Bağırmak yerine çocuğunuzun dikkatini başka noktaya çekin. Hatalı davranışı engellemenin bir yolu da dikkati başka yöne çekmektir. O anda çocukla polemiğe girmek yerine dikkatini kaydırdığınızda bir süre sonra hatalı davranışını ona anlatmak daha kolay ve anlaşılır olacaktır.

Ebeveynler olarak öfkemizi kontrol etmeyi öğrenmeli ve çocuğumuzla sağlıklı iletişim kurmalıyız. Bağırmanın bir iletişim hatası olduğunu kabul etmeniz ve bu konuda kontrolü sağlayamıyorsanız uzman bir psikolog ya da pedagogdan yardım almalısınız.

Haber Ara