Dolar

32,3595

Euro

35,0062

Altın

2.323,05

Bist

9.079,97

Clinton’dan İran'a 'yaptırım' mesajı

ABD'de Başkan aday adaylarından olan Clinton, İran'a yaptırım konusunda ciddi mesajlar verdi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-03-22 01:07:48

Clinton’dan İran'a 'yaptırım' mesajı

ABD'deki en güçlü Yahudi lobilerinden Amerikan-İsrail Halkla İlişkiler Komitesi'nin (AIPAC) yıllık toplantısında konuşan eski Dışişleri Bakanı ve Demokrat aday adaylarından Hillary Clinton, nükleer anlaşma kurallarına uymaması halinde İran'a yaptırımların en güçlü ve hızlı şekilde yeniden uygulamaya konulacağını belirtti.

Ajanslarda yer alan habere göre; Başkanlık için yarışan Demokrat aday adaylarından Clinton, AIPACA'nın Washington'da düzenlediği "2016 Politika Konferansı"na katıldı.

ABD ile İsrail arasındaki ilişkilerin önemine değinen Clinton, ikili ilişkileri bir sonraki seviyeye taşımaya hazır olduğunu kaydederek ön seçim sürecinde Amerikan Yahudilerine bir bakıma 'güvence' verdi. 

Clinton'ın konuşması boyunca üzerinde en çok durduğu konulardan biri de İran'a yönelik yaptırımlar, nükleer füze anlaşması ve İran'ın son dönemdeki füze testleri oldu.

İran'ı, ABD-İsrail ilişkileri bakımından 'en öncelikli düşmanlık kaynağı' olarak tanımlayan Clinton, bu ülkeye nükleer yaptırımların uygulanması için gerekli diplomatik adımları kendi Dışişleri Bakanlığı döneminde attığını hatırlattı.

'İRAN HÂLÂ GÜVENİLİR DEĞİL'

Mevcut nükleer anlaşma çerçevesinde İran'ın nükleer kapasitesinin büyük ölçüde kontrol altına alındığını ifade eden Clinton, "Yine de bu adımlar İran'a güvenmemiz için yeterli değil" dedi. 

Nükleer anlaşmanın adımlarının sıkı bir şekilde takip edilmesi gerektiğine işaret eden Clinton, "Suriye'den Lübnan'a kadar Ortadoğu'daki hemen her çatışmada İran'ın ayak izlerinin bulunduğunu" söyledi.

Clinton, İran'ın son balistik füze testleri gibi adımları 'provokatif' olarak nitelendirdi ve 'Daha fazla yaptırımı da kapsayacak şekilde bunlara hızlıca cevap verilmesi gerekir' ifadelerini kullandı.

'HİZBULLAH, AVRUPA'DA TERÖRİST ÖRGÜT OLARAK KABUL EDİLMELİ'

İran'a ve Devrim Muhafızları'na "terörizm sponsorluğu, yasadışı silah transferi, insan hakları ihlalleri ve siber saldırılar" sebebiyle mevcut yaptırımların sürmesi ve yeni yaptırımların konması gerektiğini savunan Clinton, kısa bir süre önce Arap Birliği tarafından 'terör örgütü' olarak kabul edilen Hizbullah'ın hem Avrupalı ülkeler hem de uluslararası kamuoyu nezdinde 'terörist örgüt' olarak kabul edilmesi gerektiğini kaydetti. 

TRUMP'IN ORTADOĞU'YA YAKLAŞIMINI ELEŞTİRDİ

Cumhuriyetçi aday adaylarından Donald Trump'a da yüklenen Clinton, çok sıcak ve netameli dış politika konularında, "Trump gibi bir başkana güvenilemeyeceğini" söyledi. 

Trump'ı İsrail ile ilgili konularda 'tutarsız' olmakla suçlayan Clinton, "Pazartesi tarafsız, salı İsrail tarafında, çarşamba günü ise kimsenin ne söyleyeceğini bilmediği birine güvenilemez" diye konuştu.

Geçtiğimiz şubat ayında "İsrail üzerine tarafsız olmaya çalışıyorum" diyen Trump'ı eleştiren Clinton, "İsrail'in güvenliği müzakere edilemez" dedi.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara