Dolar

32,3810

Euro

35,0489

Altın

2.326,46

Bist

9.095,41

Cizre'de 'siesta' zamanı

Cizre'de 'siesta' zamanı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-12 11:27:55

Cizre'de 'siesta' zamanı
ABİDİN YEL - Cizre'de aşırı sıcaklar yüzünden bazı esnaflar öğle saatlerinde iş yerini kapatıp, bu zamanı evinde dinlenerek geçiriyor.

Cizre'de ramazan ayında vatandaşlar aşırı sıcak nedeniyle zorunlu olmadığı sürece 12.00-17.00 saatlerinde dışarıya çıkmazken esnafın çoğunluğu da kepenk kapatarak evinde dinleniyor.

Sıcakların etkisini yitirdiği akşam saatlerinde iş yerlerini açan esnaf sahura kadar hizmet veriyor.

Esnaf Ahmet Erdin, AA muhabirine, müşterilerin sıcak nedeniyle alışveriş yapmak için sokağa çıkmadığını belirterek, " Gündüz kimse alışveriş yapmaya gelmiyor. Biz de kepenkleri kapatıp iftara 2 saat kala açıyoruz. Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesinden dolayı her yıl bu manzara yaşanıyor. Yani Cizre'de gündüz hayat çekilmez bir hal alıyor" dedi.

Hasan Katırcı da esnafın sıcaklar yüzünden iş yerinde durmadığını, günü ya evde ya da camide geçirdiğini söyledi.

Havanın akşam saatlerinde serinlemesiyle iş yerlerinin açıldığını belirten Katırcı, "İftara 1-2 saat kala cadde ve sokaklar cıvıl cıvıl oluyor, vatandaşlarda alışverişini yapmaya başlıyor" diye konuştu.

Vatandaşlardan İdris Işıklı ise sıcak hava nedeniyle gündüz evden çıkmanın pek tercih edilmediğini anlattı.

Cizre sokaklarında gündüz acil işi olmayan kişiler dışında kimsenin bulunmadığını kaydeden Işıklı, "Bu hava sıcaklığına oruçta eklenince gündüzleri burada hayat adeta durma noktasına geliyor. Ama iftardan sonra cadde, sokak ve park gibi yerler çok kalabalık olur. Her yaz mevsimi ve özellikle ramazan ayında Cizre'de bu manzara yaşanıyor" dedi.

- Cizre'de tahmini sıcaklık 47 derece

Meteoroloji 15. Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezinden alınan bilgilere göre, Cizre'de Haziran'da en yüksek sıcaklık ortalaması 30,2, tahmini gündüz sıcaklığı ise 47 derece oldu, bu sıcaklık gölgede 42 derece olarak ölçüldü.

Önümüzdeki hafta boyunca ilçede gündüz sıcaklığının 42 dereceyi bulacağı gece ise 24'e düşeceği tahmin ediliyor.

Cizre Sağlık Müdürü Ümran Yaman da sıcak havalarda terleme ile vücut ısısının dengede tutulması gerektiğini söyledi.

Terlemeyle beraber sıvı mineral kaybı oluştuğunu ve tansiyon ilacı kullanan kişi için bunun büyük bir risk teşkil ettiğini anlatan Yaman, şöyle konuştu:

"Sıcaklıklardan korunmak istersek günün en sıcak saatlerinde saat 10.00 ile 17.00 arasında mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalı. Çıkılacaksa da güneş ışınlarından etkilenmemek için şapka ve güneş gözlüğü kullanılmalı. Vücut ısısının yükselmemesi için ılık su ile sık sık duş alınmalı. Duş alınamıyorsa eller, ayaklar, yüz ve ense soğuk su ile ıslatılmalı ve kurutulmalı.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara